Trabzon’da geçtiğimiz aylarda, yeni hizmet binasına taşınan İŞKUR Trabzon, kalabalık iş kuyrukları ile gündeme gelmeye devam ediyor. İskenderpaşa Mahallesi’nde bulunan eski hizmet binasından, Maraş Caddesi’nin PTT binası karşısında yer alan mevkiye taşınan İŞKUR Trabzon, yeni binasında da iş kuyruğundan kurtulamadı. Söz konusu hizmet binasının girişinin Maraş Caddesi üzerindeki bir kaldırımda yer alaması, iş başvurusu için kuruma gelen vatandaşların kaldırımı kapatmasına neden olurken, diğer vatandaşlar tarafından ise ‘’caddenin en gözde yeri, iş yerlerinin göbeği kuyruk gittikçe büyüyor, Allah aşkına bu kurum burada olur mu?’’ gibi yorumlar yapıldı. 

Kuyruk Nedeni Belli Oldu 

Öte yandan İŞKUR Trabzon yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre, söz konusu kuyruğun ‘’Toplum Yararına Projeler’’ başvurları nedeniyle oluştuğu öğrenildi. Proje başvurularının bugünden itibaren başlayıp, Cuma gününe kadar devam edileceği ve kura usulü ile seçim yapılacağı ifade edildi. 500 KİŞİ ALINACAK 5 gün sürecek proje başvurusunda ise, 500 kişinin alınacağı öğrenildi. Kuyruğun bu denli fazla olmasının ise bu sayıya bağlandığı ifade edildi. 

Toplum yararına program (typ) nedir? 

İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından uygulanan programlardır. 

Katılım şartları nelerdir? 

Kuruma kayıtlı işsiz olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, Emekli ve malul aylığı almıyor olmak, Öğrenci olmamak (açıköğretim ve açık lise öğrencileri hariç), 

Katılımcılar nasıl seçilmektedir? 

Katılımcıların seçiminde uygulanan 3 ayrı yöntem bulunmaktadır. Her Programın niteliğine göre bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından belirlenir. Noter kurası yöntemi, Liste yöntemi, Yüzde seksen noter kurası, yüzde yirmi liste yöntemi. İstihdamında güçlük çekilen aşağıdaki gruplar Birinci Liste, bunlar dışında kalanlar İkinci Liste olacak şekilde tasnif edilecektir. Aşağıdaki grupların hepsi Birinci Liste’ye dâhil edilecek olup, gruplar arasında herhangi bir öncelik sıralaması bulunmamaktadır; Birinci listedeki başvuranlar tamamlanmadan 2. listeden başvuranlar yararlanıcı olamayacaktır. Kadınlar, 35 yaş üstü bireyler, Engelliler, Eski hükümlüler, Terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar, TYP’nin başvuru süresi sona erdikten sonra yeni katılımcı başvurusu alınamaz. 2017 yılında, TYP katılımcı seçiminde hakkaniyetin ve toplumsal huzurun sağlanması adına ‘’başvuru başlangıç tarihi aynı olan TYP’lere Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre (ADNKS) aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca birinin katılabileceği’’ ve ‘’ADNKS’ye göre aynı adreste oturanların, programa başvuru yapılan tarih dikkate alınarak gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri toplam kazançlarının net asgari ücretin üç katını aşması halinde söz konusu adreste oturan kişilerin TYP’ye katılamayacağı’’ yönünde de düzenlemeler getirilmiştir.
 
Katılımcılara hangi ödemeler yapılmaktadır? 

Asgari ücret (2.020,90 TL) Vergi ve sosyal güvenlik prim giderleri (1.113,14 TL) TYP HANGİ ALANLARDA UYGULANMAKTADIR? Çevre temizliği Kamusal altyapının yenilenmesi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması Restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması Ağaçlandırma Park düzenlemeleri Vadi ve dere ıslahı Erozyon engelleme çalışmaları TYP UYGULAMA SÜRESİ KAÇ AYDIR? TYP uygulama süresi, her bir program için en fazla 9 aydır. 27.09.2017’de, 01.01.2018’den itibaren başlangıçta sözleşmede belirlenen TYP süresinin sonradan uzatılamayacağına dair hüküm getirilmiştir. 

TYP’DE HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ NE KADARDIR? 

TYP’de haftalık çalışma süresi kırk beş saattir. 

Kimler typ’den yararlanamaz? 

İŞKUR tarafından düzenlenen bir kurs veya programdan (girişimcilik eğitim programı ve çalışanların mesleki eğitimi hariç) yararlanmış olan işsiz 6 ay geçmeden TYP’ye başvuramaz. Mazeretsiz olarak TYP’den ayrılanlar veya kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz. Yararlandığı TYP bittikten sonra Kurum tarafından teklif edilen niteliklerine uygun en az üç iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz. Herhangi bir kurs ya da programa katılmama yönünde yaptırım uygulanan kursiyer veya katılımcı yaptırım süresince TYP’den de yararlanamaz. Devam ettiği bir TYP ile mazeretli ya da mazeretsiz ilişiği kesilen katılımcı aynı TYP’ye tekrar katılamaz. 

Typ’den ikinci kez yararlanılabilir mi? 

TYP’den programa başlandığı tarihten itibaren bir sene içinde en fazla 9 ay süreyle yararlanma imkânı bulunmaktadır. Ancak, 9 ay bittikten sonra 3 ay bekleyerek yeni bir programdan faydalanılabilmektedir. Bir katılımcı 27.09.2017 tarihinden itibaren TYP’den en fazla 24 ay yararlanabilir. 

TYP’DE İZİN SÜRESİ VE DEVAMSIZLIK HAKKI NE KADARDIR? 

Katılımcıların TYP’ye devamı zorunludur. Ancak katılımcılar, yüklenici ve Kuruma bilgi vermek ve Kurum ve yükleniciden onay almak şartıyla TYP süresince 14 gün ücretsiz izin kullanabilmektedirler.Ücretsiz izin kullanılan dönemde katılımcıya herhangi bir ücret ödenmez.
 
Yüklenici Sorumlulukları 

Katılım şartları ve diğer tüm şartlara ilişkin bilgi ve belge kontrolünden yüklenicinin sorumlu olduğuna ve yüklenicinin bu sorumluluğunu yerine getirmemesinden dolayı oluşabilecek her türlü fazla veya yersiz ödemenin yükleniciden yasal faizi ile birlikte tahsil edileceğine dair hüküm getirilmiştir. Yüklenicinin katılımcılar için vergi ve sosyal güvenliğe ilişkin ödemeleri ilgili kurumlara yapmaması durumunda yükleniciye süreli ihtarda bulunulacağına, verilen süre içerisinde ilgili ödemelerin yapılmaması durumunda yüklenici kurum ile düzenlenen tüm TYP’lerin sonlandırılarak yüklenici ile otuz altı ay süreyle bu yönetmelik kapsamında kurs ve programlar düzenlenmeyeceğine ilişkin hüküm getirilmiştir. TYP’lerde yüklenici kuruma yapılan ödemelerden yüklenici kurum gerekli ödemeleri yaptıktan sonra fazla tutar kalması halinde, söz konusu tutarın Kuruma iade edilmesi gerektiğine dair hüküm getirilmiştir
Editör: TE Bilisim