Jeoloji Mühendisleri Odası Rize İl Temsilcisi Jeoloji Yüksek Mühendisi Hakan Yanbay, Karadeniz de son dönemde yaşanan afetlerin doğal ve doğal olmayan yollardan meydana geldiğini ifade etti. Yanbay, “Doğal afetler bölgenin aşırı yağış alması, topografyası ve tabi konumundan kaynaklanmaktadır. Özellikle arazı çalışmaları gözlemlediğim köylerde yol yapımı var. Yapılarda dikkat edilmesi gereken teknik yollar yapsak bile mülkiyet problemleri devreye giriyor. Bu da arazilerde olmaması gereken yerlerde yol yapılıyor” dedi. İşte Yanbay’ın o açıklamaları:

Bunun En Tipik Örneği…

Bir önemli şeyde ana dere yataklarının daraltılmasıdır. Bir dereyi hali hazırda aktığı güzergâh olarak değerlendirmeyeceksin. Dere bizim arazide düz olarak gördüğümüz alüvyönel sahasından belli zamanlarda yer değiştiriyor. Eğer derenin alüvyönel sahası içerisindeki taşkınlık yapabilecek alanı belirlemeden tahkimat yapılarak derenin akışını kısıtlayıp dar bir kanal içerisinde akış sağlanırsa özellikle şiddetli yağışlarda bu sıkıntı yaratıyor. Bunun en tipik örneği Salarha Vadisi, Güneysu Vadisi ve Askoroz Vadisidir”

Olumsuz Sonuçlar Veriyor

“Bu vadileri incelediğimizde derenin taşkın yapabilecek alan sınırları kanımca sağlıklı olarak belirlenmediğinden dere adeta bir dar kanal içerinde alınmakta, bu da olumsuz sonuçlar vermektedir. Yan derelerin ıslahı yapılarak, derelerin üzerine, cami yaş çay alım yeri yapıyorlar DSİ bilimsel çalışma yaparak derelerin taşma sahasını belirlemelidir. Devlet imar barışını yeniden değerlendirmelidir. Mühendis hizmeti alınmayan ilgili mühendisin görüşü olmadan yapılan binalar imar barışından faydalanmamalıdır. Yeniden imar barılı gözden geçirilmelidir” 
 

Editör: TE Bilisim