Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi yaptığı açıklamada, “2017 yılında gerçekleşecek ülkemizin kaderini yakından ilgilendiren referandum seçimleri öncesinde siyasilerimizin bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan fındığa sahip çıkmalarını ve sesimizin konunun ivedilikle Cumhurbaşkanımıza kadar gitmesini talep ediyoruz. 

Fındıkla ilgili herkes konuşuyor, herkes yazıyor. Fındığın bir kısmını üreteciler evlerinde, bir kısmını ise tüccar arkadaşlarımızda emanette bekletiyor. Netice itibarıyla bu fındık çiftçinindir. Referandum seçimleri öncesinde Karadeniz Bölgesi’ne yapılacak olan en büyük yatırım, en büyük hizmet bu yıl için değil önümüzdeki yıllar içinde geçerli gerekli olduğu şartlarda müdahale alımı ve taban fiyatı uygulaması sünnet falan değildir, farzdır. Günlerce, yıllarca bu durum konuşulsa fındıkla ilgili kesin bir sonuca varamayız. 

Tekelleşen ve tekelleşmiş piyasanın devlet müdahalesi kaçınılmazdır. Devlet bu duruma müdahale etmediği sürece alıcıların insafına terk edilmeyecek kadar önemlidir fındık ürünümüz. Millet bu yüzdün psikolojik bunalım duvarını aşmıştır. Artık çiftçiler sesini duyurmak için fındıklarını sokağa döküyor, sosyal medya hesaplarından tepkilerini dile getiriyorlar. Siyasilerden hepimiz çözüm önerisi bekliyor ve sözlerine sahip çıkmasını bekliyorlar üreticilerimiz. 

Hükümet eğer referandum seçimlerinde ‘evet’ çıkmasını istiyorsa bu seçimler öncesinde bu durumu göz önüne getirip aldığı kararla üreticiyi sevindirmesi gerekiyor. Bölgeye verilecek en büyük müjde fındıkta müdahale alımı ve taban fiyatı uygulamasına geçilmesidir. Bu bölgeye ihanet eden, bu bölgenin ürününü emeğine çalan emek hırsızlarına da verilecek en büyük cevap taban fiyat uygulamasına geçmektir. 8 milyon kişinin uykularını kaçırmaya kimsenin hakkı yoktur” diye konuştu. 

Başkan Feyzi açıklamasını, “Fındık fiyatları serbest piyasada 10 TL ile 10,50 TL arasında değişiyor. 2016 yılı Eylül ayında sezon başında fındık fiyatı 15 TL, dolar 2.90 TL, Şubat 2017 yılı içindeyiz fındık 10 TL, dolar ise 3.70 TL’dir. İnsaf diyorum başka da bir şey demiyorum” şeklinde tamamladı. 
 

Editör: TE Bilisim