Trabzonspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Galatasaray maçını unuttuklarını ve artık sadece final maçı olarak baktıkları Kayserispor müsabakasına odaklandıklarını söyledi. Çalımbay, şampiyonluğa oynayacak en yakın takımlardan birinin Trabzonspor olduğunu belirtti.

Trabzonspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’nde haftalık basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı. Çalımbay, göreve geldiklerinde ilk maçları olan Malatyaspor mücadelesinin talihsizlikler sonucu kaybedildiğini, özellikle Sosa’nın kırmızı kartgörmemesi halinde sonucun farklı olabileceğini belirterek, “Ardından gelen kupa maçı bizim için önemliydi. Ve o maçı mutlaka kazanmalıydık. Benim açımdan da takımı görmek için önemli bir maçtı. Çünkü Galatasaray maçından önce, bize göre büyük bir şans ve fırsat olacağını söylemiştim. Her açıdan takımın ayağa kalkması ve taraftarın ayağa kalkması için önemli olacağını söylemiştik. Oyunculara hiç izin vermeden çok iyi hazırlandık” dedi.

"Galatasaray karşısında hak ettiğimiz bir galibiyet aldık"

Çalımbay, taraftarın ve yönetimin desteği, aynı zamanda oyuncuların kenetlenmesinin sahaya yansıması ile Galatasaray karşısında iyi bir galibiyet aldıklarına vurgu yaparak, “Bana göre tempoya göre çok güzel bir lig maçıydı. İki takım da çok iyi mücadele etti ve kazanmak için oynadı. Maçtan sonra Galatasaray’ın konuşulması normal, lider takım ve üst üste maç oynadığı için derbi maçı da kazanamadığı için böyle bir şey normal. Bizim galibiyetimiz her şeyden daha önemli. Önemli olan biz galip gelelim de diğer takımlar konuşulsun. Maçın başından sonuna kadar disiplini bozmadan hak ettiğimiz bir galibiyet aldık” diye konuştu.

“Kayserispor maçı dönüm maçı”

Hafta sonu oynanan Fenerbahçe - Kayserispor maçını İstanbul’da izlediğini hatırlatan Çalımbay, “Kayseri istekli, arzulu bir takım. Bu senenin en disiplinli takımlarından bir tanesi. Çok kaliteli oyunculara sahipler. Belki bizi Galatasaray maçından daha zor bir maç bekliyor. Biz bunun farkındayız. Ama mutlaka bu maçtan iyi bir şekilde ayrılmak istiyoruz. Kolay olmayacağını biliyoruz. Sakat ve cezalılar mazeret değil kim oynarsa oynasın tek hedef galibiyet. Her şey olabilir ama tek istediğimiz şey oynadığımız oyunun daha da üstüne çıkarak oradan en iyi şekilde ayrılmamız. Eğer yukarıya oynamak istiyorsak bu maç bizim için dönüm maçı” şeklinde konuştu.

“Takımı tanıdıkça taşlar yerine oturuyor”

Tecrübeli çalıştırıcı, takımı tanıdıkça taşların yerine oturduğunu belirterek, “Bütün maçlarda zorlandık, çünkü tanımadığınız bir takıma geliyorsunuz. Ancak çalışma farklı. İşimizin kolay olmadığını gördük. Burada hakikaten çok zaman harcamak çok uğraşmak gerekiyor, bunu da yapacağız. İşimizin en büyük parçalarından birisi bu. Yavaş yavaş takımı gördükçe, alıştıkça taşlar yerine oturuyor. Benim en çok beklediğim şey Kayserispor maçından sonraki ara. Çoğu arkadaşımızın milli takıma gitmesi belki dezavantaj ama kalan arkadaşlarımız takımda oynamayanlar, o yüzden onlarla hazırlanmak ve onları daha iyi bir duruma getirmek için çalışmak çok önemli. Ben kadromdan, arkadaşlarımdan çok memnunum. Tek sıkıntım kadromuzun biraz geniş olması. Hem kupa hem ligi bu kadroyla iyi bir şekilde götürmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“Gereksiz karta af yok”

Çalımbay, takımda gereksiz kart görmenin affedilemeyeceğini ifade ederek, “Oyuncularımızı izliyor, gözlüyoruz hem de yapmamaları gereken şeyleri söylüyoruz. Özellikle gereksiz kart görüp takımı on kişi bırakmak üzücü. Üç maçta da kırmızı kart gördük. Bu tabi iyi bir şey değil. Gereksiz kart görünce o kötü. Sosa mücadeleden dolayı kırmızı kart gördü ama diğer ikisinin olmaması gerekiyordu. Ancak oyunun içinde olabiliyor. Biz gelmeden önce hakikaten Trabzonspor sıkıntılı günler yaşamış. Gergin, üzgün olabilirler ve bir an önce maç kazanmak istiyorlar. Onun neticesinde sinirli, agresif olabilirler. Ama olmamaları gerekiyor. Devamlı söylüyoruz; bizim gereksiz kart görenleri affetme gibi bir durumumuz yok ama çok pişmanlar. Ancak yapacak bir şey yok, olmuş. Hepsinden ders çıkarmak gerekiyor. Oyuncularımızı bu yönde sürekli şekilde ikaz ediyoruz” dedi.

