Hem amatörde hem de profesyonel boksta Avrupa Şampiyonu olma unvanına sahip tek Türk sporcu olan Fatih Keleş, Avrupa Şampiyonluğu’na giden yolculuğu TAKA’ya anlattı.
 
17 yıldır boks sporu ile uğraşan Fatih Keleş’in şimdiki hedefi ise Kıtalar Arası Dünya Şampiyonluğu. Bu maçın da Trabzon’da yapılması adına çalışmalar yapılıyor. Bu konuda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da desteği var. Avrupa Şampiyonluğu’ndan sonra Kıtalarak arası Dünya Şampiyonluk kemerini de Trabzon’a getirmek isteyen Fatih Keleş’e kulak verelim…
 
TAKA: Boksa kaç yaşında başladın?
 
FATİH KELEŞ: 2000 yılında başladım, 17 yıldır boks sporuyla uğraşıyorum.
 
TAKA: Boksör olmasaydın ne olmak isterdin?
 
FATİH KELEŞ: Boksör olmasaydım kesinlikle polis olmak isterdim. Küçüklükten beri ilgi duyduğum mesleklerden bir tanesidir polislik.
 
TAKA: Boks senin için ne ifade ediyor?
 
FATİH KELEŞ: Boks benim için adete bir yaşam tarzı, bu sporla uğraşmadığım zaman kendimi boşlukta hissediyorum.
 
TAKA: Boksa başlaman nasıl oldu, kim keşfetti seni?
 
FATİH KELEŞ: Boksa babamın sayesinde başladım. Zorla gönderiyordu beni idmanlara. Üzerimde çok büyük emeği var. Verdiği destek için ona minnettarım.
 
TAKA: Avrupa şampiyonu olmak nasıl bir duygu, Türkiye’de tek sporcu olma unvanına sahipsin ne düşünüyorsun?
 
FATİH KELEŞ: Çok güzel bir duygu tabii ki de. Ama şöyle bir şey de var. Amatördeki sevinçle profesyoneldeki sevinç bir değil. Arasında dağlar kadar fark var. Türkiye’de tek sporcu olmak çok güzel bir şey.
 
TAKA: Avrupa Şampiyonluğu’nun nasıl bir dönüşü oldu sana veya nasıl bir dönüşü olmasını isterdin?
 
FATİH KELEŞ: Avrupa Şampiyonluğu bana Dünya Şampiyonluğu’nun anahtarı gibiydi. Bu anahtarı da aldık. Önümde çok zor maçlar var. Eksiklerimi tamamlayarak kondisyonumu artırmam gerekiyor. Kendimi en iyi şekilde hazır hale getirip Dünya Şampiyonluğu yolunda emin adımlarla ilerleyeceğim.
 
Ters Gardlı Rakipleri Seviyorum
 
TAKA: Ters gardlı rakiplerin oldu mu, olduysa ne gibi önlemler aldın?
 
FATİH KELEŞ: Ters gardlı rakiplerimi çok seviyorum çünkü onlara karşı çok güzel dövüşüyorum. Bilhassa rakiplerimin ters gardlı olmasını temenni ediyorum.
 
TAKA: Profesyonel boksa başlamanın nedenleri neydi?

FATİH KELEŞ: Amatör boksa kafam bitmişti. Avrupa şampiyonu oldum, Akdeniz Oyunları’na gittim. Bir sürü derecem vardı ve sadece dünya derecem yoktu. Ve profesyonel boksa geçiş yapmayı düşündüm. İyi ki de geçmişim, her şey yolunda gidiyor.
 
TAKA: Amatörde ve profesyonelde zorlandığın maçlar oldu mu?
 
FATİH KELEŞ: Profesyonelde zorladığım maç oynadığım Avrupa kemer maçı olmuştu. Amatörde ise Avrupa Şampiyonluğu final maçında İtalyan rakibimin karşısında oldu.
 
TAKA: Maçlara nasıl hazırlanıyorsun?
 
FATİH KELEŞ: Almanya’da hazırlanıyorum. Diyetisyenim var, antrenör, menajerlerim orada. Güzel bir mekanda kalıyoruz. Evin dördüncü katında kalıp asansörle ikinci kata inerek idmanlarımı gerçekleştiriyorum. Orada herşey yolunda devam ediyor.
 
TAKA: Ringdeki Fatih ile ring dışındaki Fatih’i biraz anlatır mısın?
 
