Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı, 33 ilden toplam 608 katılımcı iştirak ettiği kongrede, yoğun bakım ile ilgili gelişmelerin paylaşıldığı, bilgilerin sorunların tartışıldığı ve çözüm önerilerinin üretildiği, hemşirelerin b alanda gitmelerine katkı sağlayacak bilimsel bir ortam oluştuğu bildirildi. Kongrede sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet kınanırken, “Sağlık hizmet alanında çalışanların maruz kaldığı şiddet olaylarının önlenmesi ve hak ettikleri saygıyı görmeleri için mesleklerin halka doğru tanıtılması gerekmektedir. 

Şiddet uygulayanlara caydırıcı cezaların verilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması hasta ve çalışan memnuniyeti açısından önem arz etmektedir.” denildi. Türkiye’de toplamda 40 bin yoğun bakım yatağı ve 35 bin yoğun bakım hemşiresi bulunduğu, ancak bunlardan yalnızca 5 bin hemşirenin yoğun bakım hemşireliği sertifikası bulunduğu konuşmacılar tarafından dile getirildi. Yoğun bakım ünitelerinde yaşanan sorunların üstesinden gelerek kaliteli hizmet sunulabilmesi adına gereken yoğun bakım hemşiresi sayısının ise 2 hastaya 1 hemşire olacak şekilde Türkiye genelinde yaklaşık 120 bin olması gerektiği ifade edildi. Kongre sonrası yapılan açıklamada yoğun bakım konusundaki eksiklerle ilgili şu bilgiler verildi: 

“Sağlık hizmetinde memnuniyeti artırmak adına otelcilik hizmeti sunulması önem arz etmektedir. Bu bağlamda da üniversite hastanelerine devlet desteği sağlanarak hizmete erişimde eşitlik sağlanmalıdır. Ayrıca hemşirelik mesleğinde eğitim farklılıklarının olması, mesleki yıpranma uygulamasının henüz yürürlüğe girmemesi, devlet ve üniversite hastanelerinde ödeme dengesizlikleri, uzman hemşire kadrosunun ihdas edilmemesi gibi sorunlar da hemşirelerin mesleki memnuniyetsizliğini artırmaktadır. Nitelikli insan gücü oluşturulması kapsamında, hemşire ve ebelerin kongre, kurs vb. aktivitelere katılımı konusunda destek sağlanması da çok önemlidir.”
 
Editör: TE Bilisim