TOBB’un organize ettiği Türkiye Ekonomi Şurası’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Maliye Bakanı Naci Ağbal katıldı. TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen Türkiye Ekonomi Şurası’nda Türkiye’deki oda ve borsaların meclis ve yönetim kurulu başkanları da hazır bulundu. Toplantıda TTSO’yu Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve Başkan M. Suat Hacısalihoğlu temsil etti.

Hacısalihoğlu Karadeniz Bölgesi’nin Sözcüsü Oldu

Türkiye Ekonomi Şurası’nda, açılış konuşmalarının ardından Türkiye’nin önde gelen odalarının temsilcileri, bulundukları bölgelerin taleplerini dile getirdikleri birer konuşma yaptı. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Karadeniz Bölgesi’ndeki 18 ilin taleplerini dile getirdiği konuşmasında, turizm, tarım, ulaştırma, cazibe merkezleri, demiryolu ve yeni projeler konusunda taleplerde bulundu, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
 
“Ana Konu Turizm Oldu”


Hacısalihoğlu, Türkiye Ekonomi Şurası’nda Karadeniz Bölgesi’ndeki 18 ilin ortak görüşlerini ve taleplerini Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlara sunduğunu belirterek, şunları söyledi:

 “Konuların esas başlığını turizm oluşturuyor. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanımız Karadeniz Bölgesi’ni yeni turizm alanı ilan etti. Buna bağlı olarak da turizmin gelişmesi konusunda tanıtım faaliyetleri yaptık. Katar Emiri’nin Trabzon’a gelmesi önemli bir reklam unsuru oldu. Özellikle Körfez ülkelerinde çok sevilen Cumhurbaşkanımızın da Katar Emiri ile Trabzon’da bulunması nedeniyle şehrimizin de ayrı bir reklamı oldu. Bu nedenlerle Cumhurbaşkanımıza teşekkür ettik. Turizmde kamu ve özel sektörün yatırımlarının desteklenmesi konusunda talepte bulunduk.”

 “Çay Ve Fındıkla İlgili Talepleri İlettik”

Başkan Hacısalihoğlu, tarım konusunda da bölgenin taleplerini dile getirdiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Çay Kanunu’nun çıkarılması ve KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi talep edildi. Bölgede fındık alanları artırılmadan, birim alanda daha fazla fındık üretilmesiyle ilgili, yaşlı fındık bahçelerinin yenilenmesi konusunda Tarım Bakanlığı’nın desteği talep edildi. Yapılacak yenilenmeyle verimin 3 katına çıkacağı aşikardır. Fındık hiçbir ithal girdisi olmadan yıllık yaklaşık 3 milyar dolar civarında ihraç girdisi olan bir ürünümüzdür.  Bu yüzden çok daha fazla desteklenmelidir. Bu yöndeki taleplerimizi ilettik.”

 Çevre Yolları Ve Demiryolu Talepleri

Hacısalihoğlu, ulaşımla ilgili taleplerin de iletildiğini vurgulayarak, “Sahil yolu tamamlandı fakat sahildeki büyükşehirlerde trafik çok yoğun oluyor. Sahil şeridimiz Kazakistan’a kadar giden TIR’ların güzergahı olması nedeniyle belirli mevsimlerde aşırı yoğunluk olmaktadır. Bununla ilgili çözüm olarak da büyükşehirlerde çevre yollarının bir an önce hayata geçmesini talep ettik. Demiryolu raylı sistem talep edildi. Samsun’dan Sarp’a kadar istenen bir demiryolu var. Aslında bizim talebimiz Batum’dan üçüncü Boğaz Köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne kadar sahil demiryolunun yapılması yönündedir. Yine illerimizin istediği sahilden iç bölgelere dikey bağlantılı demiryollarının yapılmasıdır. Bu taleplerimize konuşmamda yer verdim” dedi.

 Cazibe Merkezleri Konusu

Türkiye Ekonomi Şurası’nda yaptığı konuşmada yeniden belirlenen cazibe merkezleri konusuna da değindiğini vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Trabzon ve Samsun’un cazibe merkezleri kapsamına alınmasını istedik. 9. Kalkınma Planı içinde ülkenin gelişmesine bağlı olarak 12 il Cazibe Merkezi seçilmişti. 7 tanesi yeni yapılan düzenlemeye alındı. Trabzon, Samsun, Sivas, Konya ve Kayseri dışarıda kaldı. Bunların da cazibe merkezleri kapsamı içine alınmasını talep ettik. 5 ilin cazibe merkezi yapılması devlete çok büyük yük olmayacaktır ama yaratacağı KDV açısından büyük katkısı olacaktır.” Hacısalihoğlu, Zonguldak’ta sonlanan maden sahasında geliştirilecek yeni projeyle bölgenin ekonomiye katkısının sağlanması adına yapılacak çalışmalara destek talep ettiklerini de sözlerine ekledi.
 
Editör: TE Bilisim