Canikli, “Bu festival Karadeniz için çok önemli. Bugüne kadar bu aşamaya gelmesinde emeği olanları kutluyorum. Bu festivale katılamayanların kalbi burada atıyor. Uzun süredir bu festivalleri yapamıyorduk. 

Ancak bu ülkenin normalleştiğini göstermek için festivaller yeniden başladı” dedi.  Fındık fiyatlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Canikli, “Hatırlanacağı gibi biz göreve yeni başladığımızda herkesin tek gündeminde fındık vardı. 2002 yılında fındık fiyatı 1,5 TL’deydi. Fakat dolar bazında ise 90 sentti. 

Üreticimiz ‘1,5 TL’ye fındığı biz mal edemiyoruz’ diyordu. Vatandaş ‘Fındık fiyatını 1,2 dolar yapın sabitleyin yeter’ diyorlardı. Şimdi ise 3 dolar, TL bazında ise 9 TL’de. Bizim dönemimizde hiçbir fındık üreticisi mağdur edilmeyecek, diye söz vermiştik. Sözümü tuttuk mu tuttuk. Bugüne kadar spekülasyonlara itibar etmedik hepsini ezdik geçtik. Fındıkta çok oyunlar oynandı. Fındığın fiyatını aşağı çekip kendi rantlarını yükseltmek istediler fakat başaramadılar. Sözün özü şu sezon yaklaşıyor. Alım zamanı geldiğinde vatandaş memnun olmazsa her türlü yöntemi kullanacağız. 

TMO’nun fındık alımları dahil her türlü yöntemi kullanacağız. Hem vatandaşımız memnun olacak hem de fındık ihracatından döviz elde edeceğiz. Daha önce 240 bin ton 590 milyon dolar döviz elde edilirken bizim dönemimizde aynı miktarda satılan fındıktan 2.1 milyon dolar elde ediliyor. Neredeyse 4 katı artmış durumdadır” şeklinde konuştu.
 
Editör: TE Bilisim