Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Başaran, 2019 yılı ürünü için üreticileri memnun edecek bir fiyatın açıklanmasını beklediklerini söyleyerek, bu yılki fındığa 15 liranın üzerinde bir fiyat verilmesi gerektiğini ve fiyatın da bir an önce açıklanmasını istedi. Hasat öncesinde fındok üreticilerine de bazı uyarılarda bulunan Başaran, “Külleme, maddi ve ürün anlamında zarar veren bir hastalıktır. Bu yıl az görülmekle birlikte çiftçilerimizin yine de uyanık olması gerekir. Fındık hasadına daha vakit var. Ayrıca fındıkta Amerika beyaz kelebeği de ayrı bir sıkıntı. Bir başka konu kahverengi kokarca. Tüm bunlar önümüzdeki süreçte bize kayıp olarak geri gelecek. İşte bu nedenle olası kayıpları en aza indirmek için de çiftçilerimizin özellikle bahçelerinde olmaları ve zararlılarla müdahaleleri zamanında yapmaları gerekir” diyerek, bu yıl TMO’nun da fındık alımı yapmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

Hakkını Yedirmeyiz

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticisinin hakkını korumak için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada doğruları söylemeye devam edeceklerini bildirdi.

Karan, yaptığı yazılı açıklamada, 2019 ürünü hasat döneminin yaklaşmasıyla birlikte kamuoyunda tahmini rekolte tartışmalarının başladığını belirtti. Bazı kurum ve kuruluşlarca rekolte tahminlerinin kamuoyuyla paylaşıldığını vurgulayan Karan, Türkiye'de rekoltenin resmi olarak Tarım ve Orman Bakanlığınca açıklandığını, bakanlığı tanımayan, hiçe sayan zihniyeti de kamuoyunun takdirine bıraktıklarını aktardı. Karan, ziraat odalarının fındık üreticilerinin tek savunucusu olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:  "Fındık üreticisinin hakkını korumak için bugüne kadar ne söylediysek, bundan sonrada doğruları söylemeye devam edeceğiz. Her zaman fındıkta üretim çok olsun, üretici de kazansın, Türkiye de kazansın anlayışında olduk. Üreticinin alın terini tekelci ve iş birlikçilerine yedirmeyeceğiz."
 
Editör: TE Bilisim