*2000 yılından sonra kurulan 86 Üniversite arasında 10. Sırada,
*108 Devlet Üniversitesi arasında 47. Sırada,
*Ülkemizdeki Devlet ve Vakıf dâhil Tüm üniversiteler arasında 56. Sırada yer almaktadır.
Başarılı Üniversitenin başarılı rektörü Prof.Dr. Hüseyin Kahraman:
“Bu süreçte Üniversitenin gelişmesine katkı veren, her durumda bizleri destekleyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere, önceki dönem Meclis Başkanımız olan Sayın İsmail KAHRAMAN’a, Üniversitemiz Geliştirme Vakfı Başkan ve üyelerine, ilimizin milletvekillerine ve özverili bir şekilde çalışan Üniversitemiz akademik ve idari personeline teşekkür ederim.”

Uluslararası Yayın İstatistikleri

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, yapılan  araştırmalara göre Türkiye’deki en başarılı üniversitelerin başında geliyor..Yeni kurulmasına rağmen üniversite  108 devlet Üniversite arasında  40.Sıraya kadar yükseldi..
Başarılı Üniversitenin başarılı rektörü Prof.Dr. Hüseyin Kahramandestekleyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere, önceki dönem Meclis Başkanımız olan Sayın İsmail KAHRAMAN’a, Üniversitemiz Geliştirme Vakfı Başkan ve üyelerine, ilimizin milletvekillerine ve özverili bir şekilde çalışan Üniversitemiz akademik ve idari personeline teşekkür ederim.” Dedi..
Rektör Kahraman” Daha güzel işler yapmaya devam edeceğiz. Üniversitemiz başarıları ile  Türkiye’deki örnek ve başarılı üniversitelerin başında yer alacaktır” diye konuştu..
Başken Üniversitesi İletişim Fakültesi “İletişim ve Kamuoyu” dersi kapsamındaki araştırmamıza göreRecep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin gurur verici başarılarından bazıları şöyle:

Akademik Yapı
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, çayın ve yağmurun başkenti Rize ilinde 17 Mart 2006 tarihinde kurulmuş ülkemizin genç Üniversitelerinden biridir. Bu gün itibariyle üniversite bünyesinde; 3 Enstitü, 14 Fakülte, 5 Yüksekokul ve 6 Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır.
  • Bu akademik birimlerde 33 Ön Lisans, 40 Lisans, 30 Yüksek Lisans ve 13 Doktora Programı olmak üzere toplamda 116 farklı diploma programı öğrenci almaktadır.
  • Üniversitede şu anda 463 tanesi Öğretim Üyesi olmak üzere 1085 akademik personel görev yapmaktadır.
Öğrenci Durumu
  • Üniversitede şu anda; 1728’İ Yüksek Lisans ve Doktora Programı öğrencisi, 5758’i Ön Lisans ve 11130’u Lisans öğrencisi olmak üzere toplamda 18.616 öğrenci eğitim öğretim görmektedir.
  • 46 farklı ülkeden 464 uluslararası öğrenci de eğitim öğretim görmektedir.
  • Bu güne kadar üniversiteden 39.508 öğrenci mezun olmuştur. Bölgenin sağlık ihtiyacını karşılayan Tıp Fakültesi’nden 173, Diş Hekimliği Fakültesi’nden de 27 öğrenci mezun olmuştur.
  • 2018 Yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarına göre Üniversite’nin kontenjanları % 90 oranında dolmuştur. Bu doluluk oranıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi gibi üniversiteleri geride bırakmıştır.
  • Türkiye Geneli Başarı sıralamasında ilk 500’e giren 2 öğrenci, ilk 5.000’e giren 23 öğrenci, ilk 10.000’e giren 52 öğrenci ve ilk 20.000’e giren 74 öğrenci Üniversitemizi tercih etmiştir.
  • Üniversitemize yerleşen 3476 öğrencinin723’ü ilk tercihlerinde ve 1842’ü de ilk 5 tercihinde Üniversitemizi tercih ederek yerleşmiştir.
Akademik Performans Ve Başarı

 ODTÜ–URAP Araştırma Laboratuvarı’nın yaptığı değerlendirmeye göre Üniversitemiz;
  • 2000 yılından sonra kurulan 86 Üniversite arasında 10. Sırada,
  • 108 Devlet Üniversitesi arasında 47. Sırada,
  • Ülkemizdeki Devlet ve Vakıf dâhil Tüm üniversiteler arasında 56. Sırada yer almaktadır.
Uluslararası Yayın İstatistikleri – Web Of Science
 
Ülkemizdeki 108 Devlet Üniversitesi’nin 2014-2017 yılları arası uluslararası yayın istatistikleri araştırma sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, öğretim elemanı başına düşen 1.13 yayın ortalaması ile 32. Sırada yer almaktadır. Bu sonuçla kendisinden çok önce kurulmuş olan KTÜ, Selçuk, Kocaeli, Yıldız Teknik, Dokuz Eylül Üniversiteleri gibi üniversiteleri geride bırakmıştır.
 
