ABD’ye yaklaşan kasırga, sadece güney kasabası Roche-a-Bateau’da yaklaşık 50 kişinin hayatına mâl oldu.

Roche-a-Bateau’nun hemen yanındaki Jeremie şehrindeki binaların yüzde 80’i yerle bir oldu. Sud bölgesinde ise 30 bin ev yok oldu.

Salı günü kayıpların 100’ün üzerinde olduğunu bildiren hükümet yetkilileri, son açıklamalarında, ölü sayısını 283 olarak duyurdu.

Haiti’deki kayıpların büyük kısmı, güney kıyılarındaki kasabalar ve balıkçı köylerinde yaşandı. Birçok insan ağaçların, uçuşan enkaz parçalarının altında kalarak ve taşan nehirlerde öldü.

Bahamalar, Dominik Ve Küba

Karayipler’de son 10 yılın en şiddetli kasırgası olarak kayıtlara geçen Matthew, Bahamaları da etkiledi.

Burada ağaçlar devrildi, elektrik hatları kesildi. Fakat şimdiye kadar herhangi bir kayıp haberi gelmiş değil.

Dominik Cumhuriyeti’nde de yıkılan binalar ve toprak kayması nedeniyle en az 4 kişi hayatını kaybetti. Kasırga Küba’nın doğu ucunda da etkili oldu. Baracoa kentinde onlarca ev zarar gördü.

Birleşmiş Milletler (BM) ülkede 350 bin kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Amerikan Kızıl Haçı Sözcüsü Suzy DeFrancis, önceliğin ülke gelenlinde telefon bağlantılarını çalışır hale getirmek olduğunu söyledi. ABD, dokuz helikopterle bölgeye yiyecek ve su götürdü.

ABD Dehşet İçinde Bekliyor

ABD'nin Güneydoğu kıyılarını vurması beklenen ve 2 milyondan kişinin tahliye edilmesine yol açan kasırga nedeniyle Florida, Güney Carolina, Kuzey Carolina ve Georgia eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edildi.

Yetkililer, kıyı bölgelerde yaşayan Amerikalıların en az 3 gün yetecek kadar su ve gıda stoku yapmaları konusunda uyardı. Ayrıca olası elektrik kesintilerine karşı cep telefonlarını şarj edebilecek yedek pil bulundurmaları istendi.
ABD ordusu da bölgeye ek asker, paletli araçlar ve helikopter gibi acil durum donanımları gönderildiğini açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama, “Kentinizde tahliye emri varsa ciddiye almalısınız” yönünde açıklama yaptı. Florida Valisi Rick Scott, “Matthew Florida’yı doğrudan vurursa felaketle sonuçlanabilir. Hazır olmalısınız” dedi.
Dün ajanslara düşen fotoğraflarda Florida’dan ayrılan ABD’lilerin otoyollarda uzun kuyruklar oluşturduğu görüldü. Kasırganın etkili olması beklenen bölgelerdeki süpermarketlerde raflar boşaldı.

Kasırganın Saatteki Hızı 230 Km’ye Ulaştı

ABD Ulusal Kasırga Merkezi'nin verilerine göre; kasırgalar 1 ile 5 kategori arasında sınıflandırılıyor. Haiti'deki kasırga dördüncü kategori olarak belirlendi. Fırtınanın hızının, Haiti üzerinde saatte 230 kilometreye ulaştığı belirtildi.

Birinci kategori kasırganın saatteki hızı 119-153, ikincinin 154-177, üçüncünün 178-208, dördüncünün 209-251 kilometre arasında değişiyor.
Beşinci kategorideki kasırgalar ise saatte 252 kilometre ve daha da üstü hıza ulaşıyor.
 

Editör: TE Bilisim