Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Vakfıkebir Fırıncılar Derneği Başkanı Davut Kutoğlu ve Vakfıkebirli fırıncılarla birlikte Büyükliman Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenledi.  Başkan Kadem Sağlam, ekmeğe en son zam verildiğinde 70 lira olan un fiyatının bugün 100 lirayı geçtiğini ifade ederek, “Kağıt ve poşette yaşanan artış oranları ile birlikte fırıncı esnafı zor bir dönem geçiriyor. Artan maliyetler karşısında ekmeğe zam yapılması bir zorunluluk haline gelmiştir” dedi.

Maliyetler Arttı 

Başkan Sağlam, “Son dönemlerde ülkemiz üzerinde oynanan oyunlarla birlikte iç piyasadaki var olan bir takım dengelerin bozulması neticesinde fırıncıların mağduriyetini düşünerek bu toplantıyı yapmaya karar verdik. İmalat sektöründe 7-24 çalışan esnaf kardeşlerimizin son bir kaç ay içerisinde çok ciddi mağduriyetleri söz konusu olmuştur. Bu mağduriyetleri başta un fiyatlarının aşırı yükselmesi diğer nokta da ise imalat sektöründe kullandıkları poşetinden kağıdına kadar tüm ürünlere ciddi zamların gelmesiyle oluşmuştur. Bizde uzun süre sabretmenin neticesi olarak bir milli duruş da sergileyerek %30 - % 40 arasında eski seviyesini koruma ihtiyacı olmasına rağmen bizim arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz toplantıda % 20’lik bir fiyat artışı talep ettik. Biz fiyatlarımızı verdiğimiz zaman 70 TL civarında var olan unun çuvalı bugün 100 TL seviyesinde seyrediyor. Talebimiz bir zaman sonra bakanlığın el koyması ile beraber geri çevrilerek kabul edilmedi. Talebimizin geri dönmüş olmasıyla fırıncımızın mağdur edilmesi bir tarafa Sayın Bakanın açıklamaları da fırıncı esnafımızın üzerinden başka bir şaibenin oluşmasına sebebiyet verdi. Bakanın yaptığı açıklamaların birincisi, ekmek fiyatlarının milli duruş sergileme noktasında büyük marketlerle görüşüp yılbaşına kadar fiyat artışı olmayacağının sözünü almış olmasıdır. Bu bahsedilen firmaların hiç bir tanesi ekmek üreten firmalar değil. Nihayetinde o firmalar raflarına 10 tane ekmek koyar yüzde yüz zarar edebilir. Onbirinci kişiye yok derse kimse birşey diyemez. Fakat bizim fırıncımız yok diyemeyecek.Onlarda alış noktasında yine mağdur edeceği imalatçı firmadır. Bir defa bunu kabul etmemiz mümkün değildir” ifadelerini kullandı. 

 5 Milyon Çuval Unu 70 TL’den Versinler 

Eğer ekmek fiyatlarında artış olmasını istemiyorlarsa 5 milyon çuval unu stok edenler bu millete 2-3 ay önce var olan fiyat 70 TL’den un çuvallarını versinler. Poşet, kağıt ve diğer ham maddeye gelen farkları da bizim fırıncılarımızın kendileri karşılayacaklardır. Aksi halde popülist politika bizlere yapmasınlar. Bunu doğru bulmuyoruz. Vatandaşın ekmeğinde gözü olanlara göz açtırmayacağız diyorlar. Bizde diyoruz ki; Fırıncıların ekmeğinde de kimsenin gözü olmasın. Bu fiyatlar durup dururken bu noktaya gelmedi. İşte 70 TL'den aldın, 5 milyon çuval un stok ettin, şimdide diyorsun ki; 95 TL.'den veririm. Önce o stokları eritsinler. O fiyattan getirsinler fırıncılara versinler. Bizde zam talebimizden vazgeçelim”  ifadelerini kullandı. Vakfıkebir Fırıncılar Derneği Başkanı Davut Kutoğlu ise artan maliyetler karşısında fırıncıların zarar ettiğini ifade ederek biran önce gereken zammın yapılmasını istedi.
Tuncay HACIFETTAHOĞLU
Editör: TE Bilisim