Ramazan ayının gelmesiyle beraber semt pazarları oldukça yoğunlaşmaya başladı.
 
Kimisi alışverişini marketlerden yapmayı tercih ediyor, ama halkın çoğunluğu taze meyve sebze için semt pazarlarını tercih ediyorlar. Yenimahalle’deki semt pazarına gittiğimizde orada Ramazan’ın gelmesiyle beraber fiyatlarda pek bir artış göremedik. Çünkü Trabzon’un civar köylerinden gelen kadınlarımız bahçelerindeki mahsullerini gelip orada kendi harçlıklarını çıkarmak için satıyorlar. Onlarla konuştuğumuzda ise kendileri de fiyatlarda bir artış yapmadıklarını söylüyorlar. Kıt kanaat kendilerini geçindirmeye çalışıyor. Onların da şikâyetleri var. Tek istekleri temiz ve üstü kapalı bir Pazar alanı. Çünkü yağmur yağdığı zaman ve soğuk havalarda çok sıkıntı çekiyorlar. Kadınlarımızla sizler için küçük bir sohbet gerçekleştirdik.
 
Fiyatları Değiştirmedik
 
Ayşe Yılmaz: Aslen Akçaabatlıyım ama Beşirlide oturuyorum.  Ramazan geldiğinde pazardaki yoğunluk sayısı biraz arttı. Ama fiyatlarımızda hiçbir değişiklik yapmadık. Ne yaparsak yapalım fiyatlar aynı. Arttırdığımız zaman da müşterimiz yok azalttığımız zaman da müşterimiz yok. Allah’a şükürler olsun ki kendimizi geçindirebiliyoruz. Eşim çiftçi emeklisidir. Bende burada bahçemdeki mahsulleri haftada bir gelirim satarım.
 
Bir Aylıkla Ev Geçinmiyor
 
Fadime Çakmak: Derecikten geliyorum.  Eşim seneler önce rahmetli oldu. Ondan kalan bir maaşım var. Ama bir aylıkla da olmuyor. Arada bir buraya geliyorum. Ama uzun zamandır da geldiğim yoktu. Fiyatlarımda da artış yapmadım. Arkadaşım da bana mahsullerini veriyor arada sat diye. Ama alan yok ki, öylece duruyorlar.
 
Güvenilir Olmak Güven Veriyor

 
Gülizar Teyze:  Ramazan olsun yada olmasın. Her zaman malımı fazla fazla ve uygun fiyata veririm. Mesela bir ürünü eğer arkadaşım yanımda 7 liraya satıyorsa ben 6 buçuk liraya satarım. Müşterilerimden ve işlerden Allah’a şükür ki memnunum. Mesela inek bakıyorum. İneğin sütünü buraya her hafta getiririm. Müşterilerim hiç bakmadan alıp giderler. Güvenilir olmak bana da güven veriyor.
 
Naylonlara Sarılıyoruz
 
Emine İlyas: Akçaabat Yıldızlıda oturuyorum. Sabahın erken saatlerinde marullarımı topladım pazara getirdim. Roka ve enginar getirdim. Enginar burada çıkıyor ama kimse almıyor. Burada yağmurdan korunmak için naylonlara sarıldık ve üşüdük. Moloz’daki kadınlar pazarına da gidiyorum, buraya da geliyorum. Orda da fiyatlar aynı. Mevsimine göre burada ne çıkarsa satıyoruz. Ramazan geldi bizim işlerimiz biraz arttı. İnsanlar normal marketler yerine artık sebze alış verişini pazarlardan yapıyor. O sebeple haftalık sebze alışverişini de gelip buradan yapıyorlar.
 
Başbakan’a Anlatsan Ne Çare!

 
Emine Teyze: Akçaabat Yeşiltepe Köyü’nden geliyorum. 4 seneden beri buraya geliyorum. Buraya mal olarak bir şeyler getirdiğin zaman satışın iyi oluyor. Hormonlu ürünler artık insanlara hoş geliyor. Burada yağmurun altında ürünlerimizi satmaya çalışıyoruz. Trabzon’un üstü kapalı pazarı yok. Moloz’daki Kadınlar Pazarı bile su akıtıyor ve yıkılmaya yüz tutmuş. Bunları Başbakan’a anlatsan ne çare..Temiz ve ferah bir kapalı Pazar istiyoruz.
 
