Fındık ile ilgili konuşan Başkan Bayraktar Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar’da bilgi aldı. Bayraktar burada yaptığı açıklamada ‘Trabzon, Ordu ve Giresun’da Lisanslı depoculuk yok. Bu olmayınca fındık üreticisi emanet için tüccara gidiyor. Fiyat istikrarı olmuyor’ dedi.
 
Sonuçlar Geçen Yıla Göre Düşük
 
Bayraktar açıklamasında şunları kaydetti, “Bu bölgeye baktığımızda fındık başta olmak üzere birçok ürün yetiştirilmekte ancak fındığın yeri farklıdır. Biz geçen yıl olduğu gibi bu yılda TMO bu yılda inşallah açacağız. Ancak lobilerin TMO’yu açtırmamak için baskıları var. Ama baskılara rağmen bu yılda TMO’yu açtıracağız.
 
Biz şuanda rekolte tespiti yapıyoruz. Elimize gelen sonuçlara göre sonuçlar geçen yıla göre düşük ancak gerekli sonuçlar bakanlık tarafından açıklanacak. Fındık piyasası serbest piyasa koşullarına göre çalışmıyor. Yani arz talep dengesine bağlı olarak çalışmıyor. Arzın az olduğu zaman fındığın değerinin artması gerekirken bu arz talep dengesi sağlanmıyor. Bunun nedeni ise üreticimiz tahammül gösteremiyor. Fındığı emanete bırakıyor. Emanete bırakılan fındık emanet değil iç ve dış piyasa sürülen fındıktır. Bundan dolayı fındık piyasası doyuyor ve fıdığın değeri düşüyor. Bunların önüne geçilebilmesi için TMO’ya ihtiyaç vardır.”
 
Editör: TE Bilisim