Tübitak Projeleri
 
Üniversitemiz, TÜBİTAK tarafından desteklenen proje sayısı açısından Ülkemizdeki Vakıf ve Devlet dahil tüm üniversiteler arasında 2014 yılında 67. Sırada iken 2018 yılında 28. Sıraya yükselmiştir.
 
Sağlık Hizmetleri
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastahanesi’nde 130 tanesi Öğretim Üyesi olmak üzere , Diş Hekimliği Fakültesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu vasıtasıyla başta Rize ili olmak üzere Artvin, Trabzon, Erzurum ve Gürcistan’dan gelen hastalara sağlık hizmeti vermektedir. Büyükşehirlerdeki hastanelerde yapılan ameliyatların bir iki istisna dışında neredeyse hepsi Üniversitemiz Eğitim Araştırma Hastanesinde yapılabilmektedir.
  • 530 yatak kapasiteli Eğitim Araştırma Hastahanemizde 1 milyon 97 bin kişi sağlık hizmeti almıştır. 1.614 tanesi A gurubu olmak üzere toplamda 10.115 ameliyat yapılmıştır. Müracaat eden bütün hastalara
  • Diş Hekimliği Fakültesinde 1’i Profesör, 2’si Doçent olmak üzere 22 Öğretim Üyesi ve toplamda 55 Diş Hekimi hizmet vermektedir. Türkiye’nin büyük merkezlerinde diş hastalıkları ve tedavisi konusunda yapılan bütün işlemler Fakültemizde yapılabilmektedir.
  • Diş Hekimliği Fakültemizde 2018 yılında 81.534 hastaya hizmet verilmiş, 146 diş ameliyatı, 705 implant tedavisi, 5066 kanal tedavisi, 2027 gömülü diş ameliyatı yapılmıştır.
Bölge İle İlgili Çalışmalar
  • Üniversitelerin bir görevi de bölgesinin sorunlarıyla ilgilenmek ve bu konuda topluma yol göstermektir. Bu ilkeden hareketle Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak bölgenin temel ürünü olan çay, kivi, deniz ürünleri, bölgenin tarihi, kültürü, florası gibi konuları öncelikli araştırma konusu yaptık. Yükseköğretim Kurulu tarafından Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma projesi konusunda seçilen 5 Üniversiteden biri olduk. İhtisaslaşma konumuz bizim önceden beri öncelikli araştırma alanı olarak belirlediğimiz çay konusudur. Çay konusunda başta ÇAYKUR olmak üzere DOKAP ve ilgili diğer kuruluşlarla ortak çalışma gurupları oluşturduk ve projeler yürütüyoruz.
  • Rize Mandalinasını tescil çalışmaları yapıyoruz.
  • Türkiye’nin en büyük Su Ürünleri Müzesini kurduk. Müzede 319 tür balık var.
  • Geçmişten Günümüze Rize isimli proje çerçevesinde Rize Tarihini kitaplaştırıyoruz. Toplamda 5 ciltlik bir çalışma olacak olan serinin ilk kitabı olan Cumhuriyet Döneminde Rize-I (1923-1950) çıktı. 2019 yılında diğer ciltler de çıkacak.
  • Rize’nin Halk Edebiyatını kitaplaştırıyoruz.
  • “Rize’de Alışveriş Merkezi ve Tüketici Tutumlarının İncelenmesi” araştırmasını yaptık.
  • “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğrencilerinin Gelir Harcama Analizi ve İl Ekonomisine Katkısı” isimli çalışmayı yaptık.
  • Çaykur, Ziraat Odası, Ziraat Borsası ile birlikte çayda organik gübre çalışması yapıyoruz.
 Rektör Kahraman ”Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi,“Bilgi ve Değer Üreten Üniversite” sloganıyla çıktığı yolda emin adımlarla hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Bu süreçte Üniversitenin gelişmesine katkı veren, her durumda bizleri destekleyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere, önceki dönem Meclis Başkanımız olan Sayın İsmail Kahraman’a, Üniversitemiz Geliştirme Vakfı Başkan ve üyelerine, ilimizin milletvekillerine ve özverili bir şekilde çalışan Üniversitemiz akademik ve idari personeline teşekkür ederim.” dedi.
Editör: TE Bilisim