Albayrak, “Çiftçinin bizzat içerisinde olmayan çeşitli kurum kuruluş ve örgütlerce yapılan karanfil ve zülüf sayımı ile ülke fındık üretiminin 815 bin ton civarında olacağının tahmin edilmesi gerçekleri ortaya koymuyor üreticinin fındığını düşük fiyatla elinden alınmasının bir oyunudur. Şu soruyu sormak fındık üreticinin hakkı değil mi çayda taban fiyat belirleniyorda fındıkta neden belirlenmiyor. Fındık sektörü yabancının elinde, ulusal fındık konseyi nerede? Fiskobirlik'in devre dışı bırakıldığı günlerde, büyük propagandalarla kurulan, yerel ve genel basında geniş yer verilen, fındık üreticisinin kurtarıcısı olarak propagandası yapılan, ULUSAL FINDIK KONSEYİ, bu güne kadar nasıl bir çalışmayı hayata geçirdi ki; Dünya Lideri fındığımızın kaderi bu konsey sayesinde bir yabancı şirketin kontrolü altına girdi. Yaşananlar gösterdi ki, ULUSAL kelimesi kitleleri uyutmak için seçilmiştir.

Talep Ettiğimiz Önlemler

Biz Fındık Üreticileri olarak açık, net tartışmasız olarak; Artık buna son demenin zamanı gelmiştir. Fındık yeniden TBMM milli ürün ilan edilerek aşağıdaki tedbirler acilen uygulanmalıdır.  

*Fındık fiyatlarını düzenleyecek bir alım politikası oluşturarak piyasayı düzenleyici yapı oluşturulmalıdır.

*Hasattan önce fiyat belirlenmeli taban fiyat açıklanmalı
*Fındık üreticilerinin, bağımsız olarak örgütlenmesini sağlayacak iç hukuk düzenlemeleri yapılmalı; Ziraat Odaları, Birlikler vb. çiftçi örgütleri demokratik yapılara kavuşturulmalıdır.

*Bizzat tarımsal faaliyette bulunmayan, verimliliği ilke edinmeyen, ikamet adresi ve sosyal güvencesi bakımından çiftçilik yapma olanağı bulunmayan kişiler, üreticilere yönelik desteklerden yararlandırılmamalıdır.Yılda 3 milyar dolar civarındaki üretimden hak ettiği payı alamayan, yıllardır fiyat oyunlarına karşı direnen, ürününe ve emeğine sahip çıkan üreticilerimize teşekkür ederiz.”
Rabia HACIOĞLU 
 
Editör: TE Bilisim