Çok Pahalı Diyorlar
 
Lahanacı teyze: Ben Fazla mal ile gelmiyorum pazara. Erdoğdu mahallesinde yaşıyorum kendim yetiştiriyorum. Bahçem büyük değil yetiştirebildiğim kadar satıyorum. Karalâhana yetiştiriyorum onu da elli kuruşa veriyorum. Bir lira ya versek çok pahalı diyorlar. Ramazan da zaman yapmadık. Elimizde ki malı satmaya çalışıyorum.
 
Geçinmeye Çalışıyorum
 
Havva Kırcı: Satışlar idare ediyor. Ramazan’da zam yapmadık değişen bir şey olmadı. Biz her zaman aynı fiyata satarız. Tek başıma yaşıyorum emekli değilim .burada sattığım ürün ile geçimimi sağlama çalışıyorum. Lahanayı, marulu bir liraya satıyoruz. Yinede pahalı geliyor. Bizim ramazan ayında farklı uygulamamız olmaz.
 
Satış Yapamıyoruz
 
Hacer Sarı: Ramazan’ın gelişi ile fiyatlarda bir değişme olmadı. Yetiştirdiğimiz ürünleri gelip burada satıyoruz. Zam yapsak çok pahalı diyorlar satış yapamıyoruz. Tek başıma yaşıyorum eşim vefat etti. Geçimimi buradan sağlamaya çalışıyorum. Çocuklarım uzakta onlara yük olmak istemiyorum. Hiçbir gelirim olmadığı içi de yetiştirdiğim sebzeleri satmaya çalışıyorum. Marulu, lahanayı bir liraya satıyoruz eriği iki buçuk liraya satıyoruz. Yinede İnsanlara pahalı geliyor.
 
Aileme Destek Olmaya Çalışıyorum
 
Fatma Aydemir:  Akçaabatlıyım buraya gelip hem yetiştirdiğim ürünleri satıyorum. Hem örgü yapıp satıyorum. İnek püskülleri yapıyorum. Aileme destek olmaya çalışıyorum. Bizimde bir katkımız olsun istiyoruz ailemize. Burada lahana, pazı, süt satıyorum. Ramazan’da fiyatlarda bir artış yapmadık Ramazan’dan önce ne ise şimdi de aynı.
 
Katkısız Ürünler Satıyoruz
 
Sevgi Kandemir: Ramazanın gelişi ile süt ürünlerinde bir artış yaptık. Emeğimizin karşılığını almaya çalışıyoruz. Sattığımız ürünlerde katkı maddesi yok. Hepsi organik. Yumurta, peynir, yoğurt hepsini kendimiz yapıyoruz. Vatandaş geliyor çok pahalı diyor. Ama bizde geçimimizi böyle sağlamaya çalışıyoruz. Burada bizden ürün alan insanlar belli. Aynı insanlar alıyor zaten bazen sipariş üzerine de getiriyorum buraya ürün. Geriye mal da götürmek istemiyoruz. Getirmesi götürmesi çok zor oluyor.
 
Fiyatlar Değişmedi
 
Memnune Tarakçı: Sebze fiyatlarında hiçbir değişiklik yapmadık. Önceden nasılsa hala aynı fiyatlar. Getirdiğimiz ürünleri satıyoruz. Geri götürdüğümüz pek olmuyor. Süt ürünlerinde çok az bir artış yapıldı. Sütü üç liraya veriyoruz. Yoğurt kutusuna göre değişiyor.  Şimdilik idare ediyoruz.
 
Satışlar İyi Değil
 
Melahat Ergün: Satışlar hiç iyi değil. Fiyatlarda bir değişiklik olmadı. Yine de millete pahalı geliyor. Köylü daima eziliyor. Herkes ucuz sebze süt ürünü istiyor. Biz buraya her şeyden önce düzgün bir Pazar yeri istiyoruz. Yetkili kişilerden bu alanda bir şeyler yapılmasını bekliyoruz.
 
Kimseye Yük Olmak İstemiyorum
 
Neriman Köse: Ramazan’ın gelişi ile fiyatlarda büyük bir artış olmadı. Süt ürünlerinde az bir artış oldu o kadar. Zaten pekiyi değil satışlar. Köyden buraya kadar getiriyoruz. Eşim vefat etti. Çocuklarıma yük olmak istemiyorum. Kendi geçimimi kendim sağlama çalışıyorum.
 
Sonay Çaluk-Elif Çelik


 

Editör: TE Bilisim