Trabzon Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı meclis toplantısı Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Başkanlığında gerçekleşti. Meclis toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çevre ve Şehircilik şurasında yaptığı konuşma ekrana yansıtıldı. Erdoğan şurada yaptığı konuşmasında yüksek katlı, yerel mimariye uygun olmayan ve dayanıksız binalara yönelik eleştiri yapmıştı. Başkan Gümrükçüoğlu meclis toplantısında yaptığı konuşmada: “Bu konuşmada siyaset yok. 2014 mahalli seçimlerinden sonra bu yüce meclis vazifeye başladı. Buradan hareketle plan notlarında olan lejant diye tabir ettiğimiz absürtlükleri akıl almaz bina yapımlarını bir düzene kavuşturalım diye mecliste beraberce bir karar verdik” dedi. 

Otoparklar Özele Devredilmiyor

Sağır yaptığı konuşma otoparklar ile ilgili; “Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği otoparklardan aylık geliri ne kadar? Kaç tane açık ve kapalı otoparkımız var? Aldığım durumlar bu otoparkların özele devredileceği yönündedir böyle bir çalışma var mı?” Sorularını yönlendirdi. Gümrükçüoğlu yaptığı açıklamada talimat ile rakamların çıkarılmasını ve rapor edilmesini istedi. Otoparkların özele devredilmesi ile ilgili Gümrükçüoğlu ; “Özele devredilme diye bir şey yok. Devralıp işlettiğimiz de mislilerce gelir elde edilebildiğini gördük ve yaşadık” diye konuştu. 
 
Bölge Olarak Kalkınmayı Hedefliyoruz

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Bağımsız Meclis Üyesi Ali Sağır, Giresun İl Genel Meclisi’nin Demiryolu ile ilgili, “Ordu-Giresun ortak liman daha sonra demiryolu gibi açıklama yaptı. Başkana muhataplarının cevap veremediğinin anlam veremiyorum” sözlerini hatırlatarak “Erzincan – Trabzon Demiryolu arasında ki çalıma var mı?” sorusunu sordu.  Gümrükçüoğlu, Giresun ile arasında polemik konusu olmamasını istediğini kaydederek, “Giresun tabi ki komşu ilimiz, Ordu, Rize Gümüşhane komşu ilimiz. Biz hiç kimseden kendimizi üstün olarak görmüyoruz. Tarihten de gelen bir liman şehri, bir ticaret merkezi dağıtım merkezi gibi olmuşuz. Bu tarihten beri geliyor. Bir eğitim merkezi, sağlık merkezi olmuşumuz. Aynı zamanda biz top yekun kalkınmayı hedefliyoruz. Bir bölgenin bir birine omuz vererek, birlikten kuvvet doğar ile birlikte kalkınacağına inanıyoruz. 

Turizmi ele alalım. Diyelim mi biri Trabzon havaalanına indi. Hangi programı seçmişse, bu kısa programda 1 günlük 2 gecelik bu zamanlamaya göre seçilen destinasyonlarda bütün bölgenin istifade etmesini istiyoruz.  Biz bu tarzda rekabetin cevap vermenin polemik oluşturacağı…  

Bizden daha küçük nüfusu ve kapasitesi olan bu komşu illerimizin biz böyle bir şeye neden olursak çok daha fazla reaksiyon gösterirler. Demiryoluna geldiğinde yapılan çalışmalar milletvekillerimiz, bakanımız ve bizim tarafımızdan da takip ediliyor. Tirebolu’dan mı öbürü diğer güzergahlarda çalışıyor. Bütün bunlar aslında fizibilite ihalesi ve proje yapımına başlanması Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nde kararlaştırılmış durumda. Bunu tayin edecek olanın ne olduğunu Ulaştırma Bakanlığını çok iyi yapmış olan şimdi Başbakanımız Binali Yıldırım benim olduğum ortamda şunları söyledi: “Hangi güzergahtan olacağını coğrafya, tepeler, vadiler, topografya ve maliyetler tayin edecek. Hangisi daha ekonomikse hangisi daha az zaman alacaksa hangisi daha kolay mal olacaksa o olacaktır. Eğer daha iyiyse Gümüşhane, Torul, Tirebolu ise daha iyiyse Gümüşhane, Torul, Maçka olacak…  Bunu derken ulaştırma bakanıydı. Türkiye’nin 2025 projeksiyonunu bulabilir. 23 değil 25. Şimdi 2017’ye başladık. 8 yıllık bir zaman. 2025 projeksiyonunu bulabilir” diye konuştu. 
Sonay ÇALUK
 

Editör: TE Bilisim