Sevgili okurlarım, 10 gün süre ile aranızdayım. Uçak yolculuğu artık hayal oldu. Neden mi? Bayram değil, seyran değil, Türk Hava Yolları Ankara-Trabzon seferini (tek hat)  kişi başı 600 TL yaptı.

Dört kişilik bir aile olduğunuzu düşünün. Kurum batıyor mu? Yüzde 200 zam neyin nesi?
Bu konuyu ayrı olarak irdeleyeceğim. Artık herkes uçamayacak.
Biz de Yargıtay’ aradaşım Mehmet Toprak ile Karadeniz turuna karadan çıktık. Ankara-Batum arasını dolaşacağız. Samsun dahil her ilde konaklayacağız..
*
0 ses öyle bir sestir ki, duyduğunuz anda sizi alır, Kaçkar’ın yüce tepesine, Ayder’in muhteşem manzarasına, Karadeniz’in eşsiz benzersiz güzelliklerinin içine götürür. Karadeniz’in hırçın ama sevecen denizine çeker sizi.
Nerede, hangi durumda olursanız olun, o an aklınıza tek bir yer gelir.Güzelim Karadeniz..O yer özlemdir..Özlemin adresi Trabzon’dur, Rize’dir, Artvin’dir, dahası Karadeniz’in her yeridir.
O özlemin adresi, tulumdur Kemençedir. Yeşil ile denizin büyülediği yerdir. Ayder’dir, Uzungöl’dur, Kaçkar, Sultan murat’tır. Lahanadır, turşudur, mısır ekmeğidir.
Hele de Karadeniz’den uzak yaşıyorsanız tulumun sesini duyduğunuz anda içinizde bir sızı, burnunuzda memleket özlemi tüter.
Sizin için o sesin adı özlemdir, hasrettir, duygudur, umuttur, doğup büyüdüğünüz yerdir, memlekettir, ana kucağıdır, baba ocağıdır. İlk sevdanız, ilk bakışınızdır.
Hayallerinizi yüzdürdüğünüz göllerdir, ayrıkaldığınızda özlediğiniz yayladır, mezradır, siyah üzümdür, incirdir, kara lâhanadır, mıhlamadır, billur gibi akan derelerdir. Kırmızı benekli alabalıktır, tarihtir, çınardır. Lisedeki sevdadır..
*
Sağlığında kıymetini bilmediğimiz, yokluklarında hasret çektiğimiz anadır, babadır. Trabzonlastiği ve yamalı pantolonla gezdiğimiz köydür. İlk aşıkolduğum, onu uzaktan gördüğümde kalbimin fırladığı, ayaklarımıntitrediği, dilimizin tutulduğu kara sevdamdır.30.Yıl sonra karşılaştığımda yediğim vurgundur.
Aynı duyguları yaşarmıyız bilemem ama tulum sesi benim içime işler, duyduğumda bana sen benim memleketimdensin der, ayrı bir aitlik ve kültür içinde olduğumu hissettirir.
Ağaçlar ormanın gülüdür yaylalarda tabiatın süsüdür. Onlarsız bir doğa susuz bir denize benzer. Yeşilin gözleri şenlendirdiği, oksijenin bedenleri sarhoş ettiği,kulakların kuşların şakımalarıyla bayram ettiği benzer doğal harikalar diyarıdır Karadeniz’im..
Mevsimler en güzel yaylalarda somutlaşır; kışın beyaz perdeleri, baharın mis kokan çiçekleri, yazın serin temiz havası, son baharın mahmurluğu daima bambaşka yaşanır.
Aynı gökyüzünün altında altında farklı iklimler barındırır. Göçmen kuşların eşsiz misafirhanesidir gökyüzünün altındaki yaylalar.
Nasılda kışkırtıcıdır bir ucu gökte bir ucu yerde davetkârduruşuyla. Renk cümbüşüyle en beklemedik zamanlarda yeryüzüne gökyüzünden sesiz bir ihtişamla kurulduğu manzara ilaç gibi gelir ruhumuza.
“Sen yağmur ol, ben bulut”
Bekle beni Karadeniz…