AK Partide alt komisyonlar adayları belirlerken çok zorlandılar. İsimler son olarak Tayyip Erdoğan’a sunulacaktı ve Trabzon’dan Erdoğan’a giden bilgiler, belgeler vardı.

AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Zorluoğlu yerel yönetimlerde bilge isim. Zorluoğlu ve eşi Sevcan hanım müthiş çalışıyorlar. Her yerde varlar.  İYİ Parti adayı Prof. Dr. Atakan Aksoy da bırakmıyor. Özellikle kendi sahada iken Basın Danışmanı Şükran Atalar’ın tüm basına çiçek jesti güzeldi.

Ortahisar’dan başlayayım. Ahmet Metin Genç adaylıkta zorlandı. Genç’i siyasetin dışına atmak isteyenler kuşkusuz vardı. Bu Trabzon’da hep yaşandı. Siyasette birileri olacaksa birileri dışarda kalacak.

Büyükşehir belediyesine açtığı 5 dava Genç’e fazla zorluk çıkaran nokta olmuş. Bir diğeri ise Ortahisar Belediyenin yüksek borcu olmuş. Ahmet Metin Genç Sosyal belediyecilik yaptı. Buna rağmen borcu tasarruf yapan Ankara’ya fazla gelmiş. Genç’in adaylığını kurtaran 1. ve en önemli faktör anketlerdeki rakipsiz çıkması idi. Son bir anket yapıldı. 500 kişiye yüz yüze soruldu. Ortahisar Belediye Başkan adayı olduğunda oy verme davranışını belirtirmisiniz? Ahmet Metin Genç açık önde ve yalnız kaldı.

Akçabaat için Mehmet Baş istifa etmeyince mevcutlar içinde Mustafa Uzun bekleniyordu, olmadı. Bürokraside yine olur inşallah. İlçe Başkanı Emre Akgün ise belki şimdi Büşükşehir’e gelecek. Sonuçta Başkan adayı Türkmen’in yardımcısı İnşaat Mühendisi Osman Nuri Ekim oldu.
Ben Şefik beye 1994 seçimlerinden beri Akçaabat’a verdiği hizmetler için teşekkür ediyorum. İyi ki varsın Başkanım.
Trabzon’da seçim süreci başladığından beri hiç tartışılmayan isim Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta. Aday adayı bile çıkmadı. Önemli hizmetler yaptı. Bunda Milletvekili Muhammet Balta’nın rolü büyüktü.

Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel’e Salih Cora ciddi destek verdi. Dürüstlüğü Trabzon’u sarmış bir başkan. Ama yeni dönem için kendisinde daha fazla çalışması, üretmesi ve tebessüm etmesi bekleniyor.

Düzköy’de Yılmaz Ankara’ya hak teslimi yıllar sonra yapıldı. Atmaca-Ankara buluştu. Çarşıbaşı’ndaki ben olayım kavgası ilçeyi MHP’nin adayına, Mümin Nuhoğlu’na bıraktı. Nuhoğlu İYİ Partinin kurucusu oluyor iken son anda vazgeçmiş. Şalpazarı ise ilçe ile özdeşleyen isme Refik Kurukız’a kaldı. MHP Trabzon Başkanı Tarım Arsin ya da Köprübaşı ilçesinden birini daha istedi alamadı.

Trabzon’un güneyindeki Maçka’da Koray Koçhan düşündüğü gibi davrandı. Yeri geldi rest çekti ve zaman, zaman da eleştirildi. Ama Koçhan icraat yaptı. Aday adayları çıktı, milletvekilleri ondan vazgeçmedi.

Trabzon’un en fazla merak edilen ilçesi Arsin idi. Sait Gürsoy, Farabi Hacıhasanoğlu, Şaban Bülbül ve Dr. Seyit Hisoğlu gibi tartışmasız 4 isim aday adayı olunca Genel Merkez onlardan birisini seçti. AK Parti Sait Gürsoy etrafında birleşti. Dr. Erdem Şen’i 15 yıllık hizmetlerinden dolayı kutluyorum. MHP Başkan adayı Ramis Sunguroğlu ise MHP il Başkanı ile istişare yaptıktan sonra karar verecek.

Evet Yomra ve İbrahim Sağıroğlu üzerine çok konuşuldu. Ancak Sağıroğlu Yomra ile etle tırnak gibi öylesine bütünleşmiş ki araya kimse giremedi.

Araklı Belediye Bakanı Recep Çebi, Of  Belediye Başkanı Salim Sarıalioğlu ve yine Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün alternatifsiz isimler idiler ve öyle de geldiler. Orhan Kahveci Rahmi Üstün’ü bir ara zorlasa da Üstün yerini korudu.

Hayrat’a İlçe Başkanı Salih Öztel aday oldu. Köprübaşı ilçesinde de Ali Aydın AK Partinin adayı oldu. AK Parti aday adayı Zeki Sancak ilçede ciddi çalışma yaptı, temayülde de kısa sürede güzel destek aldı. İlk siyaset denemesi olmasına rağmen iz bıraktı ancak olmadı. Dernekpazarı’nda Mehmet Aşık, Çaykara’da Hanefi Tok da devam etti. Çaykara’da Namık Kemal Gedikoğlu bir kez daha Başkanlığa dönmek istedi fakat son anda direkten döndü.

Bugüne kadar belediye başkanları bu kadar stres yaşamamışlardı. Genel merkez hepsine bir mesaj verdi: Bakın sizi yeniden aday yapıyoruz ama ensenizdeyiz!
Artık yeni bir sayfa açın. Aslında Genel Merkezin tavrı tüm Başkan adayları için yararlı olacaktır.

Genel merkezin ve Tayyip Erdoğan’ın imbiğinden geçmiş adaylar arasından mevcut milletvekilleri birer dönem daha isteseler bile 2023 seçimlerinde birçok milletvekili adayı çıkacaktır. Hatta davet alabileceklerdir.