Deniz dolgusu ve balıkçı barınaklarının yıllardır çözülemeyen sorunları balıkçı kooperatiflerini olumsuz etkilemeye devam ediyor. SS Akçaabat merkez su ürünleri kooperatifi başkanı Coşkun Şenkaya deniz dolgusunun kıyı balıkçılığını etkilediğini vurgulayarak, “Sahiller ortalama 35 metre derinliğe kadar dolduruldu. Özellikle kıyı balıkları bu nedenle yöremizi terk etti. Bu durum kıyı balıkçısının ekmeğine mani oldu. Baktığımızda Trabzon’un batısı Darıca ya kadar dolduruldu. Kıyılarımızda bolca bulunan İzmarit, Kefal Barbunya gibi kıyı balıkları yok oldu. Karadenizlinin ana balığı istavrit artık başka illerden geliyor” dedi.

Bakım Yapacak Yeri Yok

Başkan Şenkaya balıkçı barınaklarının çekeklerinin sorun olduğunu dile getirerek, “1996 Yılında hangi ülkeden alındığını bilmediğimiz bir kanun çıktı. Bu ülkelerdeki büyük balıkçı teknelerine uygulanan sistem bizim oltacı balıkçılarımıza uygulanıyor. Bizim balıkçılarımız gibi ağlarını muhafaza edecek, ağlarını tamir edecek, teknelerini bulundukları barınakta onarmaya, gece ve gündüz denizden ekmeğini çıkartan balıkçılarınızın istirahat edeceği ve ihtiyaçlarını karşılayacağı alanların olmasını istiyoruz. Balıkçı barınaklarımızın çirkin görünümünün gidermesi için yetkililerin bu konuya hassasiyet göstermesini bekliyoruz” dedi.

Çocuklar İçin Bahçe Düzenlendi

Şenkaya, “SS Akçaabat Merkez Su Ürünleri Kooperatifi olarak barınağımızda kendi imkânlarımızla mendirek fenerlerini yeniledik, balıkçı barınağının beton alanları uygunsuz kullanımdan arındırmak için otomatik kapı koyduk. Çay bahçesini yeniden düzenleyerek yağmur ve güneşten korunmalı hale getirdik. Bayan ve baylar için mescit şadırvan ve tuvalet yapıldı. Çocuklar için bahçe düzenlendi. Ağaç ve çiçek dikimine önem verdik. Özelliğini kaybeden lokalin üst kısmı tamir edildi. Güvenlik amacıyla her iki barınağa kamera sistemi yapıldı. Kooperatifimizin isteği üzerine Ulaştırma bakanlığınca Cumhuriyet parkı önüne betonlama,  diğer çekek yerine betonlama ve tekne bağlama yeri yapıldı” dedi.
 
Editör: TE Bilisim