26. “Uluslararası Eğitim Bilimleri Kongresi”, 20-23 Nisan 2017 tarihlerinde, PEGEM Akademi Yayıncılık ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin işbirliği ile Antalya’da gerçekleştirildi. Yoğun bir katılımın olduğu kongreye K.T.Ü’ den de çok sayıda akademisyen katıldı. Genel olarak yararlı bir kongre olduğu söylenebilir.

Kongreye eğitim yönetimi yüksek lisansı öğrencilerimizden 5’i, dönem projelerinden hazırlamış oldukları birer bildiri ile katıldı. Danışmanlıklarını yaptığım Çaykara ilçe milli eğitim müdürü Ahmet Çamurali, öğretmen Elif Eren Topaloğlu ve öğretmen Kaan Sağuer’in ilk kez, bilimsel bir bildiri hazırlayıp, bilimsel bir toplantıya katılmaktan duydukları mutluluk, her hallerinden belli oluyordu. Ayrıca Yrd. Doç. Dr. Eşref Nural’ın da danışmanlıklarını yaptığı 2 öğretmen arkadaş da aynı mutluluğu yaşadıklarını ifade etmişlerdir.

Özellikle Çaykara İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali’ nin “Çaykara Eğitim Modeli” sunusu, çok takdir topladı.  Çaykara ilçesinin eğitim alanındaki çalışmalarının bilimsel bir toplantıda tartışılmış olması, bu çalışmaların daha ileriye götürüleceğinin habercisi gibiydi. Bildirinin toplantıda beğeni kazanması bir tarafa, bildiri sahibinin, bu toplantı ile daha bir özgüven sahibi olması, onun adına büyük bir kazanım oldu. Bugüne kadar sadece Trabzon’da sözü edilen “Çaykara Modeli”, bu toplantıdan sonra, artık bütün Türkiye’de konuşulur olmaya başlamıştır. Bu durum Çaykara dolayısıyla Trabzon içn de önemli bir kazanım olarak değerlendirilmelidir.

Keza, diğer öğretmenlerin sunumları da kendilerine büyük bir özgüven katmıştır. Elif Eren Topaloğlu şöyle dedi: “Neden daha önce bu tür toplantılara hiç katılmadım ki?” Bu kongre, katılımcıların, bilimsel toplantılara katılma şevkini ve cesaretini canlandırmıştır.

Bir kongreye katılmak, akademik camianın dışındakiler için elbette çok önemlidir. Milli eğitim çalışanlarının, bu tür toplantılara katılmakla, hem kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı yapmış oldular, hem de gelecekte, işlerini daha bir bilinçle yapabilme fırsatı bulabilirler. Ne var ki, eğitim bir defa ile sonlanacak bir iş değildir; beşikten mezara kadar süren eğitimin, eğitimciler için sürmesi sözkonusudur.

 Milli eğitim, öğretmen ve yöneticilerin bu tür ekinliklerden yararlanmaları için özendirici tedbirler almalıdır. Unutulmamalı ki, eğitime yapılan 1 liralık yatırım, 4 liralık kazanım olarak geri döner. Bu kongreye bildiri sunan öğretmenler, hem kendi özgüvenlerini ve deneyimlerini artırmışlar, aynı zamanda da yaptıkları işin kalitesini artırmak için yeni bir fırsat yakalamış oldular.

Kongreye katkı sunan herkese teşekkür ederim. Akademik dünyanın dışından gelip bu kongreye bildiri sunarak katkı sağlayan öğretmenlere de özellikle teşekkür etmek boynumun borcudur.