‘Kamu Denetçiliği Kurumu, Anayasamızın 74’üncü maddesinde yer alan, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler” hükmüne istinaden, 6328 sayılı Kanun ile kurulmuş, Anayasal bir Kurumdur. Kurumumuz, 6328 sayılı Kanunun 5. Maddesi gereğince “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla…” görevlendirilmiştir.

Kamu Denetçiliği Kurumu(ombudsmanlık), Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlı bir denetim mekanizması olarak altı yıldır faaliyetlerini sürdürmekte, halkın avukatlığını yapmakta, vatandaşların idare ile sorunlarını dostane bir şekilde çözmekte ve aldığı kararlar ile idareye yol göstermektedir. 

Kurumumuz, “İnsanların en hayırlısı insanlara en fazla faydası dokunandır” inancı ile “İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın” ilkesini kendine rehber edinmiştir. Hukuka, insan haklarına, adalet anlayışına ve hakkaniyete dayalı olarak çalışan Kamu Denetçiliği Kurumu;

-İdarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesine,
-İyi yönetim ilkelerinin yerleşmesine,
-İnsan haklarının gelişmesine,
-Hukukun üstünlüğünün sağlanmasına,
-Hak arama kültürünün yaygınlaşmasına
-Yönetimin şeffaf ve hesap verebilir olmasına,
-İnsan odaklı bir idarenin oluşmasına, katkı sağlamaya çalışmaktadır.

KDK, Trabzon’da bir vatandaşın şikâyeti üzerine titiz bir çalışma ile anayasal ve kanuni sorumluluklarını yerine getirerek hazırladığı hak ve hukuku gözeten tavsiye kararı ile ilgili olarak, Trabzon’daki bir derneğin ikinci derecede bir yöneticisinin mantıksız, hukuk dışı saldırılarına maruz kalmıştır. Verme Süreçleri; Öncelikle bilinmelidir ki, KDK kararlarını hazırlarken kanunda belirtildiği üzere hem şikâyetçiden hem de şikâyet edilen idareden tüm belge ve bilgileri toplamaktadır. 

Ayrıca uygun bulduğu durumlarda yerinde inceleme yapabilmekte ve bilirkişi görevlendirebilmektedir. KDK, şikâyet ile ilgili olarak alanında uzman kişilerce detaylı bir çalışmadan sonra kanunda belirtilen hukukun üstünlüğü ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde kararını vermektedir. KDK kararlarına uymayan kamu yöneticileri milletin temsilcisi olan TBMM önünde hesap verir Tavsiye kararlarını tüm kamu yöneticileri ve belediye başkanları uygulamak durumdadır. KDK, kararlarının uygulanması için sonuna kadar takipçisidir. 

KDK kararlarına uymayan kamu yöneticileri milletin temsilcisi olan TBMM önünde hesap vermektedir. KDK kararlarına uymayan kamu yöneticileri ve belediye başkanları uzun süre görevlerinde kalamamışlardır. Kurumun verdiği bu karar sebebiyle KDK’ya saldıran ve hakaret etmeye yeltenen şahıs hukukun üstünlüğünü ve hakkaniyet ilkelerini anlamamıştır. Ayrıca bu şahsın KDK’ya yönelik saldırısına karşı yasal yollara başvurulacak ve hukuk önünde hesap verecektir.’

Editör: TE Bilisim