Trabzon’da yaşayan 52 yaşındaki Arzu Samancı örnek olacak bir işe imza attı. 2 ay önce Arzu Samancı Dsing Mağazasını Trabzonlular ile buluşturdu.
 
1900’lü  ve 1980’li yılla içeren eşyaları eskiyi sevenler ile buluşturan Arzu Samancı Trabzon’da bir ilke imza atmanın mutluluğunu yaşıyor. Türkiye’nin dört bir yanından getirdiği antika eşyaları Trabzonlular ile buluşturan Samancı’nın ünü sınırları da aştı. Yurt dışından bu anlamda çok mesaj alan Samancı kadınlara hayallerinin peşinden gitmeleri gerektiğini de söyledi. İşte hobisini iş edinen Samancı’nın o açıklamaları;
 

Eskiyi Seviyorum
 
Taka: Arzu Hanım önce sizi tanıyabilir miyiz?
 
ARZU SAMANCI:  Ben Arzu Samancı. Ev hanımıyım çok erken yaşta evlendim her şeyim ileri sarktı.
3 çocuğum var onları büyüttüm. Torunlarım oldu onarlı büyüttüm. Bu alana her zaman ilgim vardı. Şimdiye kadar şehirde çeşitli sosyal faaliyetlerin içinde bulundum. Ben aynı zamanda resim yapıyorum müzikle uğraşıyorum. Femin –Art’ın yönetiminde görev aldım. Sonra oradan ayrıldım. Bu işe atıldım. Eskiyi seviyorum eskiyi yeniye döndürmeyi seviyorum. Yaşanmışlıkları seviyorum.
 

Trabzon’da Yoktu
 
Bu alanda hiçbir çalışma Trabzon’da yoktu. Başka şehirlerde yok. Küçük küçük mağazalar vardı. Böyle yoktu. Neden olmasın dedim. Başka şehirlerde de görüyordum çok hoşuma gidiyordu. Direk antika mobilya değil de harman yaptım. Butik tarzı olsun istedim. Mağazalar vardır. Her şey üst üste olur. Ben öyle istemedim. O beni yorardı. Bu şekilde daha estetik oldu.
 
Her Zaman İlgim Var
 
Taka: Ne zamandan beri ilginiz vardı?
 

ARZU SAMANCI:  Benim her zaman ilgim vardır. Geçen sene Kasım ayında bir yere gittim. Kızımın görümcesinin yanına gittim. Orada otururken bana sıkılma dedi. Bir internet sitesi gösterdi. Ben mobilya aldım sende bak dedi. O giriş girdim bir daha da çıkamadım. Ondan sonrada bu işe atıldı.
 
Yurt Dışından Takipçilerim Var
 
Taka: Peki talep nasıl?
 
ARZU SAMANCI:  Çok fazla ilgi var. Benim İnstagram sayfamda var. Tüm Türkiye’den hatta yurt dışından takipçilerim var. Çok beğeniyorlar. Ama alma noktasına geldiğimizde bu sektörde galiba yeni olduğumuzdan kaynaklanıyor. Bir duruyorlar.  Eskiyi ne kadar kullanabilirim acaba diye düşünüyorlar. İçlerinde öyle bir şüphe var.
 

Çok Zaman Alıyor
 
Taka: Tadilat ne kadar zaman alıyor?
 
ARZU SAMANCI:  Çok fazla zaman alıyor. Çok zor bir süreç usta çok önemli. Anlaşmak çok önemli usta ile. Bir koltuk takımının tadilatı eğer usta yaparsa 2 ay gibi bir süre alıyor. O kadar kolay bir işlem değil. Bir çok aşaması var. İnsanlar şöyle düşünüyor aldım geldim sattım. Ama öyle bir şey değil her ürün çok aşamalardan geçiyor.
 

1900’lü Yıllara Ait En Eskisi
 
Taka: Şuanda en eski eşyanız hangi yıllara ait?
 
