“İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun desteği ile  Güneydoğu ve Karadeniz illeri arasında kurulan  kardeşlik köprüsü hem teröre en güzel cevabı veriyor  hem de birlik ve beraberliğimizi pekiştiriyor”

Karadeniz İle Güneydoğu’yu Buluşturan Köprü

İçişleri Bakanlığı himayesinde  Nisan ayında başlatılan “kardeş şehirler projesi” bütün hızıyla devam ediyor. Güneydoğu ile Karadeniz illeri arasında adeta mekik dokuyan projenin koordinatörü Ahmet Külekçi ile hem bugüne kadar yapılanları hem de projenin yarınlarına yönelik hedeflerini konuştuk.

Trabzon-Mardin arasında başlayan sevgi köprüsü projesi Bitlis-Artvin, Gümüşhane-Bingöl ve Muş-Giresun arasında gerçekleşen karşılıklı kültürel ziyaretlerle çok farklı bir hal aldı. Müthiş bir destek gören geri dönüşü çok olumlu olan projeye dahil olanlar projenin aynı kararlıkla devam etmesini istiyorlar.  

“Şehit Kaymakamımızın Hayalini Gerçekleştiriyoruz”

TAKA: Kardeş Şehirler Projesi nasıl başladı? Neden kardeşlik köprüsü projesi?

Ahmet Külekçi: Terörle mücadele noktasında canını dişine talan ve büyük bir kararlılık gösteren İçişleri Bakanımız sayın Süleyman Soylu’nun himayesinde başlatılan kardeş şehirler projesinin içinde yer almak bana çok büyük bir onur ve gurur veriyor. Benim 2 yıldır üzerinde çalıştığım ve kendi imkanlarımızla başlattığımız kardeş şehirler projesi sayın bakanımızın verdiği destek ve sahiplenmeyle çok daha büyük bir hal aldı.

Bu proje aynı zamanda şehit kaymakamımızın bir vasiyeti idi10 Kasım 2016 tarihinde Mardin’in Derik İlçesinde şehit edilen kaymakamımız Muhammet Fatih Safitürk’ün en büyük hayali iki il arasında kardeşlik bağının güçlenmesi ve karşılıklı ziyaretlerin artmasıydı. ”En büyük hayalim Derik’te yaşayan çocuklarımızı Trabzon’a getirip onlara şehri gezdirmek, denizle buluşturmak, halay oynatmak ve Trabzonspor’un maçını izletmek” şeklinde adeta arkasında vasiyet bırakan şehit kaymakamımızın hayali gerçekleştirmek çok şükür bize nasip oldu.

Mardinli çocuklar Trabzon’da denizle buluştu ,şehri doya-doya gezdi, Trabzonspor’un yeni statda maçını izledi ve şehrin göbeğinde yürüyüşler eşliğinde halay çekti. Trabzon’dan kadim şehir Mardin’e giden ekipte muhteşem tarihi dokuyu keşfetti, şehrin misaferperliğine tanık oldu ve Derik ilçesinde şehit kaymakamın anmasına katılarak “Muhammetler, Fatihler Ölmez” mesajı verdi.

Terör Belasından Hep Beraber Kurtulacağız

TAKA:  projede neyi hedefliyorsunuz nasıl mesajlar veriyorsunuz?

Ahmet Külekçi: Terör belası dünyanın bir numaralı gündemi. Bu belaya karşı verilecek mücadele deki samimiyet ve kararlılık insanlığa ya ışık tutacak yarınlara umutla ve huzurla bakacağız ya da bu belanın karşında ocaklara ateş düşmeye devam edecek. Birlik ve beraberlik içinde aşılmayacak sorun yok. Yeter ki düşmanımızı iyi tanıyalım. Yeter ki terör konusunda hepimizi taşın altına sokalım. İşte tam bu noktada devletimizin terör karşısındaki kararlığını iyi okumak gerek.

İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu göreve başladığı günden bu yana dik duruşu ve cesareti ile teröre karşı verilen mücadele de yeni bir sayfa açtı. Artık hem güvenlik güçleri hem de halk moralli heyecanlı ve umutlu.. Çünkü sayın bakan yüreği ile o bölge de, halkın yanında. Bu iş Allah’ın izniyle ya bitecek ya da bitecek. Kardeşlik köprüsü projesi de terörün birlik ve dayanışma içinde nasıl çözüleceğine dair çok anlamlı ve yerinde bir uygulama. Bu köprünün ilk ayağı da Trabzon-Mardin oldu.

Hem Trabzon Valimiz Yücel Yavuz hem Mardin Valimiz Mustafa Yaman sağ-olsun projemize müthiş destek vererek sahiplendiler. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Ortahisar Belediye başkanımız Ahmet Metin Genç Mardin ilimizin şehrimizde ağırlanmasında 4 gün boyunca en güzel şekilde ev sahipliği yaptılar. Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonun onursal başkanı Mehmet Şerif Öter ile başkan İbrahim Aydın ve diğer yönetim kurulu üyelerinin projemizin bugünkü hale gelmesinde çok önemli katkıları var.

Bir Tarafta Halay Diğer Tarafta Horon


TAKA:  karşılıklı ziyaretler nasıl yapılıyor kimler katılıyor?

Ahmet Külekçi: Trabzon ile Mardin arasında başlayan “kardeş şehirler sevgi köprüsü” projemiz Artvin-Bitlis Gümüşhane-Bingöl ve Muş-Giresun illeri arasında karşılıklı ziyaretlerle devam ediyor. Bu illerde ziyaretlerimizi tamamladık. İnanılmaz güzel hikayelerin yaşandığı, duygu seline dönüşen ziyaretlerle hem önyargılar aşılıyor hem de iller arasında kardeşlik pekişiyor.3 gün süren etkinliklere sivil toplum örgütleri temsilcileri, dernekler, muhtarlar, öğrencilerimiz, öğretmenler, ev kadınları toplumun her kesimden insanlar katılabiliyor. Gidilen her ilde tarihi-doğal ve turistik yerlerin ziyaretleri ile birlikte şehirlerde dayanışma ve kaynaşma adına güzel dostluklar kuruluyor. Bir tarafta halayların çekildiği diğer tarafta horonların oynandığı kardeş şehirler projesinde aynı sofrada yemek yemenin, çay içmenin, sohbet etmenin keyfi yaşanırken bir-birlerini hiç görmeyen insanların nasıl kenetlendiğine şahit oluyoruz. Şu ana kadar projeye emek veren, saatlerce yolu sıkılmadan kat edip işini-gücünü bırakarak gelen herkese gönlü dolusu teşekkür ediyorum.
Sonay ÇALUK