Bölge çiftçilerimizin en çok yaptığı yanlış inorganik ve organik gübreleri direk fındık ocağı içine atmasıdır. Bu durum hastalık ve zararlılara ocak içerisinde üreme alanı oluşturmaktadır.Kış aylarında yapılacak olan besleme ve toprak ıslah uygulamalarında toprak analiz sonucuna göre kireç ve organik ve inorganik gübre uygulamalarının toprağa karıştırılarak ocak dal taç izdüşümüne uygulanmalıdır.

Hayvan gübreleri bahçelerde kullanılmadan en az 6 ay üstü kapalı bekletilerek kompostlaşma tamamlandıktan sonra bahçeye uygulanmalıdır.

Gelecek dönemdeki bitki besleme programının doğru planlanabilmesi ve verim ve kaliteyi artırabilmek için toprak muhtevasının iyi bilinmesi gerekmektedir. Çiftçilerimiz alacakları toprak numunesini kurumumuza ulaştırdıklarında laboratuvara ulaştırarak sonucu değerlendirip kendilerine bitki besleme programı hazırlayarak doğru zamanda doğru gübreyi kullanarak hem ekonomik anlamda hemde verimde artış sağlanacaktır.

Fındıkta bu dönemde bakım ve budamada ana dal budaması dip sürgünü temizliği ve ana dal budaması yapılabilir. Bölgemizde ki fındıkta yanlış dikim tekniklerinin sebep olduğu fazlalık fındık ocaklarının kaldırılmasıda fındığın yeterli ışığı alarak istenilen verime ulaşmasında etkili olmakta bunun yanındailaçlama ve gübreleme maliyetleri asgariye indirilmektedir.

Yeni Fındık  Bahçelerinizi Mühendislerimizle Tesis edin

Yeni tesis edilecek ve mevcut fındık bahçeleri 6-6 metre aralıklarla tesis edilerek birim alanda maksimum verim ışık kalitesi ve süresindeki artış yeterli beslenme ile daha sağlıklı gövde yapısına sahip olan fındık ağaçları hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olacaktır. Yeni fındık bahçesi tesis edecek tüm çiftçilerimize tavsiyemiz bizlerle birlikte planlaması yapılmış bahçe tesis etmeleridir.
.
Fındık bahçelerinde yapılacak olan budama işlemlerinin ardından kesilen dal ve yaprakların kaldırılması külleme hastalığı ve zararlı böceklerin barınmalarını engellemektedir.
Özellikle bu aylarda yapılacak olan % 1’lik bordo bulamacı uygulaması ile hastalıkla kış dönemi mücadelesini başlatmış oluyoruz.Yeni fındık tesis edecek tüm üreticilerimizin kesinlikle bir ziraat mühendisinden teknik destek alarak yeni bahçe tesisini yapmalıdır.

Editör: TE Bilisim