Kaybolma tehlikesi altında olan Lazca için Rize Ardeşenli yazılımcı Muhammet Çağatay, harekete geçti. Çağatay Androidler için yazılım geliştirdi. Lazca metinlerin orjinal karakterleriyle telefon aracılığıyla yazılabilmesini sağladı. 

Lazca klavye, şimdilik sadece android işletim sistemi olan telefonlara ücretsiz indirilebilecek.

Böylece Lazcada bulunan 35 harfin tamamı ile yazılabilen ilk uygulama olacak. Fikrin, Lazca atasözü ve deyimlerini dolaşarak bir araya getiren Ramazan Kosanoğlu Klemurişi’den çıktığını dile getiren  Çağatay, “Klavye kısa sürede çok yol kat etti. İlk başta hesap makinesine benzer bir formatta, harflerin dizildiği biçimdeydi. Sonrasında bunu sistem klavyesi gibi yapabilir miyiz diye düşündüm ve son hali ortaya çıktı” dedi.

Lazca klavye sayesinde akademik ve edebi metinlerin telefon aracılığıyla, 34 harften oluşan alfabe ile yazılabileceğini belirten Çağatay, klavyenin gelişimi için ise çağrıda bulundu. Karadeni'deki tek yazılımcı olmadığını belirten Çağatay çalışmasını açık kod olarak paylaştığını söyledi.

Herkesin elinden geleni yapmasını isyeten Çağatay şu ifadeleri kullandı: "Bu kodu çekip geliştirilmesi adına ellerinden geleni yapabilirler. Bu ortak katkıyla büyüyebilir. Herkesin bu çorbada tuzu olsun isterim.

Birisi ikonu beğenmez belki daha iyi bir ikon koyar, birisi rengini beğenmez belki  farklı  bir renk bulur geliştirir. Uygulama ücretsiz yayınlandı ve  kaynak kodlar da ücretsiz bir şekilde herkesin erişimine açık durumda.” 
 
Editör: TE Bilisim