Her Evin Altında Artık Bakkal Yok

Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Odası bünyesinde faaliyet gösteren Bizim Bakkal Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tayfun Ataman, Trabzon’da 170 tane ucuzluk mağazası olduğunu ifade ederek, ““Kentimizin mahalle aralarında discount diye tabir edilen 3 harfliler mantar gibi çoğaldı. Önceden her evin altında bakkal varken şimdi her evin altında 2 tane 3 harfli var. Bunlar kentte akşama kadar topladıkları 5 milyon TL’ye yakın parayı Trabzon dışına götürüyorlar çöpleri de Trabzon’a kalıyor” dedi. İşte Ataman’ın açıklamaları:

Türkiye’nin Sigortasıyız

Bakkalım A.Ş.’nin asıl amacı, vergi numarası olan küçük esnafın ihtiyacı olan tedarik ürünlerini uygun almasını sağlamak için kurulmuştur. Bizim buradaki ana hedefimiz, küçük esnafımızı barkod sistemi ve raf sistemi ile uygun fiyatla mal alarak marketlerle rekabetini sağlamaktır. Aslında marketlerde de ucuz ürün yok. Kandırmaca var. Bizim bakkallarımızda 5 Litresi 35 TL olan yağ, ucuzluk marketlerinde 4 litresi 28 TL’den satılıyor. Tüketici ince hesap yaparsa bakkal ile 3 harfliler olarak tabir ettiğimiz mağazalarda fiyat farkı olmadığını anlarlar. Biz gıda anlamında Türkiye’nin sigortasıyız. Bizim gibi bir kuruluş bir İzmir’de var kısmen de Adana’da. İnşallah bu oluşumlar tüm Türkiye’ye yayılır. 

Ağaçtan Düşenin Halinden Düşen Anlar

Biz, yerel esnaf için perakende yasasını bekledik. Uzun süre beklediğimiz yasa geç de olsa çıktı. Bu yasa aynı bizim Tanjant yoluna benziyor. İlk başladığında şehir için trafiği rahatlatıcı bir yol olacaktı. Şimdi mahalle arası bir yol oldu. Ağaçtan düşenin halinden ağaçtan düşen anlar misali küçük esnafa sorulmadan bir perakende yasası çıktı. Bu yasa küçük esnafa sorulmadan çıksa ne olur çıkmasa ne olur?

Akaryakıt istasyonu mu market mi?

Bizim bir diğer sıkıntı yaşadığımız kurum da akaryakıt istasyonları. Buraların marketleri 24 saat açık ve ne ararsanız var. Bir akaryakıt istasyonunun marketinde 5 litrelik sızma yağın ne işi var? Bu marketlerde günlük ihtiyacı karşılayacak sınırlı sayıda ürün olmalı. Bunlar Allah’a reva mı?

Aylık Alışveriş Kalktı

Önceden esnaf, memur, işçi evinin alışverişini aylık yapıyordu. Bu discount marketlerin indirim adı altında ki aldatmacaları ile marketlerde de artık sepet veya market arabasıyla alışveriş yapılmıyor. Herkes artık günlük ihtiyacını azar azar alıyor. 

Kayıt Dışı İle Çözüm

Bizim esnafımızın sorununun çözülmesi için en önemli neden kayıt dışı. Devlet desteği ile kayıt dışının önüne geçersek, bizim sorunumuzun büyük kısmı çözülür. İşletmelere giren her ürün kayıt altında girecek ve kayıt altında çıkacak.

Herkes Rakip

Bakkallarımıza herkes rakip. Akaryakıt istasyonları rakip, 3 harfliler rakip, yerel veya ulusal market zincirleri rakip. Devletin bu işe el atması lazım. Bakkalımız artık ayakta kalmak için sabah 07.00’de açıyor gece 01.00’de kapatıyor. Sabah onlar açana kadar ne kadar iş yaparsa yapıyor, akşam da onlar kapattıktan sonra ayakta kalmaya çalışıyor.
Bahattin Baştürk
Editör: TE Bilisim