FATİH KELEŞ: Ringdeki Fatih de aynı dışardaki Fatih de aynı. Herhangi bir değişiklik yok. Fakat ringde ciddiyetimi hiçbir şekilde bozmuyorum. Rakipten rakibe değiştiriyorum. Mesela bir önceki Azerbaycan maçında tamamıyla rahat bir boks sergiledim. Fakat bu Ermeni maçında daha ciddi bir maç sergiledim. Dışarıda ise gayet sakin, gülüp eğlenen bir yapım var.
 
TAKA: Yumruğunu ring dışında kullandın mı?
 
FATİH KELEŞ: Hayır hiçbir şekilde kullanmadım, kullanmayı da düşünmüyorum. Allah hiçbir boksöre böyle bir şey yaşatmasın.
 
TAKA: Sırada Kıtalar Arası Dünya Şampiyonluğu var Nazım hocada sana Trabzon’da yapılacak yönünde söz verdi neler söylemek istersin?
 
FATİH KELEŞ: Kendi evimde dövüşmek benim için çok büyük bir avantaj olur. İnşallah burada ailemin, büyüklerimin yanında dövüşmek bana nasip olur. İnşallah bunun alt yapısını Nazım hoca yapacak, ben de burada amatör maça çıktığım gibi profesyonel maça çıkmayı isterim.
 
TAKA: Bu sporla uğraşan gençlere neler tavsiye edersin?
 
FATİH KELEŞ: İdmanları hiç bırakmamalarını, benim gibi tembellik yapmamalarını söylüyorum. Disiplinli güzel şekilde antrenörlerini dinledikleri sürece başarılı olacaklarına inanıyorum.
 
“Süleyman Soylu Destek Sözü Verdi”
 
Fatih Keleş’in antrenörü Nazım Dalkıran, şunları söyledi; “Fatih’in elde ettiği başarının müthiş bir olay olduğunu herkes biliyor. 17 yıldan itibaren boks yapıyor ve ilkleri şu an başardı. Yaptığım araştırmada efsane Cemal Kamacı da dahil Türkiye boksunda tek şampiyon olma özelliğine sahip oldu. Fakat bu başarıyla sabit kalmayarak daha ilerilere gitmesini kendisine söylüyoruz. Çok büyük bir yetenek, biraz daha çalıştığı sürece dünyada dövemeyeceği boksör kalmayacağını düşünüyorum. Fatih’i karşılamaya gittiğimiz zaman bizim değer verdiğimiz ve kendisinden değer gördüğümüz tüm dostlarımız oradaydı. Fakat basın camiasının oraya biraz daha ilgi göstermesi gerektiğinde hem fikiriz.  Çok daha değer verilmesi gereken bir sporcuydu. Özellikle bir şeyi vurgulamak istiyorum İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun Türkiye ve Trabzon’a büyük bir başarı getiren Fatih Keleş’in arkasında durmasını bekliyoruz. Bakanımızın bize gönderdiği mesajda da her zaman desteğe hazır olduğunu belirtmiştir. Dolayısıyla şunu istiyoruz; Kıtalar Arası Dünya Kemer maçını Bakanımız Süleyman Soylu’nun da katılımıyla maddi manevi desteğiyle gerçekleştirmek istiyoruz. Bu açıdan Trabzon’un gerek Türkiye’de gerekse Avrupa’da çok güzel şekilde reklamının yapılacağına inanıyoruz.”
 
“Fatih Keleşler Kolay Yetişmiyor”
 
Hekimoğlu Boks Spor Kulübü Başkanı Suat Hekimoğlu da Fatih Keleş’i kutlayarak şampiyon boksör için şunları söyledi; “Fatih Keleş gibi delikanlı hem Trabzon hem de Türkiye çok iyi bir biçimde kazandırılmış bir sporcu. Tabii ki Fatih Keleş’ler kolay kolay yetişmiyor. Bunları yetiştiren aile ve antrenörler çok değerli bizim için. Onlarla gurur duymamız gerekiyor. Fatih’in başarıları burada bitmez devam edeceğine inanıyoruz. Biraz tembelliği üzerinden atarsa dünya şampiyonluğu yolunda güzel adımlar atacak. Fatih bizim için çok önemli birisi fakat onu buradaki insanlar iyi idrak edememişler. Havaalanında onu karşılamaya gittiğimizde bana göre sönük bir karşılama oldu. Daha çok sahip çıkılmalıydı. Hem amatörde hem profesyonelde böyle bir başarıya imza atmış sporcuyu bu kadar basit karşılamamaları gerekirdi. Fatih’e çıkacağı tüm müsabakalarda başarılar diliyorum.
Röportaj/Tahsincan Deveci