Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DOKA'nın 2010 yılından itibaren Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon'da faaliyetlerine turizm odaklı devam ettiğini söyledi.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin eşsiz coğrafyasını öncelikli hedef pazar Suudi Arabistan başta olmak üzere tüm Körfez ülkelerinde tanıtmak amacıyla çalışmalar yürütüldüğünü belirten Adıyaman, "Hedef kitleye önce kim olduğumuzu anlatmamız lazım. Biz kimiz ve onlara nasıl imkanlar sunuyoruz? Onları buraya çekebileceğimiz değerlerimizi tanıtmamız gerekiyor. Dolayısıyla bunun en önemli stratejisi olarak da fuarları belirledik." dedi.

Adıyaman, bu amaçla dünyaca ünlü fuarlara katıldıklarını anlatarak şu değerlendirmede bulundu:

"Her sene mutlaka uluslararası fuarlara katılım sağlıyoruz. Bunun yanı sıra tanıtım faaliyetlerimizde ek çalışmalar da yapıyoruz. Örneğin yurt dışından heyetleri bölgemizde konuk ediyoruz, çeşitli tanıtım turları düzenliyoruz. Bu çerçevede 2018'de ilk olarak 23-26 Ocak'ta İran'da düzenlenen 11. Tahran Uluslararası Turizm Fuarı'na katıldık. Bu yıl ilk defa katıldığımız fuara kalabalık bir heyetle gittik. Bizim için çok verimli geçen bir fuar oldu. Burada, özellikle hava yolu ulaşımına ağırlık verilmesi talebimizi dile getirdik. İran pazarından istediğimiz, misafirlerimizin kara yolu ile değil de biraz daha fazla oranda hava yolunu kullanarak ülkemize gelmeleri. Tahran'dan, İran'ın güneyinden hava yolu ile bölgemize ulaşım sağlandığı takdirde ciddi bir turizm potansiyeli oluşacağını düşünüyoruz."

Gelişmelerin, bölge turizminin ağırlıklı olarak yine Körfez ülkeleri odaklı ilerleyeceğini gösterdiğini dile getiren Adıyaman, şöyle devam etti: 

"Bu kapsamda ilk defa Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde 28 Şubat-2 Mart'ta düzenlenen 6. Cidde Turizm ve Seyahat Fuarı'na iştirak ettik. Fuarda, carter seferlerinin talep edildiği birkaç görüşme yaptık. Yaklaşık 25 bin ziyaretçinin katıldığı fuar bizim için verimli geçti. DOKA olarak aldığımız stantlarda 18 seyahat acentemiz, 6 otelimiz, 1 de araç kiralama şirketimize yer tahsis ettik. Onlara yüz yüze görüşme, sıcak satış yapma imkanı sunduk. Oradaki acente temsilcileriyle turistlerle birebir ilgilenme, temas kurma fırsatı yakaladılar. Bu temasların turizm sezonuna çok ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz."

Adıyaman, 6. Uluslararası Cidde Seyahat ve Turizm Fuarı'nda sevindirici gelişmeler olduğunu vurgulayarak "THY'nin temsilcileri, yoğun talepten dolayı Trabzon-Cidde seferlerine ek sefer koymak istiyor. Özellikle yüksek sezonda hemen hemen her gün, hatta günde iki defa sefer düzenlenmesi düşüncesi bizim için sevindirici. Başkonsolosumuzla da görüştük, onlar da yoğun çabalarımızdan dolayı bizleri tebrik etti. Ayrıca fuar dışında bazı yatırımcılarla da temaslarda bulunduk." diye konuştu.

"Artan ivmeyle turizm aktivitesi devam edecek gibi görünüyor"

Trabzon'u, bölgeyi ve yatırım imkanlarını sektör temsilcilerine anlattıklarını bildiren Adıyaman, şunları söyledi:

"Yüksek gelir grubunu bölgeye çekmenin gayreti içindeyiz. Sektörde özelin de kamunun da üniversitelerin de bu konuda kafa yorması, yatırımcıları bu tip alanlara yönlendirmesi lazım. Yurt dışından gelen yatırımcıları, resort tarzı ya da ahşap, yöresel mimariye dayalı otel yatırımı olmadığı sürece, farklı yatırımlara yönlendiriyoruz. Otel olur, otel dışı turizm yatırımı olur. Örneğin, mini Disneyland tarzı, özellikle çocukları cezbedici, eğlenceye dönük projeler olabilir. Bu tür yatırımları hazırladığımız projelerle sektör temsilcilerine sunduk. İnşallah onların da geri dönüşümünü alırsak bölge turizm gelirinin artırılması açısından faydalı olacağı kanaatindeyim. Yatırımcıları, çocuklara, gençlere, ailelere dönük turizmi çeşitlendirecek faaliyetlere ve projelere yönlendiriyoruz."

Adıyaman, Suudi Arabistan'dan son 5-6 yılda Trabzon'a gelen toplam turist sayısının yaklaşık 1,5 milyon olduğuna işaret ederek "Hedefimiz daha fazla turisti bölgemize çekmek. Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye gelen turistlerin yarısını bölgeye çekebilecek potansiyele sahibiz. Temel hedefimizin de bu olması lazım geldiğini düşünüyorum." dedi.

Trabzon'a geçen yıl Körfez ülkelerinden yaklaşık 550-600 bin turist geldiğini anımsatan Adıyaman, "Konaklama tesislerini, yatak kapasitemizi düşündüğümüzde iyi bir rakam. İnşallah bu yaz çok olumsuz, ekstrem bir durum olmadığı sürece turist sayısında artan bir ivme bekliyoruz. Artan ivmeyle turizm aktivitesi devam edecek gibi görünüyor." diye konuştu. 

Adıyaman, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 10-13 Nisan'da düzenlenecek 2018 Riyad Seyahat Fuarı, ardından da 22-25 Nisan tarihlerinde Dubai'de organize edilecek 2018 Arap Seyahat Pazarı'na katılacaklarına dikkati çekerek turizm pazarını çeşitlendirmek amacıyla ilerleyen günlerde Azerbaycan, Fas ve Hindistan'da düzenlenecek çeşitli fuarlara da katılacaklarını söyledi.

Sektör temsilcileri, kurum ve kuruluşlarla beraber turizme topyekun bir kalkınma modeli olarak baktıklarını aktaran Adıyaman, turizmde temel persfektiflerinin bu olduğunu kaydetti.
Editör: TE Bilisim