Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, "İlçemizin muhtelif yerlerine yerleştirdiğimiz bayat ekmek kutularından bu yıl yaklaşık 10 bin ton bayat ekmek topladık. Bunları hayvan barınaklarına gönderiyoruz ya da hayvan besleyen vatandaşlarımıza vererek yem ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Belediyemizin bütün ünitelerine kurduğumuz geri dönüşüm kutularında toplanan tonlarca atık kağıdın geri dönüştürülmesine katkı sağlıyoruz. Bu yıl 700 ton çöpü geri dönüştürmek üzere topladık." şeklinde konuştu. 

Diğer yandan Ortahisar Belediyesi'nin yaz aylarında günde ortalama 335 ton çöp ile kış aylarında ise günde 320 ton çöp topladığını belirten Başkan Genç, "Ortahisar'da yaz aylarında belediye ekipleri tarafından günlük 320 ton çöp toplandığını belirterek, "Ekiplerimiz ilçemiz sınırları içerisinde gece gündüz demeden çöpleri topluyor. Maalesef, çok fazla çöp üreten bir ülkeyiz. Avrupa'da kişi başına 200-250 gram iken biz  günde bir kilo çöp üretiyoruz. Bu çok ciddi bir sorun." dedi. 

"Çöpleri ayrıştırmak çok önemli"

Çöp üretimi ve ayrıştırılması konusunda vatandaşlarımıza büyük görevler düşüyor diyen Başkan Genç, vatandaşlardan çöplerini ayrıştırarak konteynırlara atmasını isteyerek, "Belediye olarak çöp ayrıştırmaya çok önem veriyoruz. Özellikle çevreyi kirleten atık pil ve yağları toplamak için çok sayıda atık pil kutusunu AVM, muhtarlıklar, eczaneler, siteler ve camilere yerleştirerek bunlardaki zehirli malzemelerin çevreyi kirletmesini önlüyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızı daha duyarlı hale getirmek için çeşitli ödüllü yarışmalar düzenliyoruz. Ev hanımlarını ve işyerlerini atık yağları toplamak için teşvik ediyoruz." ifadelerine yer verdi. 

"Çöp üretimini azaltmalıyız"

Çöp üretiminin azaltılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Genç, "Bizim şehir olarak, ülke olarak çöp üretimini azaltmamız lazım.  Avrupa'da bir kişi günde 250-300 gram çöp üretiyor. Buna karşılık Türkiye'de bir kişi günde 1 kg'a yakın çöp üretiyor. Sanayinin gelişmesi ve kırsaldan kentlere göçün başlamasıyla çevre sorunları ortaya çıktı. Çevreyle ilgili konularda her ne kadar ilimizde birtakım sorunlar yaşansa da genel itibarıyla çok iyi bir noktadayız. Trabzon'da belediyelerimiz günde 600 ton çöp topluyor. Bu çok ciddi bir sorun. Hem çöplerin depolanmasında hem de ayrıştırılmasında ciddi kaynakların ayrılmasını gerektiriyor." diye konuştu.
 

Editör: TE Bilisim