Kara, özellikle KOSGEB kredisi kullanmış esnafın, Kredi Kefalet Kooperatiflerinden kredi kullanamamasıyla ilgili yasal düzenleme yapılmasını talep ettiklerini söyledi. TESOB Başkanı Metin Kara’nın, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye sunduğu dosyanın ana konusunu, özellikle KOSGEB’den kredi alan esnafın, Kredi Kefalet kooperatiflerinden kredi kullanamaması sorunu oluşturdu. 

Dünkü görüşmesini anlatan Başkan Kara, “Sorunlarımızı kendisine aktardık. Bazı sorunlar hakkında bilgi sahibi olmadığını ancak kesinlikle ilgileneceğini söyledi. Esnaf ve sanatkarın şu anda ana sorunu 27 Aralık 2016 tarihinde yayınlanan 2016/9666 sayılı kararnameyle, kredi imkanlarının kısıtlanmasıdır. Buna göre, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının faiz veya hibe desteği niteliğindeki desteklerinden faydalanan Esnaf ve Sanatkarlar, aynı işletme için aynı konuda faiz indirimli kredi kullanamıyor. Yani, Bakanlar Kurulu’nun bu kararı doğrultusunda Halkbank, KOSGEB veya başkaca kamu kurumundan hazine destekli herhangi bir kredi kullanmış olduğu tespit edilen esnaf ve sanatkâr, yüzde 50 hazine destekli kooperatif kredilerini kullanamamaktadır. Bu durum esnaf ve sanatkarımız açısından büyük sorun teşkil etmeye başlamıştır” dedi.

Kara, karşılıksız çek ve protestolu senetler ile kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtlarla ilgili çıkarılan sicil affı konusunun, 27 Ocak 2017 tarihinde yayınlanan Torba Kanun’da bankaların inisiyatifine bırakıldığını, bu konuyu da Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye aktararak düzeltilmesini istediklerini belirtti. Kara, “Ayrıca Halk Bankası, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılacak olan kredilerde hem kredi kullanacak olan esnaf ve sanatkârları sorgulamakta hem de kooperatif tarafından alınacak kefilleri sorgulayıp skorlama yapmaktadır. Puanı düşük çıkan kişilerin kredi talepleri reddedilmektedir. Kooperatif kefaleti olan kredilerde kefil skorlama işlemi kaldırılmalıdır. Bu isteğimizi de kendilerine ilettik” diye konuştu.

Başkan Kara, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye sundukları dosyanın son bölümünde talep ve isteklerini ilettiklerini de vurgulayarak şunları söyledi:

“Halk Bankası tarafından, kooperatif kefaletiyle esnaf ve sanatkarlara kullandırılacak olan yüzde 50 faiz indirimli hazine kredilerinde, esnaf ve sanatkarların KOSGEB yada diğer kamu kurum ve kuruluşlarından (yüzde 100 faiz indirimli krediler hariç) kredi kullanıp kullanmadığının sorgulanması kaldırılmalıdır. Şu anki uygulamaya göre KOSGEB aracılığıyla kredi ya da hibe desteğinden yararlanmış olan esnaf ve sanatkarların, Kefalet Kooperatiflerinden hiçbir krediyi kullanma imkanları bulunmamaktadır. Bu konuda yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguladık.”
 

Editör: TE Bilisim