“Federasyonun Rodallega’ya verilen cezaya iyi bakması lazım”

Çorum Belediyespor ile oynanan kupa maçında kırmızı kart gören Rodallega’ya verilen cezaya da değinen Çalımbay, şunları söyledi:

“Bence Rodallega’nın üç maçlık cezasında federasyonun o cezaya iyi bakması gerekiyor. Çünkü durup dururken o hareket olmaz, yapmaz. Kendisiyle de baya konuştuk, ağlayacak derecede çok üzgün. ‘Ben durup dururken niye o hareketi yapayım, ama oyuncu beni tahrik edince istemeyerek olan bir hareket. Ancak o söylediğine dayanamadım yapmak zorunda kaldım bir anda. O olay olmasaydı kesinlikle yapmayacaktım’ dedi.

Bence bunu da göz önünde tutup ona göre karar vermeleri gerekiyordu. Ben kişi olarak nasıl olduğunu bildiğim için durup dururken bunu yapacak karakterde birisi olmadığını düşünüyorum. Mutlaka orada bir şeyler oldu. Söylenen şeyi de tabi ki kabul etmiyorum. Hiçbir Türk insanının öyle bir şey söylememesi gerekiyor. Yaptığından pişman. Ben ona tamamen inandım, orada mutlaka bir tahrik var ki o hareketi yaptı.”

“Takımı tanıdıkça sorunlar azalıyor”

Takımı tanıdıkça sorunların azaldığına söyleyen Çalımbay, "Çünkü onların hepsine ihtiyacımız var. Tek düşündüğümüz arkadaşlarımızı en kısa sürede kendi kapasitelerine getirirsek daha iyi olacak, daha faydalı olacaklardır. Çünkü sakatlarımız ve cezalı arkadaşlarımız var, onlara da ihtiyacımız var. Geldiğimiz şu dönemde ekstra antrenman yada programla oyunculara yüklenme şansımız yok. Milli arada 4-5 günlük kamp yapmayı düşünüyoruz. Kendi oyun düşüncemizi, yapacaklarımızı, hedeflerimizi arkadaşlarımıza anlatmak için o kampı çok iyi değerlendireceğiz. Ve biz zaten ilk yarıya kadar da teşhisimizi de koyacağız. Nasıl yapılması gerektiğini, önümüzdeki plan programı çok iyi şekilde yapacağız. Kalan 7 maç bizim için hakikaten çok çok önemli. Ama en önemli Kayserispor maçı. Galatasaray maçı camia için çok çok önemliydi ancak gidişat açısından bu Kayserispor maçı çok çok önemli" açıklamasını yaptı.

“Trabzon’a yakışan bir takım olmalı”

Ligin ikinci yarısında çok farklı bir Trabzonspor’un olacağını belirten Çalımbay, “Sahaya çıktığında taraftarının gurur duyacağı ve takımın mücadelesinden memnun olacağı bir takım ortaya çıkarmak istiyorum. Trabzon’da istekli ve arzulu bir takım olacak. Ben böyle sorumluluk almayan, takımını düşünmeyen oyuncuları zaten görmek istemem takımda. Herkes sorumluluk alacak. Çünkü Trabzon büyük bir camia” diye konuştu.

“Rahatlama yok, önümüze bakıyoruz”

Galatasaray maçını camia ve herkes için çok önemli bir maç olduğunu yineleyen Çalımbay, “Biz çok iyi bir maç kazandık. Rahatlama gibi bir şey yok. Sadece üzerimizdeki olumsuzluk atıldı. Ancak bence o bir şey değil. Galibiyeti önemli bir takıma karşı alıyorsunuz. İşin daha başı burası. Daha işimiz çok zor, kritik maçlarımız var. Galatarasay maçından daha önemli bence Kayserispor maçı ve final gibi bir maç. Bir kere bizim gevşeme hakkımız yok. Neredeyiz, nerede olmamız gerekiyor? Kalan maçlarımızı çok iyi bitirmemiz gerekiyor. Çok iyi bir maç oldu ancak daha hedefimiz var. Onun için kampa gidiyoruz. Daha iyi olalım, takım arkadaşlarımızı tanıyalım diye yapıyoruz. Biraz önce Kucka ile konuştuk, milli takıma gitmesin kampta kalsın diye. Ancak hocası ile konuştu, milli takımda olması gerekiyor. Orada sakatlığına da bakılacak ve geri gelecek” ifadelerini kullandı.

