Cemil Pehlivan ziraat odası olarak yaptıkları çalışmalarla ilgili değerlendirme yaptı, tarım ve balıkçılıkla ile ilgili basına önemli açıklamalarda bulundu. Pehlivan; “Bizim yaptığımız çalışmalar bir ay sonra gözükmüyor seneler alıyor. Çok göze gelmiyor, çokta önemsenmiyoruz. Biz önemsenmek istiyoruz” dedi.

Gıdanın Bir Kısmı Merdiven Altında Üretiliyor

Cemil Pehlivan tarım ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gıdanın bir kısmının merdiven altında üretildiğine vurgu yapan Pehlivan; “Tarım topraklarını kaybediyoruz. Bu gün 7 milyar insandan bir milyar insan açlıktan ve temiz suya erişemediği için sıkıntı yaşıyor. Dünya da üretilen gıdanın üçte biri israf ediliyor. 1 trilyon dolara denk geliyor. Bunu israf etmezsek dünya da hiçbir insan aç kalmıyor. Bunun üzerine eğilmeliyiz. 2 milyar ton tarım toprağı erozyon ile yok oluyor. Biz de ise son 30 yılda 4,7 milyon hektar tarım arazisi yok oldu. İş Kur projeleri ile köyler boşalttık ama bakanlığımız buna müdahale etti tekrar genç çiftçi projeleri ile insanlarımızı geri çevirmeye çalıştı. Deniz balıkçılığı yanlış planlamalarla bitme noktasına geldi. Bu HES’lerle doğa tahribatları ile olabilir sonuçta oldu. Bu araştırılsın. Bir yere 15 tane HES yapmayalım bunu planlayarak yapalım diyoruz. Gıda üretiminde çok rakam vermek istemiyorum ama ortada bir kısmı merdiven altında üretiliyor. Gıda güvenliği çok önemli” şeklinde konuştu.

Japonlar İle İş Birliği Yapıldı

Cemil Pehlivan Oda olarak yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. Japonya’ya kırsal turizme yönelik 15 günlük iş birliği ve bilgi alışverişine yönelik gezi düzenlendiğini belirtti. Pehlivan; “Bu gezi de Hamsiköy’de Uğur Usta adı alıntında süt mamulleri üretimi yapan Uğur Akbulut yer aldı. Japonya’nın gidilen bölgesinin tarım hayvancılık ve yöresel gıdaları ile ilgili gözlemler yapılmış ve Japonlara bizim yöresel ürünümüz sütlaç öğretilmiş onlardan süt reçeli isimli gıda öğrenilmiş burada Uğur Usta, Odamız ve KTÜ Maçka MYO’unda görevli Doç. Dr. Oktay Yıldız işbirliği ile ürün geliştirilmiş yöresel fındık ve çay katılarak yeni tat da süt reçeli elde edilmiş satışa sunulmuştur. Bu katma değer yaratan bir çalışmadır” diye konuştu.  
 
Editör: TE Bilisim