Karadeniz'de kirlilik nedeniyle bakteriyel tek hücreli organizmalar arttı.

Uzmanlar, denizden aldıkları örnekler üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda; aşırı kirliliğe bağlı olarak bakteriyel tek hücreli organizmaların sayısında artış yaşandığını ve balıkların besinleri arasına katılarak, besin zinciri ile deniz ekosistemininde bozulmalar olduğunu tespit etti. KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr. Coşkun Erüz, Karadeniz'de yaşanan kirliliğin denizdeki canlı yaşamını geri dönüşü olmayan bir noktaya doğru taşıdığını belirtti.

Aşırı Kirlilik Ekosistemi Bozuyor

KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi’nde görevli bilim insanları, üniversiteye ait araştırma gemisiyle Doğu Karadeniz’in çeşitli noktalarından periyodik olarak topladıkları su ve canlı örnekleri üzerinde incelemelerini sürdürüyor. Uzmanlar, aldıkları örnekler üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda, aşırı kirliliğe bağlı olarak bakteriyel tek hücreli organizmaların sayısında artış yaşandığını ve balıkların besinleri arasına katılarak, besin zinciri ile deniz ekosistemini bozduğunu saptadı. KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr. Coşkun Erüz, Karadeniz'de yaşanan kirliliğin denizdeki canlı yaşamını geri dönüşü olmayan bir noktaya doğru taşıdığını belirtti. 

Deniz Ekosistemi Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya 

Üniversiteye ait araştırma gemisiyle Doğu Karadeniz’in çeşitli noktalarından periyodik olarak toplanan su ve canlı örnekleri üzerinde laboratuar ortamında inceleme ve analiz çalışmalarına devam ediliyor. KTÜ'lü uzmanlar, aldıkları örnekler üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda; aşırı kirliliğe bağlı olarak bakteriyel tek hücreli organizmaların sayısında artış yaşandığını ve balıkların besinleri arasına katılarak, besin zinciri ile deniz ekosistemini bozduğunu tespit etti. 461 bin kilometrekarelik genişliğe sahip Karadeniz'in kıyısı olan ülkelerin atıkları nedeniyle çöplüğe dönüştüğü konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, deniz ekosisteminin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. 

Karadeniz'i Kurtaracağız

KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği Uzmanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, Karadeniz'de yaşanan kirliliğin denizdeki canlı yaşamını geri dönüşü olmayan bir noktaya doğru taşıdığını söyledi. Karadeniz'in yüzde 87'sinde oksijen olmadığı için canlı yaşamı bulunmadığına dikkat çeken Erüz, geriye kalan yüzde 13'lük kısmın ise korunması gerekirken, insan eliyle yok edildiğini kaydetti. Erüz, "İnsanoğlunun kullandığı tüm maddeleri nehirler, kıyıdan dökülen çöpler, sanayi tesislerinden bırakılan atıklar şeklinde Karadeniz'e boşaltıyoruz. Buraya giden atıklar önce mikroorganizmalara, sonra balıklara, oradan da insanların bünyesine geçiyor. Karadeniz'i kirleterek aslında bizler kendi geleceğimizi yok ettiğimizin farkında değiliz. Karadeniz'i biz el birliği vermişçesine kirletiyoruz. Ya bilinçlenerek Karadeniz'i kurtaracağız, ya da Karadeniz'i kirletmeye devam edip gelecek nesillerin yaşama hakkını elinden alacağız" dedi. 

Editör: TE Bilisim