Trabzon boksuna yıllardır hizmet eden ve salonundan birçok şampiyon çıkartan Nazım Dalkıran, TAKA’nın sorularını cevapladı
 
38 Yıllık Tecrübe
 
TAKA: Nazım Dalkıran kimdir?
 
DALKIRAN: 1965 Trabzon Akçaabat doğumluyum. 38 yıldır bu sporun içerisindeyim, 10 yıl boks yaptım, 28 yıldır da antrenör olarak devam ediyorum. 1992 yılında Dalkıran Boks Kulübü’nü kurup Trabzon ve Türkiye’de sporu devletten çıkarıp, özelleştiren kulüplerin başında geliyorum. 1992 yılından beri de bu kulüpte devam ediyorum.
 
Kavgacı Bir Spor Değildir
 
TAKA: Boks nedir?
 
DALKIRAN: Bir insanın elinde boş bir silah var, ona mermiyi koyuyorsun ve tehlikeli bir hale getiriyorsun fakat bütün olumsuzluklara rağmen o silahını kullanmıyorsun. Yani boks vahşet içeren bir spor değil, bilakis centilmen bir spordur. Müsabakalarda da görüldüğü üzere maçtan sonra herkes birbirine sarılıyor ve tebrik ediyor. Trabzon insanının hırçın olmasına rağmen, kavgacı olmasına rağmen biz bu çocukları kavgadan uzak tutup okullarını okumalarını sağlıyoruz. Buraya gelen bütün sporcularım hemen hemen öğretmen oldu.
 
Savunamazsan Ezilirsin
 
TAKA: Boks sporunun hayatla ne gibi bir ilişkisi var?
 
DALKIRAN: Boks kaba spor gibi görünmesine rağmen gayet kaliteli bir spordur. Boks; güç, kuvvet demek. Karşı taraf kendini savunamadığı zaman onun üstünde kurulan üstünlük demek.
 
Trabzon Kendini İspat Etti
 
TAKA: Trabzon şehri ve boks arasında ne gibi bir bağlantı var?
 
DALKIRAN: Trabzon toplumuna baktığımız zaman futboldan sonra gelen en başarılı spor bokstur. Avrupa’da ve Dünya’da ziyadesiyle kendisini ispatlamıştır. Trabzon’da yaklaşık 15’in üzerinde kulüp var. Yüzlerce gence hizmet etmekteler. Bütün antrenörlerin ve sporcuların tek hedefi vardır o da şampiyon yetiştirmek ve şampiyon olabilmek. Ben inanıyorum ki bu şehirde gerçekten üst düzey derecelerde yetenekli çocuklar var. Bunların kötü yola düşmemesi için elimizden gelenin fazlasını yapıp, onları salonlara çekmemiz gerekiyor.
 
Zamanla İlgi Görüyor
 
TAKA: Trabzon’da boksa bakış açısı nasıl?
 
DALKIRAN: Geçmiş zamana gidersek vatandaşlarımızın bu spora bakış açısı pek iyi bir konumda değildi. Fakat zamanla yayılmaya başladıktan sonra daha çok ilgi gördüğüne inanıyorum. İnsanların kaba spor olarak bildiği bakış açısını çok daha farklı yerlere çektiğimizi düşünüyorum. Şu anda herkesin kabullendiği en büyük örneğini de Hekimoğlu Şirketi’dir.
 
Sporu Sevmeyenler Yönetiyor
 


TAKA: Trabzon’da boksla ilgili ne gibi sorunlar var?
 
DALKIRAN: Her sporda olduğu gibi bu sporda da ekonomik sorun var fakat ondan ziyade büyük bir ilgisizlik var, bu sadece boks için değil diğer branşlarda da aynı. Özellikle antrenörlerin gelecek olan gençliğe büyük bir katkısı var ama maalesef yetkililer bunu görmemezlikten geliyor. Sporu sevmeyen kişiler bir nevi etrafı yönetmeye çalışıyor.
 
Projeler Üretilmeli
 
TAKA: Bu sorunlar kapsamında ne gibi yöntemlerle ilerleyip, sorunları ortadan kaldırabilirler?
 
DALKIRAN: Bunun düzelmesinin ve Türkiye’de de örnek olmasının tek yolu Valimizin, Belediye Başkanlarımızın, Kaymakamlarımızın siyasi partililerin her kesin bir araya gelip gençlik üzerine proje üretmeleri. Gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutup, spora yönlendirmeleri gerekiyor. Tüm mahallelerde, beldelerde ve köylerde spor salonları açıp antrenörler eşliğinde onlara hizmet verilmesi gerekiyor. Şu anda maalesef herkes stresini telefonlarda, bilgisayar başlarında atıyor. Alttan gelen gençliğin her geçen gün daha geriye gittiğini düşünüyorum.
 
Türkiye’de Profesyonel Boks Yok
 
TAKA: Neden Fatih Keleş gibi isimler maç öncesinde burada değil de Almanya adına müsabakalara çıkıyor?
 
