Sıkı Denetim Yapılmalı

Son yıllarda artan hileli gıdalar özellikle Ramazan ayında etkisini daha çok gösteriyor.  Piyasa da artık çok sayıda hileli gıdanın bulunması vatandaşın daha dikkatli olmasını gerektiriyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İl Müdürlükleri tarafından sık sık denetim yapılmasına rağmen hala merdiven altı üretim her şehirde var. Merdiven altı üretimlerde en büyük görev vatandaşlara düşüyor.

Oran Trabzon’da Yüksek

Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan gıda sektöründe artan sahte gıdalar ile ilgili; “Yapılan araştırma sonuçları, Türkiye’de bir gıda terörü olduğunu gösteriyor. Şuan müthiş derecede merdiven altı üretim var. Vatandaşlar daha dikkatli olmalı. Bu oran Trabzon’da da çok yüksek.” dedi.  

“Asıl sorumluluk vatandaşın”

Pehlevan yaptığı açıklamada merdiven altı üretimin arttığını vatandaşa çok büyük sorumluluk düştüğünü belirterek; “Şuan müthiş derecede merdiven altı üretim var. Ama bu sadece polisiye tedbirlerle önlem alınabilecek bir iş değil. Tüm gıdalarda böyle. Vergi ödemiyor, kontrolü yok diğer esnaflarda mağdur oluyor. Onlar rekabet edemiyor.  Vatandaş bu işe el koymalı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıdalarda taklit ve tağşiş yapan çok sayıda firmayı açıkladı. Açıklanan listede,  peynirde nişasta, sucukta tek tırnaklı eti, lahmacunda at eti, yoğurtta jelatin, tereyağında bitkisel yağ, zeytinyağında pirina yağı, balda şeker ve glukoz şurubu, çikolatada, kahvede ve aromalı içeceklerde sildenafil katılması gibi tanıdık tağşiş yöntemlerini görüyoruz. Sektörün birer parçası olan bizler, sektör içersindeki sıkıntıları bizatihi yaşamaktayız ve bu tecrübelerimizden yola çıkarak belirlediğimiz çözüm önerilerimizi sunduk ve sunmaya devam edeceğiz. Dikkat çekmek istediğimiz başka bir husus ise, yaşanan bu taklit ve tağşiş hadiselerinin temelinde üreticilerin gıda güvenliği bilincine sahip olmayışı geliyor. Gıda; üretiminden tüketimine her aşaması hassasiyet gerektiren, her aşamasında kontrol altında olması gereken, belli bir bilinçle hareket edilmesi gereken bir konu. Dolayısıyla gıda güvenliğinin ne olduğunu bilmeyen, gıda güvenliği bilincine sahip olmayan bir üreticinin daha fazla kazanç sağlamak maksadıyla türlü yöntemlere başvurması, bilinçsiz üretici için gayet normal bir durum” şeklinde konuştu.
 
“Hangi sokakta kimin ne ürettiğini bilmiyoruz”

“Mahallemiz de olan merdiven altı üretimleri bilmeliyiz” diyen Pehlevan, “Bu bizim sağlığımız. Hangi sokakta kimlerin ne ürettiğini bilmiyoruz. Korkunç bir merdiven altı var. Bunun en büyük kontrolünü de vatandaşların yapması gerekiyor. Bu oran Trabzon’da da çok yüksektir. Tereyağı olarak ne yediğimiz belli değil. Trabzon’a giren kremanın haddi hesabı yok. Hayvansal krema olsa eyvallah ama bitkisel kremadan üretiliyor. Biz sağlığımızı düşünmüyoruz. Adama satma belgeni ruhsatını göster demiyoruz. İnsanlar el arabalarında enfeksiyonu rahatlıkla alabileceğimiz ürünleri satıyorlar. Her şey açıkta satılıyor. Tozu var toprağı var, hastalıklı insanları var. Vatandaş bu konuya ilgi göstermiyor. Daha dikkatli olmalılar” diye konuştu.

Sonay ÇALUK 
 
Editör: TE Bilisim