Detoks denince akla çoğu zaman meyve ve sebze suları ile çok düşük kalorili beslenmek gelir. Peki doğru detoks tanımı nedir? Detoks; sağlıklı ve doğal ürünlerle yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmedir. Detoks; vücudun toksinlerden arınmasıdır. Toksin ise; vücutta istenilmeyen, zararlı etkileri olan ve sağlığı olumsuz etkileyen maddelerdir. Vücudumuzda bu toksinler, soluduğumuz havadan, besinlerden, sigara- alkol gibi zararlı alışkanlıklardan vb. daha pek çok sebepten birikir. Sadece sebze ve meyve suyuyla yapılan detokslar uygulandığında yetersiz kalori alımına bağlı olarak hızlı kilo verme görülür; ancak bu kayıpların %99’luk kısmı yağdan değil sadece sudan oluşur.
Vücudumuz çok akıllı bir sistemdir. Kendi detoksunu, temizliğini yapabilir. Ancak Yoğun iş temposu ve stresli yaşam, hareketsizlik, kötü beslenme, yetersiz uyku vücudunuzun detoks kabiliyetini azaltır.

Detoks zayıflatır mı?

Diyet yapacak zayıflayalar olsun yapmayanlar olsun herkes bir an önce kilolarını vermek istiyor. Bu konuyla ilgili benim de sık karşılaştığım bir sorun var. " Diyetisyen hanım şu detoks karışımı varmış içsem olur mu?" Detoks, diyet ve kilo verme ile birlikte sık sık anılsa da, detoksun asıl amacı, vücudumuzu, ilaçlar, kimyasal katkı maddeleri ve işlenmiş, sağlıksız yiyecek ve içeceklerin olumsuz etkilerinden arındırmaktır. Yani siz detoks yaparak belli oranlarda kilo verirsiniz bu doğrudur. Ancak verilen bu kilo çoğu zaman vücudunuzdaki ödemdir.


Tekrarlayacak olursak detoks ile kilo kaybı olabilir. Ancak detoks yaparken hedeflenen bu olmamalı! Hareketsiz yaşamın getirdiği ödem, aşırı şişkinlik ve kabızlık gibi şikâyetler azaldığında kişide fark edilir bir incelme olur. Haftada üç kez düzenli yapılan egzersiz ve beslenme düzenine dikkat edilerek bu incelik korunabilir.Bazı kişiler detoks hızlı kilo vermek, kısa sürede sonuç almaya yönelik yapıyor. Ancak böyle bir durumda eski beslenme alışkanlıklarına geri döner dönmez, eski kiloların, yorgunluk hissinin veya şikayet ettiğimiz diğer semptomların aynen tekrarlanmamasına şaşırmamak gerekir. İşte bu yüzden detoks, uzun vadeli davranış değişikliklerine doğru bir geçiş ve yaşam tarzı değişikliği olarak algılandığında çok daha etkili olur.


Detoksun faydaları nelerdir?

· Fiziksel ve ruhsal olarak daha dinç hissetme ve daha yüksek konsantrasyon.
· Toksinlerin kolay bir şekilde atılması.
· Daha kolay bir sindirim ve besinlerin daha iyi alınması.
· Enerjinin artması ve daha canlı hissetme
· Daha güçlü bağışıklık sistemi
· Daha kaliteli uyku
· Daha pürüzsüz, parlak bir cilt ve saçlar
· Kafein, şeker, un ve alkole olan bağımlılığının azalması
· Alerji ve diğer sağlık sorunlarının azalması
· Ödem, gaz ve şişkinlik şikâyetlerinin azalması gibi muhteşem sonuçları vardır.


Detoks yapmam gerektiğini nasıl anlarım?

Eğer;
*Sabahları yorgun, bitkin ve uykunuzu alamadan uyanıyorsan,
*Her gün en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketemiyorsan,
*Aşırı alkol,sigara, kafein tüketiyorsan,
*Şeker,şekerli ürünleri hayatınızdan çıkaramıyorsun,
*Stresli, yoğun bir çalışma tempon varsa,
*Ödem, gaz, kabızlık ve şişkinlik şikayetleri ile sıklıkla karşılaşıyorsan,
*Aşırı hareketsiz bir yaşam sürüyorsan
hiç düşünme detoks yapması gereken öncelikli gruplasın.!



Vücudu temizlemek ve arındırmak adına bu kadar düşük kalorili ve yalnızca 2 besin grubunu içeren bir beslenme programı uygulamak sağlıklı olmamasının yanı sıra, sizi asıl amaca ulaştırmayacaktır. Peki sağlıklı bir detoks programı nasıl olmalıdır?

*Program kişinin günlük kalori ve protein ihtiyacını karşılayacak şekilde yapılmalıdır.
*Detoks bitkisel ağırlıklı olmalıdır; ancak bu sadece meyve ve detoks suyu tüketilmesi gerektiği anlamına gelmez.
* Şarküteri etler, sakatat, rafine edilmiş gıdalar, konserveler, şeker, tuz, doymuş yağlar, kahve, alkollü içecekler ve nikotini ender tüketmeye çalışın.
*Mümkün olduğunca organik gıda tüketmeye çalışın.
*Gün içinde bol bol su tüketin.
* Mevsim meyve ve sebzelerini tüketmeye özen gösterin.
*Eğer sebze ve meyve suyu ile detoks yapılacaksa, bu programın 3-4 günden fazla sürdürülmemelidir. Sağlıklı bir detoks programı ise 7 gün süreyle uygulanabilir ve yılda 2 ya da 3 kez tekrarlanabilir.



Unutmayın detokskilo verme amaçlı değil arınmak amaçlı yapılan bir eylemdir. Size kilo kaybı vadeden detoks programları sunanlardan uzak durun. Sizin için en doğru olanı doktorunuz ve diyetisyeniniz bilir. Uzman kontrolünde yaptığınız her faaliyet başarıya ulaşır. Sağlıklı ve mutlu haftalar dilerim.
Diyetisyen: Sümeyye YAZICI
Editör: TE Bilisim