ARZU SAMANCI:  1900’lü yılların başına ait eşyalar ve mobilyalar var. En yenisi 1980’li yıllara ait. Yurt dışından çok sayıda ürün var. Hepinsin peşine ayrı ayrı tek tek gidiyorum. Yoruyor ama çok seviyorum. Bir şeyi gidip almak kolay ama onu tekrar hayata sunmak kolay değil. Bu çok güzel çok zevkli bir şey.
 
Herkes Yapabilir
 

Taka: Bu tür mağazaları ilerleyen zamanlarda Trabzon’da görebilir miyiz? İnsanlar sizi örnek alır mı?
 
ARZU SAMANCI:  Olmaz mı daha ilk gün gelip bu işi yapacağım diyen çok insan oldu. Bana çok sayıda kişi İnstagram’dan yazıyor, soruyor. Biz sizi gördük, sayfanıza baktık, kopyaladık hakkınızı helal edin aynısından gidip bulup yaptırdık diyor. Bana gelip ben bu işi yapabilirim diyen var. Bende diyorum ki neden olmasın. Üretime katkıda bulunmak lazım. Sadece o değil kendi paramızı kendimiz kazanmamız çok güzel bir şey. Bu kimlikle, eş durumu ile alakalı değil. Kafada bu olay.
 

Bana Trabzon’da Olmaz Dediler
 
Taka: Eşiniz Metin Samancı mimar size yardımcı oluyor mu?
 
ARZU SAMANCI:  Ben bu işi yapacağım dediğimde kimse bana inanmadı. Yapamazsın, Trabzon’da olmaz dediler. Baktılar ki ben pes etmedim yoluma devam ediyorum en son ben dükkan açmayacaktım internetten satış yapacaktım. Deposu olsun dediler. Yapamazsın dediler. Ben bunu mağaza olarak yapacağım dedim. Ne zaman burayı tutum ilk ürünlerim çıkmaya başladı o zaman bana inandılar. Birde benim hedefim var. 2 yıl sonra bir marka oluşturacağım. Kendi adımla bir marka oluşturacağım. Buna inanıyorum Allah yardım ederse olacak.
 
Başka Şube Açabilirim
 
Taka: Başka bir yerde şube açmayı düşünüyor musunuz?
 
ARZU SAMANCI: Neden olmasın. Eğer bir gün markalaşırsam olabilirim. Çocuklarım var onlarla devam edebilirim. Çocuklarım yanıma geliyor. Burada torunlarım vakit geçiriyor.

İstiyorum Ki Kadınlarda Hayata Atılsın
 
Taka: Trabzonlu hanımlara nasıl bir mesaj vermek istersiniz?
 
ARZU SAMANCI:  Türkiye çapında kadınlar eziliyor. Ama Karadeniz kadını daha sert mizaçlı. İstiyorum ki kadınlarda hayata atılsın. Kocam çalıştı ben yedim bu olmasın. Kadın erkek olarak bakmadan hayata bir katkıda bulunsunlar. İnsanların eğer bir becerileri varsa bunu hayata geçirsinler. Evde oturmak, gezmek bir şey değil. Hayatı anlamlı kılan bir şeyler üretmektir. Ben buna inanıyorum. Ben liseyi de bitirmemiştim. Liseyi bitirdim, bu sene üniversite imtihanına girdim. İçimde kalmadı.
 
Herkes İşe Atılsın İş Gücüne Katılsın
 
Trabzon’da maddi imkanı olan eş bir iş yapmıyor. Sadece para kazanmak isteyen kişi işe atılıyor. Gözlemim bu benim. Herkes işe atılsın. İş gücüne katılsın. Güzel, çeşitli bir ortam oluşsun.  Hiçbir şey buraya kendisi gelmiyor. Bu bir azmin sonucu. Bir de hayallerin sonucu hayaller her zaman çok önemli. Hayaller gerçekleştirmek için vardır. Ben başladım gerçekleştirmeye ve devam edecek. Antika diyince herkesin aklına pahalılık geliyor ama öyle değil. Her bütçeye uygun ürün koyuyorum. Kilim, örtü, çini çanak, pano, ve daha çok şey var. Ben insanlar buraya girdiği zaman çıkarken mutlu olsun istiyorum. Herkes alabilsin istiyorum, mutlu olsunlar istiyorum.
Sonay ÇALUK