Barajlar sayesinde ülkemizin elektrik enerjisinin yüzde 20’si Çoruh Nehrinden elde ediliyor oldu. Yap işlet devret’ modeliyle 2010’da Çoruh Nehrinin geçtiği Erzurum ile Artvin sınırına, Enerjisa tarafından Arkun barajı yaptırıldı. 

Eski İl Genel Meclis Üyesi Tahsin Bayramoğlu İspirin 5 köyünün HES dolayısıyla YOL mağduru olduğunu söyledi. Bayramoğlu’ Sabancılara ait Arkun Barajı faaliyete geçtikten sonra İspir ilçesine bağlı Karakale ve Karakamış köy/ mahalleleri arasındaki 4 kilometrelik karayolunu yuttu. Sabancılara komşu olan Çamlıkaya, Sıra Konaklar, Karakale, Karakamış, Üzümbağı köy/ mahallelerin yol sorunu, ortak. Birbirlerine çok yakın olan mahallelerin birinden diğerine gitmek için 70 kilometre yol kat etmek gerekiyor. Yöredeki 5 köyde yaşayan vatandaşlar, komşuları Sabancı ailesinin baraj yapımından kaynaklanan yol sorununu gidereceğini söylemelerine rağmen bugüne kadar yapmadılar.

 Dört yılda bitirilen Arkun Barajında Çoruh Nehrinin suyu dağın içine açılan tünelle 14 kilometre götürülüyor ve 400 metre yükseklikten bırakılarak enerji elde ediliyor 244 MW gücüyle ve Türkiye’deki 72.büyük HES olması.
 
Editör: TE Bilisim