Federasyonun eğitim planlaması kapsamında yurdun çeşitli yerlerinden Zigana Dağı'na gelen 139 dağcı, zorlu kış koşullarında hayatta kalma ve barınma eğitimlerini teorik ve uygulamalı alıyor.

Bir hafta sürecek kampta dağcılar, çadır kurdukları 2 bin 50 rakımlı Zigana Dağı'nın zirvesinde soğuk ve karlı havada hayatta kalmanın ve korunmanın yollarını öğrenecek.

Eğitim sonunda başarı gösteren dağcılar, federasyonca Muş'ta düzenlenecek eğitimin bir sonraki etabına katılma imkanı bulacak.

Ölen arkadaşlarını andılar

Zigana Dağı'ndaki kampta eğitim veren dağcılık eğitmeni Muhammet Raşit Adıgüzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampa Hakkari'den katıldığını söyledi. 

Zigana Dağı'nda 2009 yılında yaşanan çığ felaketinde 10 dağcı arkadaşlarını kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını belirten Adıgüzel, arkadaşlarını, ölüm yıl dönümlerinde düzenledikleri kampta, çığın gerçekleştiği yerde andıklarını ifade etti.

Adıgüzel, federasyonca belirlenen eğitimlerin 4'ü yazın, 4'ü kışın olmak üzere 8 etaptan oluştuğunu ve bu eğitimlerin 5'incisini Zigana Dağı'nda gerçekleştirdiklerini; kursiyerlerin, sıfırın altında 35 dereceye kadar dayanıklı çadırlarda konaklayarak dayanıklılıklarını güçlendirdiklerini anlattı.

Adıgüzel, eğitimin sonunda yapılacak yazılı ve sözlü sınavda başarı gösteren kursiyerlerin bir üst eğitime katılmaya hak kazanacağını bildirdi.

Gümüşhane Dağcılık İl Temsilcisi Yılmaz Şahin de federasyonca planlanan kış eğitiminin, dağcıların zorlu doğa ve kış şartlarında hayatta kalabilmelerini amaçladığını vurguladı.

Katılımcıların 2 bin 50 rakımlı Zigana Dağı'nın Kepenek zirvesinde eğitimlerini başarıyla tamamlamaya çalışacaklarına işaret eden Şahin, eğitimin Zigana Dağı'nda yapılması konusunda duyarlılık gösteren TDF yetkililerine teşekkür etti.

"Karda çadırda kalmak çok zor"

Eğitime Aydın'dan katılan kursiyer Fatma Berna Alkarlı, kursun ilk 4 etabını başarıyla tamamlayıp 5'inci etabına Zigana Dağı'nda katıldığını söyledi.

Kaliteli ve özverili bir eğitimden geçtiklerine vurgu yapan Alkarlı, "Doğada kış koşullarında hayatta kalabilmek için neler yapılabileceğini öğreniyoruz. Karda çadırda kalmak çok zor. Burada bu şartlarda hayatta kalmak bizim için önemli bir deneyim oluyor." diye konuştu.

Alkarlı, kadınların dağcılık sporuna özendirilmesi için projeler yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Zigana Dağı'nda, 25 Ocak 2009'da yürüyüşe çıkan Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) üyesi 17 kişi çığ altında kalmıştı. Olayda Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsaoğlu, Dursun İnan ve Hüsniye Sarıbıyık hayatını kaybetmişti. Olayın ardından Gümüşhane Valiliğince dağcıların çığ altında kaldığı bölgeye "Çığ Şehitleri Anıtı" yapılmıştı.
Editör: TE Bilisim