1 milyon 95 bin TL bedelle ihaleyi kazanan yüklenici firmaya yer teslimi yapılarak Kızlar Manastırının restorasyon çalışmalarına yeniden başlandı. Çalışmaların yılsonuna kadar tamamlanarak tarihi manastırın bölge turizminin hizmetine açılması planlanıyor. 

Çalışmaların Yılsonuna Kadar Tamamlanmasını Planlıyoruz

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, tarihi Kızlar Manastırını en iyi şekilde Trabzon’a kazandırmak için 5 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığına devrettiklerini hatırlatırken, “Bakanlığımız bu süre zarfında restorasyon ihalesini gerçekleştirdi. Ödeneklerin tamamlanmasıyla çalışmaların bitirilebilinmesi için ikinci ihalenin yapılması gerekti. İkinci ihale de yine Bakanlığımız tarafından yapıldı. Yüklenici firmaya yer teslimi yapılması suretiyle çalışmalara yeniden başlanmıştır. Yılsonuna kadar çalışmaların tamamlanmasını planlıyoruz. Restorasyon çalışmaların tamamlanmasıyla bu tarihi mekân yeniden Belediyemiz tarafından devralınacaktır. Bu vesile ile Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Nabi Avcı’ya, şehrimizin evladı İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya desteklerinden ötürü teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

Iıı. Aleksios 14’üncü Yüzyılda Yaptırdı 

Çalışmalar tamamlandığında Trabzon ve bölge turizminin en önemli destinasyonları arasında yer alacak olan tarihi Kızlar Manastırında restorasyon çalışmaları aslına uygun olarak gerçekleştirilirken manastır içerisinde bulunan tarihi Kaya Kilisesi ve örneğine nadir rastlanan fresklerin gün yüzüne çıkarılması projenin en önemli kısmını oluşturuyor.  Boztepe'nin yamacında, şehre hâkim bir mevkide kurulan tarihi Kızlar Manastırı, 14’üncü yüzyılda (1349-1390) III. Aleksios tarafından yaptırılmış, manastır yapılan ilavelerle 19’uncu yüzyılda son şeklini almıştır.
 
Editör: TE Bilisim