Paliç, birinci sürgününün ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle sıkışıklık yaşandığını belirterek ÇAYKUR'un belirlediği kotayı ikinci sürgünde de düşürmemesi gerektiğini söyledi.

217 Bin 500 Ton Çay Alımı

Paliç, "Genellikle birinci sürgün dönemi çay bölgemizin hudut bölgeleri olan Hopa ve Kemalpaşa'dan başlar ve 10 gün sonra da Rize Merkez'de çay hasatına geçilirdi. Bu sene iklim koşullarının el vermesi nedeniyle Rize'de, Hopa'da, Andon'da yani heryerde aynı anda hasat yapıldı." dedi.

'Bu duruma kimse yetişemez'

Birinci sürgünün Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle aceleci ve sıkışık bir süreç yaşadıklarını ifade eden Paliç, "25 Nisan'da başlayan hasat dönemi özellikle 16 Mayıs'ta Ramazan ayının başlaması ile aceleci bir hal aldı. Herkes Ramazan ayından önceki 10-15 günlük süre içerisinde çayını elden çıkarmak istedi. Bu duruma kimse yetişemez. ÇAYKUR'un ya da özel sektörün bu konuda yapabileceği bir şey yok" diye konuştu. 

'İl dışındakiler erken başlamalı'

Paliç, il dışında yer yaşayan Rizelilerin çay hasatında geç kalmamaları gerektiğini söyleyerek, "İl dışında olan Rizeli hemşerilerimize biz her zaman 'Çay hasatına erken gelin' uyarısında bulunuyoruz. Geç gelmeleri onların çaylarını daha ucuza elden çıkarmalarına neden oldu. Ayrıca buraya geldiklerinde herkes çay toplayan işçilerini bulmuş oluyor. Bu sıkışık durumda daha fazla para vererek çay toplayacak işçi bulmak zorunda kalıyorlar." ifadelerini kullandı.
 

Editör: TE Bilisim