Trabzon’da bir otelde gerçekleşen ve bin kişin üzerinde katılımın olduğu iftar programına; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri; Ayşe Sula Köseoğlu, Muhammet Balta, Adnan Günnar, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, İl Emniyet Müdürü Ahmet Hakan Arıkan, Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, İlçe Başkanları, İlçe Belediye Başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda bürokrat katıldı. Programa katılan Bakan Soylu şehit aileleri ile sohbet etti. Burada açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamasında; “Bu vatan için şehit olan aziz şehitlerimizin bize emaneti olan bir büyük yüke, acıya ama bir büyük gurura omuz verdiğimiz, bizim ortak olmaya çalıştığımız çok kıymetli şehit ailelerimiz, yaşanabileceklerin en büyüğünü elde eden gazilerimiz, çok kıymetli hemşerilerim öncelikle sizlerle bu güzel iftar sofrasında bir arada olmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum” dedi.

Evlatlarımız Mücadele Veriyor

Bakan Soylu açıklamasında şunları kaydetti; “Her birimiz bir yerdeyiz. Biz bize verilen emanetin ne olduğunu bilinci içerisindeyiz.  Bu emanetin bu topraklarda bizi nasıl büyük bir sorumluluğa kaydettiğini biliyoruz. Biz sadece bu sofraların etrafında iftar açmadık. Bu ülkeye yapılmak istenenlere karşı değerlerimizi, kültürlerimizi, birbirimizi, anne baba sevgimizi, komşu hassasiyetimizi, insanlarımızı, dinimizi, inancımızı, milliyetimizi ve tüm değerlerimizi unutmadığımızı bu sofraya oturarak bir kez daha hatırladık. Bu sofraların etrafında sadece oruç açmıyoruz. Yaptığımız ibadetlerin kalbimize ne verdiğini gönlümüze ne ortaya koyduğunu ve bizim birbirimizden ayrılmadığımızı ifade etmeye çalışıyoruz. Biz zor bir coğrafyadayız bunu biliyoruz. Ama Allah’ta biliyor ki o kadar bereketli o kadar rahmetli bir coğrafyadayız. Biz burada açıyoruz ama bizim evlatlarımız şuan da Siirt’te 5 teröristti etkisiz hale getirdiklerini söylediler. Bizlerin huzurlu bir şekilde özellikle burada bulunan ailelerin kendi duyguları içerisinde yarına rahat adım atabilmelerini temin edebilmek için evlatlarımız büyük bir mücadele veriyor.”

Güçlü Olmak Zorundayız

“Bu memleket özgürlüğü için, bağımsızlığı için, bu memleket dünyaya söyleyeceği sözün hüküm olabilmesi için her bedeli bu topraklarda ödemiş ve ödemeye de hazır bir memleket, asil millettir” diyen Soylu şunları kaydetti; “Bunu net bir şekilde söylemek istiyorum. Ocağına ateş düştüğü an bunu hisseden sizler bunu en yüksek derecede biliyorsunuz. Biz inanıyoruz ki onlar bizim şehitlerimizdir. Onların cennetin en güzel köşesindeler. Bu geçici dünyada aslında bir imtihandayız onlar biz belki öldüklerini zannediyoruz ama onlar diridirler ve bizlerle beraberdirler. Hayatımda en zorlandığım anlar bir şehit babası ve annesiyle yüz yüze ya da o şahadet gerçekleştikten sonra telefonda taziye yapma anıdır. Eziliyorum. O büyük anlayış karşısında. Onların söyledikleri her söz beni kişisel olarak nokta haline getiriyor. Sanki teselli edilecek bizmiş gibi hissediyorum. Anneler, kardeşler, evlatlar hep beraber adım atarlar. Bu memleketi başka memleketlerden, bu milleti a milletlere ayıran hasretler vardır. Bu hasretleri hep yaşıyoruz. Biz büyük ve asil bir milletiz. Hep beraber dua ettik. Bilesiniz ki her türlü tedbiri alırız ama her şeyi yapan biz değiliz. Her şeyi yapan her şeye karar veren Allah’tır. Elbette yapacak çok daha işimiz var. Öncelikle birlik ve beraberliğimizi hep birlikte kucaklamalıyız. Bu coğrafyayı birbirine kırdırmaya çalışıyorlar. Kimsenin nefes almasını istemiyorlar. O yüzden güçlü olmak zorundayız.” 

Çok Çalışmalıyız

Bakan Soylu son olarak konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Kimsenin bizim coğrafyamız da bize karşı bir hikaye çizmesini istemiyoruz. Onun için güçlü olmak zorundayız. Bir taraftan çok çalışmalıyız.  Bu musibetlerden, belalardan bu ülkeyi kurtarmak istiyoruz. Yarınlara güçlü bir şekilde adım atmak istiyoruz. Biz bizim çektiklerimizi bizden sonra ki nesiller PKK’sını, DEAŞ’ını, FETÖ’sünü, KCK’sını ve batının kurduğu oyunlarını, tuzakları bir daha görmesinler diye güçlü olmak istiyoruz. Güçlü bir Türkiye mirası bırakmak istiyoruz. İstenilen size layık olmaktır. İstenilen her birisi vücudunda bizim için onur nişanesi olan gazilerimize layık olmaktır. Bize yorulmanın, sıkılmanın, üşenmenin yasak olduğunu gözlerinizle ve anlayışınızla anlatıyorsunuz. Allah tuttuğunuz oruçları kabul etsin. İnşallah bayramı yaşamayı hep birlikte buluşmayı, küslükleri kaldırmayı, kardeşliği hep birlikte daha iyi bir şekilde yükseltmeyi Cenab’ı Allah bu milletimize nasip etsin. Allah sizlerden tekraren razı olsun.”

Bir Ve Beraber Olmalıyız

Bin kişinin üzerinde katılımın olduğu yemekte açıklamalarda bulunan Trabzon Valisi Yücel Yavuz, “Manevi duyguların en yoğun yaşandığı Ramazan ayının sonuna geldik. İnsani duyguların en çok yaşandığı, ülkemizde İslam aleminde birlik ve beraberliğin en çok yaşandığı aydayız. Ramazan ayını huzurlu geçiriyoruz. Bu güzel organizasyona teşriflerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Allah-u Teala kıldığımız namazları, yaptığımız duaları, ibadetleri ve tuttuğumuz oruçları kabul etsin. Ramazan bayramınızı tebrik ediyorum. Bu anımızı ve günümüzü yaşamayı bize canlarını feda ederek sağlayan bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Gazilerimize acil şifalar diliyorum” diye konuştu. İftar Programının ardından Bakan Soylu teravih namazı için Arsin İlçesi Yeşilyalı Kur’an Kursu’na geçti. Ardından Trabzon’da sahur programında STK’lar ile bir araya geldi. 

Sonay ÇALUK
 
Editör: TE Bilisim