Trabzon’un yaz aylarında Turizmden aldığı pay her geçen gün büyüyor ve giderek artıyor. Her dönem bir turizm dalgası yaşayan Trabzon bu dönemde Arap turistleri ağırlıyor.
Bir dönem Rus, Gürcü ve Avrupalı turistlerin görüldüğü Trabzon’da son yıllarda ise Arap turistlerin  çoğunlukta olduğu görülüyor.En çok ekonomik kazancı Arap turistlerden kazandıkları için Trabzon’da yapılan yatırımların çoğunu Araplar için yapıldığı aşikar.Bizde Arap turistleri halka sorduk ve halkın bazıları; Araplar bizim için ekonomik olarak çok önemli onları kazıklamayı bırakıp kazanmaya bakalım, bazı kesim ise Araplardan oldukça şikayetçi.

Arapları Trabzon’da İstemiyorum

MURAT SAKA: ‘’Araplar Trabzon’u ucuz gördükleri için gelebilirler hem de doğası için gelebilirler.Ben Arapların buraya gelmesini istemiyorum.Onlar yüzünden her taraf pislik.Adam temizliyor Arap geliyor hemen pisletiyor.Arap turistlere Çaykara’daki esnaflar sert davranıyorlar, fiyatları artırıyorlar. Esnaf Araplardan faydalanıyor tabi. Yalnız buralardan  daire alıyorlar ve  bunların yüzünden daire fiyatları yukarı çıktı.İnşaatlar onların elinde,şuan haliyle de inşaat fiyatları arttı mesela, kiralar da arttı.İnsanlar ev alamıyor.’’dedi.

Araplar Sayesinde Artış Var

NECMETTİN ŞENGÜL: ‘’Araplar için yapılan yatırımların yeterli olmadığını görüyorum ve çok pahalı olduğunu görüyorum . Uzungöl’de Araplara karşı korkunç bir fiyat var.Özellikle de yemek ve yatak ücretlerinde. Esnaf için Arap veya Gürcü olması önemli değil.Önemli olan iş yapması, iş yapma noktasında da onlara ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.Yaz aylarında her sektörde bir artış var. Bugün bazı köylerde gelip yerleşmiş mahallede komşuları Türk olan Araplar var yani her yönüyle beraber katkısı olduğunu düşünüyorum.Söğütlü,Yıldızlı ve Yomra bölgelerinde  emlak fiyatlarının artmasında Arapların büyük etkisi var.’’ifadesine bulundu.

Ruslar Gibi Kaçırırız

OSMAN ÖZTÜRK:’’Araplar buraya Uzungöl  olduğu için geliyor .Oralarda böyle güzellikler olmadığı için ve buralarda yeşillik alanlar olduğu için geliyor.Araplara yapılan yatırımlar yeterli değil.Vatandaş onları kazıklarsa Rusları nasıl buradan kaçırdığımız gibi onları da kaçırırız. Otel fiyatları hat safhada denetim yok. İnşaat sektörü hakkında ise katkıları var tabi ki.’’ dedi.

Hizmette Farklılıklar Var

İBRAHİM KATİPOĞLU:’’Arap turistlerin Trabzon’a gelir açısından çok faydaları var. Her yerden alışveriş yaparlar ,yerler içerler , otellerde kalırlar. Ama Avrupalı turistler bunu yapmazlar çok fazla para harcamazlar ama  Araplar böyle değil bütün esnafa faydası var Trabzon’a faydası var.Araplara yapılan hizmet yeterli değil. Hizmette farklılıklar var . Çaykara’da Uzungöl’de adam 3 liralık malı 6 liraya satıyor sonra bize gelip pazarlık yapıyor 10 liralık mala 4 lira veriyor.Esnafın bilgilendirilmesi lazım zabıtaların denetim yapması  lazım.Şehirdeki esnaf düzgün davranıyor ama kırsal kesimlerde iyi yaklaşmıyor ne kadar bağlıya satabilirsem benim için iyi diyor merkezdeki öyle değil  bu doğru değil.Araplarında inşaat sektörüne etkisi vardır tabi ki ama  Arap beğendiği yeri alır beğenmediği yeri  almaz.’’ şeklinde konuştu.
 
Araplar Bizi Yönetmeye Başladı

ZELİHA AYGÜN:’’Arapların Trabzon’a gelmesinin nedeni bence yeşillik alan çok olduğu için , yatırım yapmak içinde geliyorlar.Araplar artık yatırım yapıyor. Uzungöl’de önceden biz çalışıyorduk ama şimdi Arap işletiyor o yüzden Araplar artık bizi yönetiyor gibi bişey oldu.Esnafımız Araplardan para elde ettikleri için çok güzel yaklaşıyorlar. Kandırma maksatlı olsun iyi niyetli davrandıklarını düşünüyorum. Trabzon’unda ekonomisi artıyor çünkü Araplar çok miktarda para harcıyorlar, ekonomide  kazanıyor tabi.’’ dedi.

Araplar Bizim İçin Önemli

ALİ FAİK DURSUN:’’Onlar bizim için çok faydalı , faydalı olduğunu da düşünüyorum.Yapılan yatırımlar yetersiz, mesela Arapların bizim sokakta çöp atmaya kutusu yok.Yeri geliyor onlara kendi halkımdan çok daha fazla değer veriyorum çünkü onların parası bizim için çok değerli.Lokanta , otel harcamaları olsun bu sayede ekonomi güçleniyor. Hiç bize gelmese bile otele gitse otel mecburen gelip bizden alışveriş yapıyor.Dışarıdan gelen para kendi içimizde döndüğü sürece sıkıntı yok.İnşaat sektörünü Araplar bence  %10 belirliyor. Uzungöl Trabzon’un yüzde kaçı ya da Yomra Trabzon’un yüzde kaçını temsil ediyor  bu yüzden %10 diyorum.’’ dedi.

Trabzon’daki Yatırımlar Araplar İçin

BERKAY GÜNEŞ:‘’Arapların Trabzon’a gelmesini bir esnaf olarak  iyi değerlendiriyorum.Eşya satarken onlara rahat satabiliyorum. Ticaretimizi hareketlendiriyorlar.Araplar için  apartlar,oteller yapılıyor bunlar çoğaldıkça Araplarda çoğalacaktır.  Esnaflar genellikle yaz aylarını bekliyor.Bizde onları bekliyoruz onlar o tarafta bunları bulamadıkları için bizden gelip alıyorlar.Ticaretimizi güçlendiriyorlar.Kiralık arabaları hep onlar kiralıyor. Burada satılan eşyaların çoğunu alan onlar.Yemek yerleri ve cafelere çok katkıları var Trabzon’da.Trabzon’da yapılan inşaatların çoğu Araplara yönelik zaten yazın geldiklerinde daireleri alsınlar kiralasınlar diye yapılan yatırımlar.’’ ifadesinde bulundu.
Şenol ZAFER