Toplantıya Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon Milletvekilleri Salih Cora, Muhammet Balta, Adnan Günnar, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ve yetkililer katıldı.

Trabzon’a büyük bir katma değer sağlayacak olan proje hakkında toplantı sonrası açıklama yapan Salih Cora, “Gelişen dünyada artık teker teker sanayi tesisleri değil endüstri bölgeleri önem kazanmıştır. Bu maksatla Trabzon’un çehresini değiştirecek, katma değerini arttıracak olan Yatırım Adası şehrimiz için olağanüstü bir iştir. Yatırım Adası bölgenin gelişmesine ve kalkınmasına büyük bir katkı sunacaktır. 277 hektarlık alanda yapılması planlanan Yatırım Adası için yaklaşık 4 Milyar TL proje maliyeti öngörülüyor. Alt yapı maliyeti ise 290 Milyon TL olarak tasarlanmaktadır. Bu Trabzon için tarihi bir yatırım olacaktır. Bu proje tamamlanıp faaliyete geçtiğinde Trabzon’da 7000 kişiye yeni istihdam alanı açılmış olacaktır.” dedi.

Yatırım Adası’nın son durumu hakkında da bilgilendirmede bulunan Salih Cora, “İçişleri bakanımızın bizzat takibi ve müdahalesi sonucunda Üretim reform paketi ile projemizin kanuni alt yapısını yasallaştırmıştık. Kıyı kanununda değişiklik yaptık. Kanuni değişikliğin ardından TTSO başkanımız Suat Hacısalihoğlu bu projenin Arsin ‘de deniz dolgusu İle yapılması için talep yazısı oluşturdu. Bu yazı valilik ve onun üzerinden ilgili  bakanlığa gönderildi. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu projeyle ilgili görüşünü belirtti. Şimdi kıyıda yapılacak olan alanla ilgili rapor hazırlanarak çevresel sorunlar analiz edilecek ve fizibilitesi ortaya çıkacak. Yönetici şirket kurularak kamu kurumları ile yapılacak istişare sonucu  yer tespit çalışması tamamlanmış olacak. Stratejik plan çalışması bir şirket tarafından yürütülecek. Bu konuda da şirketlerden teklifler alınmaya başlandı. Süreci daha da hızlandırmak için şehir olarak teyakkuza geçmeli, Trabzon için tüm enerjimizi bu alana aktarmalıyız.” ifadelerini kullandı. 

Yatırım Adası’nda hangi sektörlerin yer alacağı konusunda da bilgi veren Salih Cora, “Biz Yatırım Adası’nda arsa satmayacağız sadece yatırımcıya kullanma hakkı vereceğiz. Oluşturacağımız bölgede otomotiv, sağlık teknolojisi (kimya, ilaç), gıda teknolojisi ve makine – teçhizat teknolojileri faaliyet gösterecek. TR61 Yeşil Endüstri Bölgesi’nde orta yüksek ve ileri teknoloji içeren, katma değeri yüksek ürünler üreten sektörlere öncelik verilecek. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Faruk Özlü  Türkiye’de 5 odak teknolojinin birini veya ikisini buraya yönlendireceğini ifade etti. Biz ona ne kadar teşekkür etsek azdır. Bizim için o artık fahri hemşehrimizdir. Trabzon için  tarihi bir iş, uluslararası bir yatırım yapılmaktadır. Ülkemize ve şehrimize hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.
 
Editör: TE Bilisim