Türkiye'nin inanç turizmi yönünden önemli merkezlerinden olan tarihi Sümela Manastırı, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. 

Bu özelliğiyle bölge turizmine büyük katkı sağlayan Sümela Manastırı'nın, bir süreliğine yapılan kaya ıslah ve restorasyon dolayısıyla ziyarete kapatılmasının ardından yeni turizm destinasyonlarına hız verildi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu kapsamda vadiden 300 metre yükseklikte yer alan Sümela Manastırı'nın yakınında, yamaçtaki patika yolun alt kısmında bulunan Aya Varvara Kilisesi'nin, turizmin hizmetine sunulması için çalışma başlatıldı. 

Restorasyon ve rölöve çalışmalarının ardından hem kilisenin tarihi dokusu ön plana çıkarıldı hem de Sümela Manastırı için gelen turistlere yeni bir turizm destinasyonu sunulmuş oldu. Ramazan Bayramı'nın ardından ziyarete açılması planlanan kilise, misafirlerine görsellerle Sümela Manastırı'nı 3 boyutlu gezme imkanı da sunacak. Ayrıca Altındere Vadisi'nin batı yamacında yer alan Sümela Manastırı'nı karşıdan gören bir alan ile kilisenin yakınındaki noktada seyir terasları yapılması planlanıyor.

Kilisenin turistlerin ilgisini çekeceğini düşündüğünü belirten Koçhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Patika yolun tam karşısında, bir kayanın üzerinde yapılmış, bahçesi olan, güzel, şirin ve şapel tarzında bir kilise. O nedenle de turistlerden ilgi göreceği kanaatindeyiz. Etrafında Sümela'da insanların yaşadığı dönemlerden kalma 8-9 ev kalıntıları da var. 

Aşağıya doğru patikaların bulunduğu da bir alan. Patika olarak da gezilmeye alternatif bir yer oldu. Bu nedenle turizme kazandırılmasında emeği bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Trabzon Valiliğimize ve İl Kültür Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz."
 
Editör: TE Bilisim