DALKIRAN: En büyük sebebi Türkiye’de boksun profesyoneli yok. Fatih gibi çok cevherlerin olduğu ap açık ortada. Burada yeri gelmişken şunu belirteyim; Trabzon ve Türkiye’de sporcu taraması yapılıyor. Bu güzel bir şey, fakat bu taramalar sonucunda başarıyı elde eden sporculara ne gibi bir hedef göstereceklerini merak ediyorum? Fatih Keleş gençliğin önünde bir idol. Hem amatör hem de profesyonel de Avrupa Şampiyonu bir boksör. Trabzon’da düzenlemiş olduğumuz boks organizasyonunda ne kadar zorluk yaşadığımızı herkes gördü. Bu sebepten ötürü boksörlerimiz de spordan soğuyor ve uzaklaşmaya başlıyor.
 
Cemal Kamacı’ya Övgü
 
TAKA: Türk boks tarihinde bu spor gerektiği ilgiyi gördü mü?
 
DALKIRAN: 1973-74-75 yılları arasında efsane Cemal Kamacı’nın zamanında büyük bir ilgi gördü. Cemal Kamacı halen daha anılmaya da devam ediyor. Oysa ki Cemal Kamacı ağabeyimizin amatörde hiç derecesi yok, profesyonel Avrupa Şampiyonu. O kadar uzun yıllar geçmesine rağmen Cemal Kamacı her daim öndedir. Fatih Keleş hem amatör hem de profesyonel de Avrupa şampiyonu olmasına rağmen bu kadar ilgi görmemiştir.
 
Aileler Destek Oluyor
 
TAKA: Aileler hakkında neler söylemek istersiniz?
 
DALKIRAN: Ailelerin de boksa bakışı her geçen gün olumlu anlamda değişiyor. Önceden aileler çocuklarına biraz köstek oluyordu ama şimdi destek veriyorlar. Hekimoğlu gibi iş adamları bu işe sahip çıktıktan sonra geldiler, salonun güzelliğini gördüler, ilgi alakayı gördüler. Dolayısıyla şu an beklediğimizden çok daha fazla ilgi var.
 
Antrenörlere Destek Verilmeli
 
TAKA: Ne gibi yollardan gidilirse Fatih Keleş’lerin sayısı artar?
 
DALKIRAN: En önemli sebebi antrenörlere değer verilmesi gerekiyor. Antrenörlerimize üstten aşağı bakılmaması gerekiyor. Zira antrenörler kitlelere hitap eden, kitleleri kontrol altında tutan çok önemli kişilerdir. Düşünebiliyor musunuz bir sporcuyu 8 yaşında alıyor, 25-30 yaşına kadar eğitiyor ve sürekli onunla zaman geçiriyor. Yetkililer ilk önce antrenörlere değer verirse, antrenör de sporcuya verir. Dolayısıyla gençliği daha yukarı çıkarırız. Ardından zaten büyük başarılar gelir.
 
Olimpiyat Madalyası
 
TAKA: Hedefiniz nedir?
 
DALKIRAN: Olimpiyatlara daha önce sporcu gönderdik. Ama yine sporcu göndererek madalya almak en büyük hayalim. Burada Türkiye boks tarihinde 2 tane Avrupa Şampiyonu çıktı. Bülent Ulusoy ve Fatih Keleş. O da benim sporcum. Boksta erkekler kategorisinde ilk defa 2 Avrupa Şampiyonu var. Bunlardan birini benim çıkartmamın mutluluğunu yaşıyorum. Bu sporcular hala bizlerle beraber çalışmalarını devam ettiriyor. Ciddi hedeflerimiz var ama en önemli hedefimiz olimpiyatlarda madalya…
 
İlgi Göremedik
 
TAKA: Geçtiğimiz günlerde büyük bir boks organizasyonu gerçekleştirdiniz, beklediğiniz ilgiyi gördünüz mü?
 
DALKIRAN: Çok büyük bir organizasyon olduğu şüphesiz.. Bu organizasyonda hedeflediğimiz noktaya ulaşamadık. Biz Trabzon’un Ankara’daki en yetkili isimleriyle görüştük bizzat Fatih’le gittik ve bu organizasyona destek olacaklarını söylediler fakat hiç kimse destek olmadı. Burada özellikle altını çiziyorum. Çok zor şartlarda yaptığımız bu organizasyona en büyük katkıyı Büyükşehir Belediye Başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Ortahisar Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç sağlamıştır. Gerek maddi anlamda gerekse geceye gelip müsabakaları salondan seyrederek manevi anlamda. Kendilerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu organizasyonumuz 3 saat sürdü, bunun içerisinde 4-5 kez Trabzon’un tanıtımı yapıldı. Biz bütün olumsuzluklara rağmen bu yükün altından kalktık. Trabzon’dan da sponsor olan herkese teşekkür ediyorum.
TAHSİNCAN DEVECİ