Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından fındık fiyatlarının belirlenmesi ardından Trabzon’da üretici isyan etti.

10-10,5 TL arasında fındık fiyatlarının açıklanmasına üretici tepki gösterdi. Bu fındık fiyatlarının kabul edilemez olduğunu üreticinin emeğini karşılamadığı ifade ettiler. Üreticiler fındık fiyatlarına düzenleme istediklerini söylediler. Üreticiler yaptıkları açıklamada;

Yevmiyeyi Kurtarmıyor

Coşkun Akkaya: “Milletin gücü yetmez, çok pahalı olunca da alım gücü olmuyor. Yani bunların hepsini devlete yükleyemeyiz. Devletin gücü bu kadarına yetmez. Özel sektörde 12 lira da olabilirdi. Yani 12 de olsa iyi olurdu. Yapacak bir şey yok. Fındık bol olunca fiyat böyle oluyor. Fındık az olsa fiyatı daha yüksek olur. Tabi bazı firmalar da bunu etkiyor diyorlar ama bilemeyiz.

Yani birkaç kişinin elinde bu iş. Gönül isterdi ki daha pahalı olsun.10 lira da iyi fena değil ama yevmiyeyi kurtarır mı? Yevmiye de 100 lira oldu kurtarması zor. Allah onu veriyor ki millete toplasın alsın. Ama vatandaş da elini sürmeyecek hem de para kazanacak öyle mi? Öyle yok, o zor bir iş. Adamlar o kadar parayı alacak hem yevmiye verecek hem de kendine kalacak. Ama kendi toplayana 10 lira güzel para.”

1 Kilo Et 50 Lira Fındık 10 Lira

Ekin Çolak: “Tüccar 10 liraya almıyor ki. Açıklanan 10 lira ama bunun randımanı var. Randımanı düştü mü 8 liraya da düzer. Net değil yani kabuğunu kıracak randımanına bakacak ona göre alacak.

Tavan 10 lira ama düşer 7-8 liraya. Bir işçinin bir günlük yevmiye parası 100 lira. Köylüye sadece kendi ailesiyle çoluk çocuk toplayabiliyorsa, o yevmiyeciye verecek olduğu para kalır. Fındıktan hiçbir şey kalmaz. Vaziyet bu. 1 kilo et 50-55 lira daha neyi arıyorsun.

Bir insan akşama kadar çalışacak, çalıştığının yarısını 1 kilo ete verecek yani o kadar zor durumda bu insanlar.”

Üretici Oltan’ı Mumla Arayacak

Kenan Aydoğdu: “Bir insan 20 kilo fındık toplar, 20 kilo fındığı tüccara sattığı zaman alırsın 150-160 lira onun yüz lirasını işçiye verdin zaman 50-60 lira da masrafı olur zaten dolayısıyla fındıkçıya hiçbir şey kalmaz. Bu insanlar Oltan’ı beğenmiyordular.

Oltan, Ferrero diye İtalyan birisine fabrikayı sattı. Büyük ihtimalle bu insanlar Oltan’ı mumla arayacaklar. Yani İtalyan fabrikaya o kadar para verdi dolayısıyla o parayı üreticiden çıkarmaya uğraşıyor.

Devletin mutlaka bir şekilde desteklemesi lazım. Yani 200 bin ton devlet fındık alsa geri kalanı tüccar mecburen yüksek fiyata alacak.700 bin ton fındık olsa 200 bini devlet alsa geriye 500 bin ton fındık kalır. Zaten Türkiye’nin ihracatına yetmez o zamanda fındığın fiyatı belirli bir seviye de olur.
Dolayısıyla devletin bu konuya mutlaka el atması lazım.”

Yeterli Değil

İsmail Hakkı Dursun:  “ Sabah çocuklar getirdi yaşını 5 liraya alıyorlar kurusunu 9 liraya. 10 lira bizim için yeterli fiyat olmadı. 13 lira olsa bu millet razı gelirdi, bizim söylememizle de bu olmayacak. 100 lira yevmiye, 15 lira olsa ancak bu millet kurtarırdı. 100 lira yevmiye ile 100 liralık fındık toplanmaz. Ama arazisi olduğu için mecbur toplayacak. Kendi kendine de toplayamaz o kadar kolay bir iş değil. Sana deseler ki gel bir gün 100 liraya topla gitmezsin. O kadar ki yorucu sabah saat 6’dan akşam saat bilmem kaç yakalarından aşağıya böcekler, toz, toprak oluyor. Yüksek kesimlerde fındıklığa gidiyorsun öğleden sonra döküyor yağmur perişan oluyorsun. Bir de hastalandın mı doktora. “

Köylü Mahvoldu

Vedat Ayyıldız : “Yevmiye 100 lira, 100 liralık fındık toplamaz. Yarı yarıya toplayalım desen onu da kabul etmez. Çünkü fındık para etmiyor, onun hissesine düşen yevmiyesini kurtarmadığı için yarı yarıya toplamıyor. Köylü mahvoldu, Allah yardımcıları olsun. Geçen sende para etmiyordu. “

Üreticinin Eski Fındığı Duruyor

Hamide Taç: “10 lira normaldir. Yevmiye ne olursa olsun bu sene fındık çok. Mesela geçen yıl bir kişinin bir ton fındığı olduysa bu sene 3 ton fındığı oldu. Yani 10 liranın ne az oluyor. 8-9 lira olacak dediler 10 liraya çıktı.

Geçen seneki fındık duruyor milletin ambarlarında, onu şimdi katacaklar yeni fındığa satacaklar. Geçen sene fındık 14 liraya çıktı millet 20 liraya çıkmasını bekledi. 

Sakladı fındığı ondan sonra fındık düştü mü 9-10 liraya satmadı sakladı. Bir çoğunun eski fındığı duruyor. “

Geriliyor İlerlemiyor

Mustafa İleli: “ Resmi bir kurum 9 buçuk lira maliyeti olduğunu söylüyorlar. Benim bir beklentim yok çünkü 15 yıldır bu iktidar döneminde fındık fiyatları daima geriliyor, ilerlemiyor.

Ne yazı ki gene TMO 9 buçuk lira maliyet tespit etmişler, 10 lira fındık, 100 lira yevmiye bilemiyorum yani yarısı kalmaz ondan.

Yevmiye vermezse yarısı kalabilir. Yevmiye ile toplatacak olduğum için yarısı kalmıyor.”

Bedava Gidiyor

Erol Dinç:
“Fındık bedava gidiyor. Bir kişinin yevmiyesi 100 lira. Bir kişi günde tahmini 30 kilo toplar yani yarı fiyatı bile değil.

Topladığını yevmiyeciye verse yine kurtarmaz. Çok büyük bir hata var. Çok büyük yanlış var. Çok büyük haksızlık var. “
Ebru YILMAZ