Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, ziraat mühendisleri ile tarlayı ziyaret ederek, üretimle ilgili bilgi aldı. Bahçe ve seranın yapımında destekleri olan Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, bahçede domates, salatalık, biber, kivi, mısır gibi tarım ürünleri yetiştirdiğini söyledi. Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı görevine geldiği günden itibaren ziraat mühendisleri ile sürekli arazide olduklarını ifade eden Eyüpoğlu, eğitim ve uygulamalarla çalıştıklarını belirtti. Eyüpoğlu, “Kivi bahçemiz ve uygulama seramızda, hem de açık alanda sebze üretimi alanında uygulamalar yapıyoruz. Kivi bahçesinde mükemmel bir verim var. Tarım danışmanlarımız çiftçilerimizle alanlarda sürekli uygulama yapıyorlar. Uygulamanın neticesinde de verim alıyoruz. Uygulama seramızda domates üretimi yapılıyor. Serada ki domatesleri okul öğrencileri ile eğitimini yaptık. Daha sonra isteyen çiftçilerimizi kendi araçlarımız ve imkanlarımızla buraya getirip uygulamayı gösterdik” dedi.

Eyüpoğlu, “İlçemizde eğitim görev öğrencilerimizi yıl içerisinde bahçeye getirerek onlarla birlikte domates salatalık ve sebzeler diktik. Öğrencilerimizin toprakla tarımla iç içe olmasını sağlamak için onlarla dikmiş olduğumuz ürünleri birlikte hasat ettik. Burada amacımız genç nesilleri bilgisayar tablet ve teknoloji ile olan bağımlılığı koparıp toprak tarım ve doğa ile iç içe bir yaşama özendirmek. Akçaabat Ziraat Odası olarak 2019 yılını üretim için çalışıyoruz sloganı ile tüm çiftçilerimizi aynı emek ve çaba ile tarımsal teknolojileri kullanarak üründen elde ettikleri geliri ve yaşam seviyelerini arttırmayı hedefliyoruz bu bağlamda yıl içerisinde 4 Ziraat Mühendisimiz Ve 1 fındık eksperimiz ile Akçaabat'ta tarımsal danışmanlık hizmeti verdiğimiz 360 çiftçimizin bahçesine resmi olarak sürekli ziyaretleri yapıyoruz. Bunun yanında kurumumuzdan danışmanlık hizmeti talep eden seracılar çilekçiler fındık yetiştiricileri ve talepte bulunan bütün çiftçilerimize bizzat arazilerine giderek birlikte ekim planlamaları yapıyoruz. Akçaabat tütün üretiminden gelen tarımsal tecrübesi ile bölgenin en büyük sebze ve meyve yetiştiricisi bu tecrübeyi doğru bir şekilde yönlendirerek bölgenin en kaliteli sebzelerini bizler yetiştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Bahçelerde fındık ve kivi fidesi yetiştirdiklerini de dile getiren Eyüpoğlu, “Fındık fidesini kendi seramızda 2 yıl yetiştirip 5 yılda verime geçiyor. 2 yılı oradan kazanıp 3 yılda verimi bahçede elde etmeye çalışacağız. Açık alanda sebze üretimi için bahçe oluşturduk. Orada da açık alanda damıtma sulama sistemi ile uygulama yapılıyor. Uygulama yaparak neticeleri hep birlikte takip ediyoruz. Akçaabat’ta ki üretime katkı sağlayacağız. İlçemiz 123 bin nüfusu olan bir ilçe. Nüfusumuzun 50 bini kırsalda yaşıyor. Nüfusu burada tutmamız lazım. Bunun için de çiftçilerimizin kazançlarını bahçelerden sağlaması gerekiyor. Bunun için de uğraş veriyoruz. Akçaabat’ta üretimi artırabilmek için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Çiftçi Selahattin Sönmez, “Akçaabat Ziraat Odası başkanına destekleri için teşekkür ediyorum. Köylerde yaşayan insanlar kendi yeteneği ile bahçesinde bir şeyler yapması lazım. Bizim örnek olmamız lazım. Gelecek nesillere yardımcı olmamız lazım. Başkanımızdan çok memnunum. Onla güzel işler yaptık. İnsanlar bilgisini paylaşacak. Biz köylerde yerli üretime destek olarak ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacağız. Burada ki ürünlerin hepsi organik ürünler” diye konuştu.
Bahattin Baştürk

Editör: TE Bilisim