2 gün sürecek olan 'Uluslararası Türk Gürcü ilişkileri Sempozyumu' Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde bugün başladı. KTÜ Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Okur, Türk-Gürcü ilişkilerinin 15. Yüzyıl'a kadar zaman zaman şiddetli mücadeleler zaman zaman da dostluk ve işbirliği şeklinde cereyan ettiğini belirtti.  

KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz ise yaptığı konuşmada "Barış denizi olarak nitelendirdiğimiz Karadeniz’in etrafındaki 6 ülke içerisinde bulunan Türkiye ve Gürcistan’ın mevcut olan dostluğunu bu tür bilimsel etkinliklerle daha ileri noktalara taşınacağı temennilerimiz arasındadır. Gürcistan’ın bağımsızlığını ilan edilişinin hemen akabinde 30 Temmuz 1992 tarihinde Türk hükümeti ile Gürcistan hükümeti arasında bilim, teknik, sanat ve spor alanlarında bir işbirliği antlaşması imzalanmıştı. Bu bilimsel etkinliğin bu çerçevede düzenleniyor olması imzalanmış olan antlaşmanın gereğini yapma noktasında Karadeniz Teknik Üniversitesi adına bir misyonu yerine getirmiş olmamızdan dolayı da bizlere ayrıca gurur vermektedir” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan da Türk-Gürcü ilişkilerinin çok sağlam zeminde oturduğunu kaydetti. Turan “Şu andaki görünümüyle Türk-Gürcü ilişkilerinin çok parlak bir manzara ifade ettiğini söylemeliyim. Türk-Gürcü ilişkilerindeki beraberlik ve dostluk çok sağlam bir zemine oturmaktadır. Bu sağlam zeminin dört temel unsuru var. Birisi tarih, biri coğrafya, birisi ekonomik beraberlikler, birisi de ortak gelecek. Bunlardan en önemlisi tarih. Çünkü tarihi parayla, imkanla, güçle, kuvvetle satın alamazsınız, ele geçiremezsiniz. Tarih sadece ve sadece yaşanılarak elde edilen bir zenginliktir, elde edilen bir temel unsurdur.” ifadelerini kullandı. 
 
Editör: TE Bilisim