Başkan Tok, gecesini gündüzüne katarak ilçesine hizmet veriyor. İlçesi adeta cazibe merkezine çeviren Başkan Tok, her geçen gün yeni projeler oluşturmanın peşinde. Başkan Tok’la ilçeyi ele aldık, A’dan Z’ye her şeyi konuştuk.
 
Çaykara’nın Dünyaca tanınmış turizm cenneti Uzungöl’le ilgili Başkan Tok, “Dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsünün yanı sıra yaban hayatıyla da öne çıkan ilçedeki Uzungöl, ile ilgili Başkan Tok, şunları kaydetti, “Uzungöl, Dünyanın ve Türkiye'nin önemli turizm destinasyonları arasında. Uzungöl'de ilgili kurumlarla peyzaj ve altyapı gibi çok sayıda çalışma gerçekleştirdik. Bu kapsamda hayata geçirilen önemli projelerden birinin de gölün ve çevresinin aydınlatılması oldu. Uzungöl'ün ışıklandırılması projesi de tamamlanmıştır. 2 Milyon TL’ye malolmuştur. Uzungöl ve çevresi, yöre mimarisine uygun olması açısından ahşap görünümlü 367 dekoratif aydınlatma direği kullanılarak ışıklandırıldı. Uzungöl'ün girişinden başlanılarak yaklaşık 4 kilometrelik alan içerisinde bulunan yürüyüş yolları ve parkların çevresinin aydınlatması için 259 dekoratif led aydınlatma direği kullanıldı. Ayrıca park alanları içine de 108 dekoratif aydınlatma direği yerleştirildi. Uzungöl Merkez Camisi'ni de kubbe ve minareleriyle birlikte aydınlattık. Işıklandırma sayesinde camimizin siluetini gece görüntüsünde minaresi ile bir bütün olarak ortaya çıkardık. Projenin hayata geçirilmesi noktasında İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu büyük destek verdi. Bakanımıza destekleri dolayısıyla teşekkür ediyorum."
 
Soğanlı Dağı Tünelle Geçilecek
 
2 bin 35 metre yüksekliğindeki Soğanlı Dağı eteklerinde yer alan dünyanın en tehlikeli yollarlından biri hakkında konuşan Başkan Tok, “Bayburt Çaykara güzergahında senenin neredeyse altı ayı kapalı kalan soğanlı dağı tünelinin proje çalışmalarını başlatacak olan proje ihalesi 2 Ağustos 2017 tarihinde yapıldı, ihale süreci devam etmektedir, proje ihalesi kapsamında soğanlı dağı yaklaşık 7 km çift tüp tünelle geçilmesi planlanırken, karaçam beldesi de 1,8 km çift tüp tünelle geçilmektedir.”
 
Çaykara Yeniden İnşa Edilecek
 
Çaykara Merkez (Işıklı) Kentsel Dönüşüm Projesi. TOKİ tarafından yürütülen projenin 1.Etap uygulama projesi hazırlanmakta olup, toplam maliyeti 50 Milyon TL’dir. 2.5 Miyon TL kamulaştırma bedeli ödenmiştir. 2018 yılında uygulama projesine geçilecektir. Tespit değerlendirme, hak sahipliği, kentsel tasarım, mimari proje, modelleme, fizibilite, uzlaşma görüşmeleri tamamlandıktan sonra 3 etap halinde Çaykara yeniden inşa edilecek. Çalışmalar tamamlandığında TOKİ tarafından kentsel dönüşüm kapsamında Çaykara yeniden inşa edilecek. Projeye göre 1.etapta Çaykara köprüsünden Eczanelere kadar olan kısım, 2. etapta müftülük binasından hükümet konağına kadar olan kısım, 3. etapta ise alt caddeden terminale kadar olan kısımda kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa edilecek.
 
Hayaller Gerçek Oldu
 
“Çaykara’ya Turizm rehberlik ve Turizm hizmetleri ( Aşçılık, Garson ve diğer bölümlerin) açılması için yaptığımız girişimler sonucu Karadeniz Teknik Üniversitesi senatosunun daha önce onayladığı kararı, Yükseköğretim kurulu (YÖK) tarafından da onaylanarak Çaykara Yüksekokuluna kavuşmuş oldu. Artık İlçemize Meslek Yüksek Okul açılması için hiç bir engel kalmadı. Turizm Meslek Yüksekokulu Projesi, Yer temini ve müdür ataması yapılmıştır. 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alımına başlanacak. Hayallerimiz gerçeğe dönüştü.”
 
Yangın İstasyonu Yolda
 
“Uzungöl Yangın İstasyonu Projesi. 650 bin TL bedelli proje Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Milli Parklar Genel Müdürlüğü) tarafından yürütülmektedir. Projeyi yakından takip ediyoruz. Hızlandırılması konusunda gerekli mercilerle görüşmelerimiz devam ediyor. Uzungöl’ümüzü güvenilirliğini daha da artıracağız.”
 
Seyir Terasına Önem Veriyoruz
 
“Uzungöl Seyir Terası İnşaatı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Milli Parklar Genel Müdürlüğü) tarafından sürdürülen projenin ihalesi yapılmış olup süreç devam etmektedir. Seyir terasının bölge turizmine olumlu katkı sağlayacağı konusunda hemfikiriz. Tabiat parkında, Yaylaönü Mahallesi yolu üzerinde ve göle hakim alanda yapılan seyir terası, çelik konstrüksiyon üzeri ahşap kaplama şeklinde inşa ediliyor. 300 metrekarelik gezinme alanı bulunacak terasın toplam maliyeti 510 bin lira olacak. Bu kadar muhteşem güzellikleri buraya gelenler istediği şekilde görebilmeli, seyredebilmeli. Seyir teraslarına bu manada çok büyük önem veriyoruz. Seyir terası yıl sonunda tamamlanarak hizmete sunulacak.”
 
Çamurdan Temizleniyor
 
“Uzungöl'ün temizlenebilmesi için yapılan çalışmalarda göl tabanından bugüne kadar 200 bin metreküp çamur çıkarıldı. 200 bin metreküplük yeni bir çalışma için ihale çalışmaları devam etmektedir. Gölün sürekli temiz olması buraya gelen ziyaretçilerin artması konusunda çok önemli. Turizmin gelişmesi açısından gölümüzü göz bebeğimiz gibi koruyup kollamalıyız.”
 
Çalışmalar Sürüyor
 
“Küçük Sanayi Sitesi yer temini yapılmış olup, Projelendirme ve Uygulama Çalışmaları devam etmektedir. Çaykara Günübirlik Park alanı Proje Çalışmaları devam etmektedir. Sultanmurat Kentsel dönüşüm (Yayla Kent) Projesi ; Kentsel Tasarım Projesinin kabul aşamasında. Proje değişikliği için TOKİ’den geri dönüş bekleniyor. Çaykara Kentsel Dönüşüm Projesi; Kentsel tasarım çalışmaları devam ediyor. Şu sıra yeni tasarım projesi gönderilecek. Gençlik Merkezi ve Spor Salonu Projesi; Henüz ihale edilmedi.”
 
Müze Projesi
 

“Uzungöl Müze Projesi; Proje çalışmaları devam ediyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek. Şehrin kültür turizmine katkı sağlayacak.  Çaykara Işıklı Günübirlik Seyir Terası projesi; Orman’dan yanıt bekleniyor. Çaykara demirkapı yolu küp taş kaplama yapım işi tamamlandı.”
Atakan TOK
Editör: TE Bilisim