Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kaçak ve izinsiz hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının çevreye duyarlı bir şekilde belirlenen hafriyat depolama sahalarına boşaltılmasının sağlanması amacıyla çalışmalarının son aşamaya geldiğini söyledi.  

Trabzon’da hafriyat taşımacılığı yapan tüm kamyonlara ‘uydu takip cihazı’ monte edileceğini kaydeden Gümrükçüoğlu; kamyonların ancak Hafriyat Atığı, İnşaat ve Yıkıntı Atığı Taşıma İzin Belgesi almak ve Hafriyat Yazılım Sistemi’ne entegre olmak suretiyle bu alanda taşımacılık yapabileceğini ifade ederken, böylece izinsiz alanlara hafriyat atığı dökülmesinin önüne geçileceğini söyledi.

Hazırlıklarımız Tamamlandı 

Büyükşehir Belediyesinde konuyla ilgili olarak gerçekleştirilen değerlendirme toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Başkan Gümrükçüoğlu şunları kaydetti: İlimiz genelinde taşkın riski ve çevre kirliliği oluşturan dere yataklarına, su havzalarına, tapulu ve hazine arazilerine; kaçak ve izinsiz olarak hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının dökülmesinin önüne geçmek ve bu atıkların belirlenen depolama sahalarına dökülmesini sağlamak için hafriyat kamyonlarının uydudan takip edilmesi ve böylece il genelinde sağlıklı bir Hafriyat Yönetimi Planı oluşturmak için gerekli hazırlıklarımız tamamlanmıştır.

Bu kapsamda il sınırlarımız içerisinde belli yerlerde gerekli mevzuat şartları da dikkate alınarak belirlenen yaklaşık 10 ayrı hafriyat depolama sahasına Büyükşehir Belediyemizden Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atığı Taşıma İzin Belgesi ve ilgili ilçe belediyesinden Atık Taşıma Kabul Belgesi alan kamyonların hafriyat atıklarını nakletmesi sağlanacaktır. Böylece izinsiz ve kaçak hafriyat dökümlerinin önüne geçilmiş olacaktır.

Araçlara Takip Sistemi Takılacak 

Bunun için hafriyat kamyonlarının yerlerinin anında tespit edilebilmesi amacıyla araçlara, Büyükşehir Belediyemiz Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığının kullandığı Hafriyat Yazılım Sistemine entegre uydu takip cihazı takılarak sisteme dahil edileceklerdir. Bu sisteme dahil olmayan kamyonların hafriyat atığı taşınmasının yasaklanması planlanmaktadır. Böyle bir durum tespit edildiğinde ilgili kanunlar gereğince yasal işlemlerin yapılması caydırıcılık oluşturacak ve kamyonların araç takip sistemine entegre edilmesinin çabuklaştırılması sağlanacaktır.

Cezai İşlem Uygulanacaktır 

Söz konusu uygulama kararlılıkla sürdürülecektir ve iki ay içerisinde sisteme entegre olmayan, ilgili belgeleri bulundurmayan ve depolama sahaları dışında her hangi bir yere kaçak ve ya izinsiz hafriyat atığı boşalttığı tespit edilen araç ve firma sahiplerine 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince yaptırım uygulanacaktır.
 

Editör: TE Bilisim