Birçok Anadolu kentine kıyasla yatırım geri dönüş süresi 25 yıl.  Trabzon’da ortalama konut fiyatı ise 266.000 TL. Bu fiyatlarda vatandaşlara olumsuz olarak yansıyor. 
 
Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu endeksa.com’un verilerine göre Trabzon genelinde ortalama geri dönüş süresinin 25 yıl olduğu görülüyor. Birçok Anadolu kentine kıyasla yatırım geri dönüş süresinin daha uzun olduğu Trabzon’da ortalama konut fiyatı 266.000 TL. Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojilerin gelişmiş olanaklarını kullanan www.endeksa.com, Türkiye genelinde il, ilçe, mahalle ya da konum bazında değerleme bilgilerini saniyeler içinde görüntülüyor. endeksa.com’un Trabzon değerleme verilerine bakıldığında, konut geri dönüş ortalama süresinin Türkiye genelindeki birçok kente kıyasla daha yüksek olduğu görülüyor. Bunun temel sebebi ise, yabancı yatırımcıların son bir yılda şehirde yapmış oldukları gayrimenkul yatırımlarındaki artışın, konut fiyatlarının yükselmesine yol açması.

Alım Gücü Zor

Trabzon İnşaatçılar Odası ve Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan,yaptığı açıklamada konut fiyatları ile ilgili şu şekilde konuştu; “Trabzon’da ki taban fiyat yaklaşık 250 bin TL civarında.  Burada vatandaşın alım gücü zorlaşıyor. Buradan yukarı çıkan rakamlar var. Şuan da sezonsal olarak baktığımız da kış ayına giriyor olması, faiz oranlarının yüksek olması, birde konut alacakların nakitlerinin dilediği kadar olmayışından. TÜİK’e baktığımız zaman verilerde oran veriyorlar. Ama şu dikkatten kaçıyor; bir baba çocuklarına daire veriyor bu da satış olarak görünüyor ama piyasaya yansıması yok.  Çünkü aile içinde satışlar bunlar” dedi.

İkametgah Amaçlı Yatırım

Taflan açıklamasında; “Bizim için önemli olan paranın piyasaya ne kadar aksettiği.  Oda aksetmiyor. Bu olumsuz etki. Fiyatların yüksek oluşu piyasayı etkiledi.  Bir vatandaş evin fiyatını bizim verilerimize göre 15 yıldır en fazla 20 yıl. Ama bu konutlarda o kadar etkili değil. Bu arsa ve dükkan olarak farklıdır. Ama konut olarak baktığımız zaman 0 daire bunu 15 sene sonra amorti etmeye kalksa bunun yıpranma payı var. Şuan da baktığımız zaman konutlar ikametgah amaçlı yapılan yatırım. Yoksa konut alayım da bundan gelir elde edeyim yok. Vatandaşın muzdarip olduğu konu fiyatların şişkin olması. Anadolu şehirlerinde baktığımız zaman konut fiyatlarının yüksek olduğu doğru. Bu durumda coğrafi yapı etkili oluyor.  Makul fiyatlara sözümüz yol ama afaki fiyatlar koyup satılmasına tepkiliyiz. Herkes bunu değerlendirmek zorunda” diye konuştu.  
Sonay ÇALUK 
 
Editör: TE Bilisim