Trabzon’da son yıllarda zirve yapan turizm sektörü esnafı canlandırdı. Özellikle Arap turistlerin şehre büyük bir ekonomik girdi sağladığı bu dönemde Taka Gazetesi olarak esnafla bu konuyu masaya yatırdık.
 
Trabzon esnafı Arap turistlerin her mevsim gelmesi gerektiğini belirterek hem şehre hem de esnafa büyük katkı sağladıklarını ifade ettiler. Trabzon esnafının turizm konusunda yaptığı değerlendirmeleri sizlerle paylaşıyoruz;
 
Araplar Gibi Turist Bulunmaz
 

AYDOĞAN EYÜBOĞLU: Ticari yönden baya katkısı var. Trabzon’daki tüm sektöre katkı sağlıyor. Halk olarak baktığımızda Arap turistler beklentiyi karşılamaktadır. İçki içip kimseyi rahatsız ettiklerini, kimsenin bir kuruşunu çaldıklarını ve kimseye zarar verdiklerini görmedim. Bu ülkedeki turizm sektöründe Araplar bulunmayacak turist kapsamındadır.
 
İndirim İstiyorlar
 
TARIK SALİ: Ekonomiye katkısı var tabi ama fazla aşırıya kaçtığında insan rahatsız oluyor. Türklerin alışveriş yöntemlerini öğrenmişler. O ürünü alabilecek paraları olmalarına rağmen indirim istiyorlar.
 
Kışın Gelmeleri Gerek
 

GÜRAY YAVUZ: İyi şeyler düşünüyorum. Gelmeleri gerekiyor. Hatta sadece yaz sezonunda değil, kış sezonunda da gelmeleri sağlamak gerekir. Trabzon Belediyesi ve Esnaflar Odası olarak Arap turistlerin kış boyunca buraya gelmelerini sağlayacak projeler üretmelidirler. Ayrıca Trabzon halkı ve esnafı olarak onları kandırmamamız,  fiyatları yükseltmememiz gerekiyor. En azından ahlaka uygun satış yapmalıyız.
 
Esnaf Dil Öğrenmeli
 
SELİM BANKOĞLU: Şehrimize katkı sağlıyorlar. Sanayimiz gelişmediği için sadece turizm açısından ilerleme kat edebiliriz. O yüzden Arap turistlere değer verip sahip çıkmalıyız. Yerli müşterilerimizle eşit davranmalıyız. Riyad’dan Trabzon’a direk uçuş gerçekleştiriliyor. Trabzon turizm sektöründe gözde bir yer haline geliyor. Esnaflar satış ve dil konusunda kendilerini geliştirmelidir.
 
Gayet Memnunuz
 

AHMET İSKENDER: Kışın yerli halk beklentimizi karşılayacak konumda değil. Sadece Araplar değil, gurbetçilerde yaz aylarında geliyorlar ve bu durumdan gayet memnunuz. Kış sezonda da aynı şekilde rağbet etmeleri esnaf olarak bizim için daha iyi olur.
 
Turist Daha Cazip
 
ALİ KEMEL TERZİ: AVM’lere baktığımızda çoğu Arap turist eğer onlarda gelmezse esnaf kepenk kapatacak konuma gelir. Çünkü yerli halkı verebileceği miktar belli, Arap turistin vereceği miktar bellidir. Arap turistler bir çantaya 500 TL verebilirken kendi yerli halkımız veremez. Dolayısıyla bu onları cazip müşteri kılıyor. Genel olarak gerçekten alışveriş yapıyorlar ve esnaf olarak bu durumdan memnunum.
 
Kandıranlar Cezalandırılsın
 

ASLI NARŞAP: Çok memnunuz, sayılarının artmasını istiyoruz. Ama onları kandıran esnafların belediyemiz tarafından çalışma başlatılarak bulunmasını istiyoruz. Yerli halktan daha çok Arap turistlere hizmet etmeyi tercih ederim.
 
Turist Halktan Memnun Değil
 
MUSTAFA UZUN: Biz Arap turistten memnunuz ama onlar bizden memnun değil. Çünkü onlara Arakan’daki Müslümanlara yapılanları yapıyoruz. Sadece öldürmüyoruz. Bağırıyoruz, hakaret ediyoruz, soyuyoruz, istemiyoruz ve kovmaya çalışıyoruz. Trabzon’un yaz sezonunun alışverişinin yüzde 95’ini onlar yapıyor. Eylül ayından itibaren turistler gidiyor. Geriye parası olmayan, eğitilmemiş ve kaba yerli halk kalıyor.  Turist dükkânımı kirletmiş gitmiş temizlemem beş dakikamı almaz. Eğitime ihtiyacı olan, kendi evinde iki çocuğunu eğitemeyen insanlar 50-60 yaşındaki turisti eğitmeye kalkıyor.

 
Karadeniz Onlar İçin Cennet
 
HASAN USLU: Memnunuz. Neticesinde turistlerin bütün geliri bu ülkenin ekonomisine katkı sağlıyor. Araplar başka ülkelere gidiyordu. Karadeniz onlar için cennet sayılıyor. Bağımız bahçemiz var.  Ama turizm demek ülke için döviz demektir. Ülkenin kalkınması için turizm sektörüne ihtiyaç vardır. Araplar turistler iş gücünün arttırdığı için esnaf onları fiyat konusunda kandırıyor. Sattığımız ürünü Arap’a da Türk’e de aynı fiyata satmak gerekir. Turist yapılan abartı fiyatları duyunca küçük esnafa itimadı azalıyor. Kim taş taş üstüne koyuyorsa bu ülke için, baş tacıdır.








Ezgi Çanakçı