“Antalya’da kamp olacak”

Milli arayı en iyi şekilde değerlendirmek için Antalya’da kamp programı olacağını belirten Çalımbay, “Kamp haftaya salı günü başlıyor, pazar günü oynanacak hazırlık maçı ile sona erecek. Oradaki bütün amacımız iyi bir hazırlık dönemi geçirmek. Antalya’ya gideceğimiz kadronun yüzde 90’ı oynamayanlardan yer alıyor. Bu arkadaşlarımızı çalıştırmak için daha çok yapıyoruz programı. Futbolda oynayandan çok oynamayanlarla ilgilenilirse o arkadaşlarımız daha faydalı olur. Eğer oynamayanları bir kenara koyarsak onlardan hiç faydalanamayız. Bazen sonradan gelen arkadaşlarla bazı maçları kazanabiliyorsunuz. Arkadaşlarımızın hepsini hazır tutmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Önümüze bakıyoruz”

Ligde zor maçların kendilerini beklediğinin altını çizen Çalımbay, “Bundan sonra önümüze bakmamız gerekiyor. Çünkü çok zor maçlarımız var. Mücadele etmeden, koşmadan, savaşmadan, kafamızı kullanmadan kazanma şansımız yok. Küçük büyük takım bakmadan maçlarımıza çıkmamız gerekiyor. Trabzonspor büyük bir takım, şehir olarak da futbolla yatıp kalkan bir şehir ve beklenti de büyük. Küçük büyük takım ayırma şansımız yok” dedi.

“Trabzon futbol şehri”

Trabzon’un tam bir futbol şehri olduğunu söyleyen Çalımbay, “Trabzon’da herkes futbolu bilir, konuşur, sana gelir takım yapar. Kime rastlarsan rastla. Bu benim hoşuma gidiyor. Dün şehre çıktım, birkaç kişiyle sohbet ettim, yine futboldan anlatıyorlar. Bu çok güzel bir şey. Tabi mağlup olduğunda sana ‘canım cicim’ diyecek halleri yok. Orada insanlarla sohbet etmek sizin iki dakikanızı alır. Bazen aşırı şeyler olur ona dikkat ediyoruz. Ben Trabzon’u seviyorum, Rize’yi de seviyorum, çok güzel günlerim geçti orada. Karadeniz hakikaten muhteşem bir yer. İstanbul’da da, ‘Gezmek istiyorsanız, mutlaka Karadeniz’i tercih edin’ diyorum. Agresifliğini, arzulu istekli olmasını çok seviyorum. Bunu futbolculara da aşılamaya çalışıyorum ama tabi sakin de olmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

“Teknik direktör işine yarayanı kenarda tutmaz”

Hiçbir teknik direktörün işine yarayan oyuncuyu kenarda tutmayacağını belirten Çalımbay, “Teknik direktör işine yarayan adamı bir kenara atar mı? Taraftarın da böyle düşünmesi lazım. Hiçbir futbolcu kötü oynamak için sahaya çıkmaz. Ancak bir olumsuzluk olabiliyor. Bu da bu işin bir parçası. Taraftar konuşacak. Trabzon’da başarıya büyük bir açlık var, bunu da bir an önce halletmek gerekiyor. Açlık da başarı” dedi.

“Altyapıdan oyuncular katılacak”

Çalımbay, Altyapı Sorumlusu İhsan Derelioğlu ile istişare halinde olduklarını dile getirerek, “İhsan hoca ile dün konuştuk. Eski futbolcular beni ziyarete geldiler. Orada hocayla konuştum, bize ‘üç hatta 4 tane daha oyuncu verin’ dedik. Bu dört oyuncuyu Antalya’daki kampa da dahil etmeyi düşünüyoruz. U21 maçlarını yüzde yüz izliyoruz, yardımcılardan birisi mutlaka gidiyor. Altyapı ile ilgili farklı düşüncelerimiz de olacak ama takımda her şeyi yoluna koymalıyız” diye konuştu.

“Şampiyonluğa oynayacak en yakın takımlardan biri Trabzonspor”

Çalımbay, ’Trabzonspor’un efsanesi Şenol Güneş’in Beşiktaş’ı şampiyon yaptı. Beşiktaş’ın efsanesi Rıza Çalımbay da Trabzonspor’u şampiyon yapsın’ yorumlarıyla ilgili olarak ise, "Trabzonspor’un şampiyon olmaması için hiçbir neden yok. Ancak siz de hak verirsiniz, baştan kendi işinizi kendiniz yapacaksınız Yani bizim sezon başı geldiğimizde her şey farklı olur. Oyun sisteminden oyuncu kadrosu da dahil. Onun için kendi hedefini koyar plan programını yaparsın. Burası bana göre şampiyonluğa oynayacak en yakın takımlardan birisi. Şenol hoca Beşiktaş’ta çok büyük başarılar kazandı. Tebrik ediyorum. Ara sıra görüşüyoruz. Ancak bize biraz zaman lazım. Tam krizli bir ortamda geldik. Önce bu krizi iyi yönetmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl için konuşuyoruz, belki daha farklı olur” şeklinde konuştu.