Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, çayın bölge ve ülke için sosyal bir ürün olduğunu belirtti.  Akman, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'ye kaçak yollardan getirilen tarım ürünleri ile ilgili sorunların hızla arttığını ifade etti.  

Doğu Karadeniz Bölgesi ve Rize'nin vazgeçilmez ürünü olan çay sektörünün ve üreticilerinin sorunlarının çözümünde herkese görev düştüğünü vurgulayan Akman, şunları kaydetti, “Doğu Karadeniz Bölgesinde ekonominin can damarı olan 2019 yılı yaş çay kampanyasının başladığı şu günlerde, Sürgünün tüm bölgede aynı anda gelmesi, Ramazan ayı olması dolayısı ile çok yoğun çay hasat yerine günlük satacakları miktar kadar kaliteli ürün toplamaları hem kalite artışını sağlayacak, hem de yoğun çay toplanmasının önüne geçilecektir. Yaş çay toplama işi yabancı işçilere yaptırıldığında kilo işi çay toplatılması kalite kaybına neden olmaktadır. Kalitesiz hammaddeden kaliteli kuru çay yapmak mümkün değildir. Toplanan çayın uzun süre saklanması mümkün olmadığından, Yaş Çayın en iyi saklandığı yer bahçede, dalında olduğu unutulmamalıdır. Ürünümüze başkaları değil üreticiler olarak kendimiz sahip çıkmalıyız. Çay sektörünün sürdürülebilir olması bu bölgede yaşayanların ürüne sektöre sahip çıkmasıyla mümkündür” dedi.

Taviz Verilmemeli

Akman sektörün sorunlarına vurgu yaprak, “Doğu Karadeniz Bölgesi ve Rize’nin vazgeçilmez ürünü olan Çay sektörünün ve üreticilerinin sorunlarının çözümünde herkese görev düşmektedir. Çay üreticisi zor şartlarda çalışarak gelir elde ettiği ürünlerine sahip çıkmalı, Çay`, bölge ve ülkemiz için Sosyal ve ekonomik bir üründür. ÇAYKUR çay üreticisinin ve çay sektörünün teminatıdır. Ülkemizde çay yetiştirilecek ve çay sektörü yaşayacak ise Çaykur ve Özel sektör kesinlikle var olmalı,  Üretici ÇAYKUR’a ve ürününe sahip çıkmalıdır. Çaykur ve özel sektör Çay fabrikaları sektörün sorunlarının çözümünde bu sektörün yaşaması için gayret göstermeli üretici; kaliteli yaş çay üretiminden, firmalar kaliteli kuru çay üretiminden taviz verilmemelidir. Tarım sektöründe aracıların değil; Üretenin alın terinin karşılığını aldığı Çiftçilerin gelirini arttırıcı tedbirler arttırılmalı ve desteklenmelidir. Ülkemizde ve bölgemizde tarımla ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Tarımın ve Hayvancılığın her kademesinde zorluğa katlanan, tüm zorluklara rağmen üretimi ve verimliliği arttırmak insanların tüketim ihtiyaçları için çalışan, tüm çiftçilerimizin dünya çiftçiler Günü’nü kutlar; 2019 yılı yaş çay kampanyasında üreticilerimizin sorunsuz, sağlıklı, verimli, bol ürün ve kazanç elde etmelerini diliyorum” ifadelerini kullandı.
İlyas GÜR
 
Editör: TE Bilisim